Dünya Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme! Kiev saldırı altında...

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme! Kiev saldırı altında...

25.02.2022 - 03:44 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rus lider Putin Ukrayna'yı işgale başladıklarını televizyondan duyurdu. ABD ordusu, Romanya'daki hava üssünden kalkış yapan F-35 jetlerinin fotoğraflarını paylaştı. Estonya ve Litvanya'ya da F-35'lerin konuşlandırıldığı bildirildi. Rus ordusu doğudan batıya birçok Ukrayna şehrine füze saldırıları düzenliyor, saldırılarda onlarca ölü var. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu. İşte dünyadan son dakika haberler...

Dünyanın haftalardır korkuyla beklediği haber bu sabah Rusya'nın başkenti Moskova'dan yayıldı, Vladimir Putin Ukrayna'ya savaş ilan etti. Rusya yalnızca Donbas'ta özel bir askeri operasyon yapıldığını savunsa da Ukrayna'nın her şehrine füze fırlattı, gün boyu patlama sesleri kesilmedi

Haberin Devamı

06.30: Ukrayna makamlarından gelen iddiaya göre, Rus uçağı Kiev üzerinde vuruldu.

05.30: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

04.41: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Macron ortak açıklama yaptı. Macron, "Bu savaş ortamında bu toplantıyı yapıyoruz. Diplomasiye şans tanıyarak hareket etmeye çalıştık.  Putin'in seçimi Avrupa tarihini sarsmaya çalışmaktır. Rusya'nın da imzalamış olduğu sözleşmelere aykırı bir durumdur. Bizim birliğimizi gerekli görüşmeleri gerçekleştirip diplomasiye şans tanımaya çalıştık. Müttefiklerimizin yanında yer alacağız. Siber saldırılara karşı ve dezenformasyon ile ilgili önlemlerimizi aldık. Avrupa topraklarına bir saldırı oldu. Avrupa'nın sadece tüketici pazarı olmadığını bir birlik olduğunu göstermiş olduk. Teknolojik egemenlikten de bahsediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

04.40: Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırıları aralıksız devam ederken, Ukrayna'nın Sumi kentinde çatışmaların şiddeti zirveye ulaştı.

03.23: ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya'nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80'ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.

'SABOTAJ GRUPLARI KİEV'E SIZDI'

02.46: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus "Sabotaj Grupları'nın" ülkenin başkenti Kiev'e sızdığını açıkladı.

02.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

01.46: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh açıklamalarda" Zaman içinde Rusya'nın gaz ve petrol dışında ekonomisini çeşitlendirmesi kısıtlanmış olacak." dedi.

01.17: Ukrayna'da genel seferberlik ilan edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

00.37: Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

00.16: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile telefonda görüştü. Görüşmeye dair Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Fransız tarafının inisiyatifiyle düzenlenen Putin ve Macron arasındaki telefon görüşmesi sırasında, Ukrayna çevresindeki durum hakkında ciddi ve açık bir görüş alışverişi yapıldı” denildi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

23. 16: AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

23.01 ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

Haberin Devamı

23.00: Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın işgal girişimleri sırasında gerçekleştirdiği saldırılarda 57 Ukraynalının öldüğünü, 169'unun ise yaralandığını duyurdu.

22.45: Rusya'ya ait An-26 askeri nakliye uçağı Voronej yakınlarında düştü: Uçaktaki personelin tamamı öldü.

22.19: Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

BIDEN RUSYA YAPTIRIMLARINI İLAN ETTİ

21.50 : ABD lideri Joe Biden, Rusya'ya karşı beklenen yaptırımları açıklıyor. Biden, televizyonların canlı yayınladığı konuşmasında Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in diplomasiyi reddettiğini ve önceden tasarlanmış bir şekilde Ukrayna'ya saldırdığını söyledi.

ABD Başkanı, "Uluslararası hukukun açıkça çiğnendiğini gördük" deyip ekledi:

"Yaptırımlar Rusya'yı uzun vadede mümkün olan en yüksek şekilde etkileyecek, Avrupa'ya etkisi ise minimum olacak.

1 trilyon dolar varlığı olan Rus bankalarına yaptırım uyguladık. Rusya'nın dolarla iş yapma kabiliyetlerini sınırlandıracağız.

ABD ve NATO üyeleri, 5. Madde'ye olan bağlılıklarını yerine getirecek. NATO Antlaşması'nın 5. maddesi, bir üyeye yapılan saldırının, hepsine yönelmiş kabul etmeyi öngörüyor.

Haberin Devamı

Rusya siber saldırı yaparsa ABD karşılık verecek.

Rusya'nın uzay çalışmaları ve teknoloji girişimlerini engelleyeceğiz.

ABD güçleri Ukrayna'da savaşmayacak.

Rusya'nın dolar, euro, yen'le işlem yapmasını engelleyeceğiz.

SWIFT her zaman için bir seçenek ancak şu anda kullanmayı düşünmüyoruz. Avrupa buna hazır değil.

Putin'le görüşmeyi planlamıyorum."

21.40 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin talebine istinaden özel askeri harekat başlatma kararını Ukrayna topraklarının ABD ve NATO'lu müttefikleri tarafından askeri olarak suistimal edilmesi nedeniyle aldığını ve bunun Rusya için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

21.00 : Senatör Sherrod Brown'u kaynak gösteren Bloomberg muhabiri, Rusya lideri Putin'e kişisel olarak yaptırım uygulanacağını söyledi.

ABD lideri Joe Biden, Ocak ayının sonlarında Ukrayna'nın işgaline girişmesi durumunda Rus mevkidaşı Putin'e şahsi yaptırım uygulanabileceğini söylemişti. ABD yabancı liderleri doğrudan hedef alan yaptırımları nadiren uyguluyor.

Suriye'den Beşar Esad, Venezuela'dan Nicolas Maduro ve Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'ye Washington kişisel yaptırım uygulamıştı.

20.40 : Twitter hesabından bir açıklama paylaşan ABD Başkanı Joe Biden, "Bu sabah, Başkan Putin'in Ukrayna'ya yönelik haksız saldırısını ele almak için G7 meslektaşlarımla bir araya geldim ve Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırım paketleri ve diğer ekonomik önlemler üzerinde ilerlemeye karar verdik. Ukrayna'nın cesur insanlarının yanındayız." dedi.

20.35 : Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'un ağır ateş altında olduğu ve yüzlerce patlama gerçekleştiği bildirildi.

RUS TANKLARI ÇERNOBİL'DE

20.24 : Rus güçlerin Çernobil Nükleer Santrali'ni ve Hostomel Havaalanı'nı ele geçirdiği bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanı, santralin güvende olup olmadığını bilmenin imkansız olduğunu belirtti. Çernobil'deki Rus tanklarını gösteren videolar sosyal medyada paylaşılıyor.

20.10 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'ya 11 yeni yaptırım daha uygulanacağını açıkladı. Johnson, Ulusal Suç Kurumu'nda yaptırımların etrafından dolaşılmasını engellemek için yeni bir birim kurulacağını, bu sayede Rus oligarkların saklanacak bir yer bulamayacaklarını söyledi.

Johnson tüm Rus bankalarının ve Rostec'in varlıklarının dondurulacağını, Rusya'nın sterline erişiminin engelleneceğini ve Putin'in eski damadı Kirill Shamalov da dahil olmak üzere çok sayıda Rus oligark ve seçkinlerine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

19.44: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü.

19.30 : Rusya lideri Putin yaptığı açıklamada "Başka çaremiz yoktu, zorunda kaldık. Ortaklarımız bizi anlamalı ve sistemin dışına atmamalı. Dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz." dedi.

ABD: RUSYA 75 HAVA ARACI KULLANDI

19.25 : ABD'li bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna işgalinde 75 hava aracı kullandığını aktardı. Denizden bir çıkarma yapıldığına dair bir işaret bulunmadığını söyledi. Aynı yetkili, Ukraynalıların işgale karşı direndiği ve savaştığına ilişkin göstergeler olduğunu kaydetti.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

BBC'nin, büyük bir bilgi karmaşası arasında doğrulayabildiğine göre, Rus ordusu Ukrayna'yı, doğuda Donbas, kuzeyde Belarus ve güneyde Kırım'dan işgal etti.

Çatışmaların doğuda yoğunlaşıyor gibi görünüyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da, iki ülke ordu unsurları arasında karşılıklı ağır silahlı çatışma sürüyor.

Kiev, Odesa ve Maripul'da da çatışmalar olduğunu biliyoruz.

Ukrayna ordusu, en az 6 Rus hava aracını düşürdüğünü iddia ediyor. Rusya ise 70'den fazla yer üstü tesisi imha ettiğini açıkladı.

Kiev yakınlarındaki Hostomel havaalanı yakınlarında bir Rus helikopterinin düşürüldüğü BBC tarafından doğrulandı.

Ukrayna acil durum servisi de düşen bir ülke uçağına ilişkin görüntüyü paylaştı. Uçakta 14 askerin olduğu belirtiliyor.

Ukrayna lideri Zelenskiy, kayıpları olduğunu, çok fazla uçağı ve zırhlı aracı imha ettiklerini söyledi.

19.05 : G7 ülkeleri ortak bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride "Ukrayna için sarsılmaz desteğimizi ve dayanışmamızı ilan ediyoruz" denildi.

19.00 : CNN InternationalRus paraşütçülerin bu sabahın erken saatlerinde Kiev'in yaklaşık 30 kilometre dışındaki Antonov hava üssünü ele geçirdiğini bildirdi.

Ukrayna Ulusal Muhafızları bir karşı saldırı başlattığını söyledi.

Rus zırhlı birlikleri, Belarus sınırından güneye ve Kırım yarımadasından kuzeye doğru hızlı ilerleme kaydetti.

Bir harekat üssü kuran paraşütçüler artık ya ilerleyen Rus zırhlılarını bekleyebilir veya beklemeden kendileri saldırabilir.

18.55 : Çernigiv bölgesi yakınlarında bir Rus keşif birliğinin teslim olduğu bildirildi.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

RUSYA'DA SAVAŞ KARŞITLARI GÖZALTINA ALINDI

18.44 : Ria haber ajansı, polisin Moskova'da bulunan Puşkin Meydanı'nda savaş karşıtı protesto düzenleyen göstericileri gözaltına almaya başladığını duyurdu.

18:35 : Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus güçlerinin başkent Kiev'den 150 kilometre uzaklıktaki Çernigiv bölgesinde ilerlediğini açıkladı. Zelenskiy ayrıca büyük kayıplar yaşadıklarını, çok sayıda Ukrayna zırhlı aracının da imha edildiğini söyledi.

18.25 : Üst düzey bir ABD'li yetkili, Rus kuvvetlerinin Kiev'e doğru harekete geçtiğini, saldırının amacının nüfus merkezlerini ele geçirmek olduğunu söyledi.

18.18 : Litvanya Savunma Bakanlığı, ABD'ye ait F-35 jetlerinin Estonya ve Litvanya'ya konuşlandırıldığını ve ülkedeki 500 ABD askerinin kalış zamanının uzatıldığını açıkladı.

Baltık bölgesinde ilk kez F-35 konuşlandırılmış oldu.

18.10 : Polonya, Rus işgalinde yaralanan Ukraynalıları getirmek bu ülkeye bir tren göndereceğini açıkladı. Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, Ukrayna'dan yaralılar dahil göçmen kabul edeceklerini söyledi.

Ukraynalıların tedavisi için 120 hastaneden oluşan bir liste hazırladıklarını belirten Niedzielski "Bu aşamada birkaç bin Ukraynalı yaralıyı kabul edebilecek durumdayız" dedi.

Polonya'nın başkenti Varşova'daki Rus Büyükelçiliği önünde ise işgali protesto edenler toplandı. Avrupa Birliği bayrağı açan göstericilerin pankartında 'Ukrayna'dan elini çek' yazıyor.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

18.00 : Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus güçlerinin Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

17.53 : Ukrayna'nın güneyindeki Kherson bölgesinin bir kısmının kontrolünün kaybedildiği açıklandı.

17.30 : Belarus'tan gelen Rus birlikleri, Çernobil Nükleer Santrali'nin olduğu alana girdi. Yerel Ukrayna yönetimi Rus güçlerinin Donetsk'te hastane vurduğunu ve dört kişinin öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını açıkladı.

F-35 JETLERİ KALKIŞ YAPTI

17.10 : ABD ordusu, Romanya'daki 86'ıncı Hava Üssü'nden kalkış yapan savaş uçaklarının fotoğraflarını paylaştı. Fotoğraflarda çok sayıda F-35 Lightning II jetinin kalkış ve iniş yaptığı görülüyor.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Romanya'nın doğusundaki Borcea'daki 86'ıncı Hava Üssü, 1997 yılından bu yana NATO tarafından kullanılıyor. Hava üssü, Ukrayna'nın güney sınırına kuş uçuşu yalnızca 120 kilometre mesafede.

17.00: Türk iş insanına ait gemi vuruldu. Marshall Adaları bayraklı gemide can kaybı veya yaralının olmadığı bildirildi.

16.48 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin BM Sözleşmesi ilkelerine dönülmesi için diyaloğa her zaman açık olduğunu söyledi. Lavrov, ABD ve NATO'yla detaylı şekilde tartıştıklarını kaydederek, uluslararası hukuk ve uluslararası sorumluluklara dönülmesi için bir şans olduğunu umduğunu vurguladı.

16.30 : Ukrayna ordusu, Belarus topraklarından güney batı yönüne dört balistik füze ateşlendiğini açıkladı. Ukrayna polisi de Rusya'nın 203 saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

16.15 : Ukrayna Sınır Birlikleri, doğu Ukrayna'da bulunan Sumy kentinde orduyla Rus güçleriyle arasında çatışma yaşandığını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'ya ait 74 adet yerüstü askeri altyapı sisteminin vurulduğu duyuruldu.

PUTİN KAMERALAR ÖNÜNE ÇIKTI

16.00 : Sabah gün ağarmadan televizyona çıkıp Ukrayna'ya savaş ilan eden Rusya lideri Vladimir Putin, işgalin başlamasından sonra ilk kez kameralar karşısına çıktı.

Kremlin'de Pakistan Başbakanı İmran Han'ı ağırlayan Putin, konuğuyla kameralar önünde gergin bir yüz ifadesiyle el sıkıştı.

Peki Rus medyası işgali nasıl görüyor? BBC İzleme Servisi'nden Francis Scarr, Moskova'dan bildiriyor: "Rus medyasının çoğunluğu devlet kontrolünde. Televizyon kanalları işgali Ukrayna ordusunu hedef alan bir savunma önlemi olarak sunuyor.

Birçok kanal, Savunma Bakanlığı açıklamasından alıntı yaparak Ukrayna askeri bölgelerine yönelik ve sivilleri tehdit etmeyen 'yüksek hassasiyetli silahların' kullanıldığını vurguluyor.

Resmi devlet kanalı Rossiya 1 TV, bir haber bültenine şöyle başladı: 'Bugün Rusya, son sekiz yıldır Kiev rejiminin taciz ve 'soykırım'ına maruz kalan halkı korumaya yönelik özel bir askeri operasyon başlattı.'

Birkaç haber bülteninde de doğu Ukrayna'da ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde yerel halkla yapılan röportajlara yer verdi.

Resmi devlet haber kanalı Rossiya 24, Donetsk'te bir muhabirin iki kişiyle konuşmasına yer verdi.

Bir adam, 'Muhteşem. Bunu tarif edecek başka bir kelime yok' diye konuştu.

Bir kadın ise 'Gerçekten çok mutluyum. Bunun için sekiz yıl bekledik' dedi."

15.30 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa kıtamıza savaş başlattı" dedi.

Ukrayna işgali ile ilgili bir mesaj yayınlayan Johnson şunları söyledi: "Dost bir ülkeye hiçbir kışkırtma olmadan saldırdı. Sayısız füze ve bomba, tamamıyla masum bir ulusun üzerine yağıyor.

Denizden, havadan ve karadan geniş çaplı bir işgal planı uygulamaya konulmuş durumda. Ukrayna demokratik bir ülke ve biz bu demokrasinin ellerinden alınmasına izin veremeyiz.

Başka yöne bakamayız, bakmayacağız.

İngiltere, Avrupa’da Ukrayna’ya savunma amaçlı silah yardımı yapan ilk ülkeler arasındaydı. Önümüzdeki günlerde daha fazla ne yapabileceğimize bakacağız."

Johnson, Rusya halkına da seslendi ve "Bunun sizin adınıza yapıldığına inanamıyorum. Ukrayna halkının yanındayız, sizinleyiz" ifadesini kullandı.

Johnson, bir sonraki destek adımına ilişkin ayrıntı vermedi.

İngiltere’de Muhafazakar Parti içinden bazı önemli vekiller, Ukrayna’ya hava desteği verilmesini istedi.

RUS ORDUSU KİEV BÖLGESİNE GİRDİ

14.59 : AFP'ye konuşan Ukrayna Sınır Birlikleri, Rus güçlerinin Kiev bölgesine girdiğini söyledi.

14.30 : 1.5 milyon kişinin yaşadığı Harkov'a Rus tankları girdi. Şehirde yaşayan bir kişi, arkadaşlarıyla bölgesel orduya katılacaklarını söyledi.

Ukraynalı yetkililer, Harkov şehrine de Rus tanklarının girdiğini doğruluyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Harkov'da 1.5 milyon kişi yaşıyor.

BBC'ye konuşan Harkov'da yaşayan bir araştırma görevlisi olan Maria Avdiva röportaj sırasında bombalama seslerini duyduğunu söyledi.

Avdeva, ülkelerini savunmak için bölgesel savunma birliklerine katılacaklarını ve ülkelerini savunmak için savaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

Harkov'un Rusça konuşulan bir şehir olduğunu ve Rus askerlerinin Rusça konuşan kişileri öldürmeye geldiğini söyleyen Avdeva, bunun 'inanılmaz' olduğunu aktardı.

14.15 Kiev'in merkezindeki Ukrayna savunma istihbaratı karargahı üzerinde siyah dumanların yükseldiği görüldü.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Ukrayna, Moskova'nın komşusuna askeri operasyon başlatmasının ardından bu sabah bazı askeri komuta merkezlerinin Rus füze saldırılarıyla vurulduğunu duyurdu.

KİEV YAKINLARINDAKİ ÜSSE HELİKOPTER SALDIRISI

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

14.20 : Ukrayna'nın başkenti Kiev yakılarındaki Gostomel hava üssü Rus helikopterlerinin saldırısına uğradı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde çok sayıda helikopterin üsse doğru ilerlediği görüldü ve patlama sesleri video kayıtlarına yansıdı.

Ukraynalı yetkililer, Rus ordusunun Kiev bölgesiyle Zhytomyr bölgesini birbirinden ayırmaya çalıştığını bildiriyor.

14.10 : Kremlin, finansal piyasalardaki çöküşün 'duygusal' olduğunu savunup Ukrayna'daki hükümetin değişmesini isteyip istemediği yönündeki soruya yanıt vermedi. Kremlin açıklamasındaki en dikkat çekici bölüm, 'işgal' kelimesinin kullanılmasının kabul edilemez olduğunu savunmasıydı. Kremlin sözcüsü Peskov, "Rusya'yı demir bir perdenin arkasına kapatmak imkansız" dedi.

TÜRKİYE: KABUL EDİLEMEZ, REDDEDİYORUZ

14.05 : Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı resmi açıklama yayınladı:

"Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir.

Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır.

Rusya Federasyonu'nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz.

Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecektir."

13.50 : Ukrayna'nın Odessa kentine düzenlenen füze saldırısında en az 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

13.45 : NATO,  "Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık" açıklamasını yaptı.

13.30 : Rusya lideri Putin, televizyonda yaptığı açıklamada Rus yanlısı ayrılıkçılara destek verilmesi için operasyon verdiğini duyurdu.

13.10 : Görgü tanıkları, başkent Kiev'de patlama sesi duyulduğunu anlattı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi, Kiev dahil birçok şehirde askeri komuta merkezlerinin füze saldırılarıyla hedef alındığını söyledi. 

Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanı, Ukrayna'nın ikinci bir füze dalgasıyla vurulduğunu bildirdi.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Başkent Kiev'de patlama sesleri yankılanırken, ünlü Bağımsızlık Meydanı'ndan zırhlı araçlar geçti. Agence France-Presse (AFP), zırhlı araçların siren sesleri altında ilerlediğini kaydediyor.

13.07 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna kenti Mariupol'un dışındaki Ukrayna üssünün Rusya tarafından vurulduğunu gösteren fotoğraflar servis ediyor. Fotoğraflarda radar sistemleri ve diğer zırhlı araçlar dikkat çekiyor.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

13.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın birden fazla noktadan topyekün bir saldırı başlattığını açıkladı.

12.50 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Avrupa için bir felaket olduğunu söyledi.

NATO liderlerini acil toplantıya çağıran Johnson, Twitter hesabından "Bu durum kıtamız için bir felaket. Bu sabah Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine ulusa hitap edeceğim" mesajını paylaştı.

12.20 : Belarus lideri Lukaşenko, ülkesinin sınırlarında bulunan Rus birliklerinin Ukrayna işgaline katılmış olmasının 'oldukça muhtemel' olduğunu söyledi. Lukaşenko, Belarus birliklerinin de gerektiği takdirde çatışmaya girebileceğini belirtti.

12.15 : AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bu yaşadıklarımız, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en karanlık saatleri arasında. AB, mümkün olan en güçlü şekilde yanıt verecek ve şu ana kadar uyguladığımız en sert yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya varacak. Başkan Putin'in bu anlamsız saldırganlığı durdurması gerekiyor. Ukrayna'nın yanındayız" açıklamasını yaptı.

BBC MUHABİRİ: RUSYA'NIN ADIMI BİR KIRILMA NOKTASI

12.10 : BBC'nin Moskova Muhabiri Steve Rosenberg, analizine "Dünya liderlerinin haftalardır, Rusya Devlet Başkanı ile yürüttüğü diplomatik çabalara karşın, en başından beri planın Ukrayna'nın topyekün işgali olduğu görünüyor" cümlesiyle başlıyor:

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

"Vladimir Putin, Ukrayna'yı Rusya'ya güvenlik tehdidi olarak gördüğünü apaçık gösterdi. Rusya lideri, bugünkü Ukrayna'yı bağımsız bir ulus olarak görmediğini de gösterdi.

Ukrayna'ya çizilmiş, Rusya tarafından inşa edilmiş, Rusya yörüngesinde olması gereken bir bölge olarak bakıyor.

Bu hamleyle, Ukrayna'yı yeniden Rusya'nın nüfuz alanına sokma kararını uygulamaya koydu.

Bundan sonra ne olur bilmiyoruz. Bugün olan ise bir kırılma noktası. Putin'in Batı'yı görmezden gelerek planlarını uygulamaya koyduğunun işareti."

POLONYA'DA SİREN SESLERİ

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

12.00 : Polonya'da görgü tanıkları sirenlerin çalmaya başladığını anlattı. Polonya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi.

11.52 : Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock 'bu sabah yeni bir dünyaya uyandığımızı' söyleyerek, Putin'in uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğnediğini ve diyalog tekliflerini reddettiğini belirtti.

11.46 : Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, doğu Ukrayna'da 50 Rus'un öldürüldüğü, altı tane uçağın da düşürüldüğü bildirildi.

11.34 : Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda, parlamentodan OHAL ilan edilmesini isteyeceğini duyurdu.

11.28 : Belarus lideri Aleksandar Lukaşenko, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin Rusya'nın Ukrayna işgaline katılmadığını söyledi. Rus ordusu, yaklaşık 30 bin askerini bir ayı aşkın süredir Belarus'ta tutuyordu ve iki ülke çeşitli tatbikatlar düzenledi. Savaşın başladığı bugün ise Rus birlikleri Belarus'tan Ukrayna'ya giriş yapıp saldırı düzenledi.

Lukaşenko, Rusya lideri Vladimir Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki.

11.20 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, eli silah tutan herkesi cepheye katılmaya çağırdı. Ukrayna polisi de eski askerlere silah dağıtılacağını duyurdu.

11.05 : Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı, Rus tanklarının ayrılıkçı Luhanks yönetimindeki sınırı geçtiğini açıkladı.
Rusya tarafından Ukrayna’ya operasyon emrinin verilmesinin ardından ülkenin birçok şehrine saldırılar başladı. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, “Rus tankları ayrılıkçı Luhansk bölgesindeki Krasna Talivka, Milove ve Horodyshche'den giriş yaptı. Askeri çatışmalar bu bölgelere doğru devam ediyor. Ukrayna silahlı kuvvetleri ise savunma yapmayı sürdürüyor” denildi. 

11.00 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna saldırılarında şehirlerin hedef alınmadığını ve sivillerin tehdit altında olmadığını ileri sürdü.

Ancak Ukrayna'nın batısındaki şehirlerde bile patlama sesleri duyuluyor, uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda bombardımanda hayatını kaybeden siviller açık şekilde görülüyor.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in merkezine düşen füzenin fotoğrafını dünyaya servis etti.

10.50 : Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Türk yönetimine sesleniyorum; Ukrayna'ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı'nın kapatılması için talepte bulunuyoruz" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter'daki hesabından paylaşılan açıklamada Bodnar, "Türk yönetimine sesleniyorum; Ukrayna'ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı'nın kapatılması için talepte bulunuyoruz. Rus tarafına yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Buradaki Rusların hisselerine el konulmasını talep ediyoruz. Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi. Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerinin kesilmesi kararı alındı" diye konuştu.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

ÇİN RUS 'İŞGAL'İNİ KABUL ETMEDİ!

 10.45 : Rusya'nın müttefiki Çin'den yapılan ilk açıklamada Ukrayna saldırısının 'işgal' olarak nitelenmesi reddedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, yabancı gazetecilerin Rusya'nın askeri müdahalesini işgal olarak tanımladığını ve bunu kabul etmediklerini söyledi.

Pekin yönetimi, Rusya'nın egemen bir ülke olarak kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkına sahip olduğunu savunarak Ukrayna işgalini onayladı.

10.30 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, işgale girişen Putin'in ülkesini yok etmek istediğini söyledi. Zelenskiy, dünya liderlerine çoktan Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulanması yönünde çağrı yaptığını, söz konusu yaptırımların doğrudan Putin'e karşı olmasını da talep etti.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Kharkiv yakınlarındaki Chuguyev askeri havalimanından yükselen devasa duman kütlesinin fotoğrafını dünyaya servis etti.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

BBC: ALTI ŞEHİRDE PATLAMA

10.20 : BBC, Ukrayna'da başkent Kiev ile birlikte toplam altı kentten patlama haberi geldiğini bildiriyor.

Ukrayna'ya Rusya'nın düzenlediği askeri harekatta, ülkenin birçok bölgesinden patlama haberleri geliyor.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Patlama haberi gelen bölgeler şu ana dek aşağıdaki grafikteki gibi.

Uluslararası haber ajansları, özellikle Harkov'u hedef alan hava saldırısına ilişkin fotoğraflar paylaşıyor. Fotoğraflarda hayatını kaybeden en az bir kişi olduğu görülüyor.

10.15 : Ukrayna, Rus bombardımanında en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini, dokuz kişinin de yaralandığını duyurdu.

10.10 : Ukrayna ordusu, Rus işgalcilerin Çernigiv, Kharkiv ve Lugansk'tan sınırı geçtiğini açıkladı. Ukrayna'nın batısında yer alan ve Rusya sınırına kuş uçuşu 530 kilometre mesafedeki Vinnitsa'da askeri birliğin yandığını gösteren video sosyal medyada yayınlandı.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

10.05 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'ya Ukrayna'daki askeri faaliyetleri bir an önce durdurması çağrısı yaptı ve Kiev yönetiminin yanında olduklarını yineledi.

10.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba, dünyadaki Ukrayna vatandaşlarına seslendiği paylaşımda, "Putin'in işgali ile ilgili gerçekleri ülkelerinizde anlatın" dedi.

10.00 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, işgale girişen Putin'in ülkesini yok etmek istediğini söyledi. Zelenskiy, dünya liderlerine çoktan Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulanması yönünde çağrı yaptığını, söz konusu yaptırımların doğrudan Putin'e karşı olmasını da talep etti.

09.50 : İçişleri Bakanlığı, Rus bombardımanlarının Ukrayna geneline yayıldığını bildiriyor. Kiev bölgesinde bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı.

09.45 : AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonu kınayan bir mesaj paylaştı.

09.30 : Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin talebini değerlendirdi ve sıkıyönetim ilanını onayladı.

Zelenskiy, sabah erken saatlerde Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ne ülkede sıkıyönetim ilan etme çağrısında bulunmuştu.

09.25 : Ukrayna polisi, Lugansk bölgesindeki iki köyün Ruslar tarafından ele geçirildiğini açıkladı. Ukrayna ordusu ise, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'dan askeri ekipmanları harekete geçirdiğini bildiriyor.

RUS ORDUSU BELARUS'TAN DA SALDIRI BAŞLATTI

08.55 : Ukraynalı yetkililerin, Belarus'taki Rus birliklerin operasyona katıldıkları yönündeki açıklamalarının yer aldığı haberler geliyor.

AFP haber ajansı, Ukrayna sınır güvenlik birimlerinin açıklamasını aktardığı haberinde, ülkenin kuzey sınırı boyunca topçu saldırısına uğradığını ve Ukrayna güçlerinin de ateşe karşılık verdiğini bildirdi. Bu saldırının şimdi Ukrayna'nın kuzeyinden de geldiği anlamına geliyor.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Ukrayna'nın kuzey sınırında bulunan Belarus, uzun süredir Rusya ile müttefik. Askerlerinin bir kısmını Belarus'a yığan Rusya, bir süredir de Minsk yönetimiyle ortak tatbikat düzenliyordu.

08.50 : Ukrayna Rusya'ya ait bir uçak düşürdü. Buna göre Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda bir uçağı hedefledi. 

08.40 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. 

08.35 : Ukrayna ordusu, Rus birliklerinin Odessa'ya çıkarma yaptıkları haberlerini yalanladı. Ukrayna ayrıca, Rus işgalcilerin hava saldırısını püskürttüğünü de aktardı.

08.30 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Ukraynalı mevkidaşı ile görüştüğünü söyledi.

Putin'in Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini belirten Johnson, Twitter mesajında, "İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" diye yazdı.

08.30 : Rusya, işgale giriştiği Ukrayna'nın hava savunma sistemleri, deniz üsleri ve hava kuvvetlerinin vurulduğunu açıkladı. Rus ordusu, saldırılarda yüksek hassasiyetli silahların kullanıldığı bilgisini verdi.

08.25 : Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın gayr-ı meşru saldırısının ardından Avrupa için kara günler yaşandığını söyledi. Rus saldırısını kınayan Scholz, "Bunlar Ukrayna için korkunç ve Avrupa için kara günler" dedi.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

08.10 : BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi. Siren sesleri BBC News canlı yayınında da duyuluyor.

08.05 : Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın gerekçesiz saldırısını şiddetli bir şekilde kınadıklarını açıkladı.

08.02 : AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonu kınayan bir mesaj paylaştı.

08.00 : Uluslararası haber ajansları Ukrayna'nın birçok kentinde arka arkaya patlamaların duyulduğunu aktarıyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, ülkesinin altyapılarına ve sınır muhafızlarına füze saldırıları düzenlediğini söyledi.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

07.50 : ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Zelenskiy, "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" dedi.

Zelenskiy, "Bir dakika önce Başkan Biden ile görüştüm. ABD şimdiden uluslararası yardım hazırlamaya başladı" diye konuştu.

Ukrayna lideri, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ne ülkede sıkıyönetim ilan etme çağrısında bulundu. Konseyin konuyu karara bağlamak için acil bir toplantı yapması bekleniyor.

Ukrayna lideri, ülkesinin vatandaşlarından mümkün olduğunca evlerinde kalmalarını istedi.

07.45 : Kiev Belediye Başkanı, şehir sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi. Ukrayna'nın başkentindeki patlamaların ardı arkası kesilmiyor.

07.40 : NATO Genel Sekreteri Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 'pervasız ve sebepsiz saldırısını' kınadı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Rusya'nın işgalinin 'sayısız' hayatı tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulundu.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Stoltenberg, ayrıca NATO üyelerinin 'Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğini' söyledi.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Rusya'nın sayısız sivilin hayatını riske atan Ukrayna'ya yönelik pervasız ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı ve ekledi: "Tekrarlanan uyarılarımıza ve diplomasiye girmek için bitmek bilmeyen çabalarımıza rağmen, Rusya bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçti."

Stoltenberg, ayrıca "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." dedi. NATO Genel Sekreteri, sözlerini "Bu korkunç zamanda Ukrayna halkının yanındayız. NATO tüm müttefikleri korumak ve savunmak için elinden gelen her şeyi yapacak" diyerek sürdürdü.

NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcileri bu sabah olağanüstü toplanacak.

07.35 : Wall Street Journal: ABD ve müttefikleri Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'yı geniş yaptırımlarla vuracaklar. Amerikalı yetkili, " Yaptırımlar Rusya'nın finansal sistemini şok edecek, piyasalarını vuracak, büyümesini frenleyecek ve sanayisini duraklatacak" diye konuştu.

07.30 : Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e çağrı yaptı, "İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin" dedi.

 07.20 : Ukrayna'nın başkenti Kiev ile Harkov şehirleri füze saldırılarına uğradı.

07.10 : Rusya birlikleri, Karadeniz'in iç kısmındaki Azak Denizi ile Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Odesa'da çıkarma operasyonu düzenliyor. Rus medyası, askerlerin Mariupol ve Odesa'da karaya çıktığını bildiriyor.

07.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter paylaşımında Putin'in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi. Ülkesinin barışçıl şehirlerinin saldırı altında olduğunu belirten Kuleba, "Ukrayna kendisini savunacak ve de kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı" diye yazdı.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

07.00 : Rusya, Ukrayna'nın askeri tesislerini hedef alan füze atışlarının yerel saatle 05.00'te başladığını duyurdu.

RUSYA DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE YALAN SÖYLEDİ

07.00 : Rusya'nın Birleşmiş Millletler temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada Rusya'nın açtığı savaşın yalnızca Ukrayna'nın doğusuyla sınırlı olduğunu savundu. Ukrayna'nın BM Temsilcisi ise Rusya'nın ülkesine savaş açtığını söyledi.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı" dedi.

06.55 : Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod eyaletinde bir dizi patlama meydana geldi.

06.55 : Kiev Havalimanı'nda uçuşlar iptal edildi.

06.50 : AFP haber ajansı, Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol şehrinde patlamalar duyulduğunu bildirdi.

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

06.35 : ABD Başkanı Joe Biden yayımladığı yazılı açıklamada, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur" dedi.

ABD ile müttefiklerinin birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirten Biden, 'tüm dünyanın Rus askeri güçlerinin sebepsiz ve haksız bir saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini' söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, gece yarısı yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bile ABD'nin Rusya ile savaşmayacağını açıklamıştı. Psaki "Askerlerimizi Rusya ile savaşmaları için Ukrayna'ya göndermeyeceğiz" demişti.

Bir gazetecinin "Rusya tüm Ukrayna'yı işgal etse bile mi?" sorusuna ise Psaki "Bu birkaç adım ilerisiyle ilgili bir soru ama size Başkan'ın açıkça ve tutarlılıkla söylediği şeyi aktarabilirim: ABD askerlerini Ukrayna'ya göndermeyecek" diye yanıt vermişti.

KİEV'DEKİ PATLAMA CNN CANLI YAYININDA DUYULDU

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

06.30 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki patlamalar az önce CNN canlı yayınında duyuldu.

Muhabir Matthew Chance'in canlı yayını sırasında, büyük patlama sesleri geldi.

BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, kentte beş ila altı 'patlama' duyduğunu bildirdi

Adams, ülkenin başka yerlerinde de patlamalar olduğunu yönelik haberler geldiğini aktardı.

06.20 : Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde olan BBC Doğu Avrupa Muhabiri Sarah Rainsford, bölgede büyük bir patlamanın duyulduğunu söyledi.

PUTİN'DEN BEKLENEN SAVAŞ İLANI 

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

05.50 : Rusya lideri Vladimir Putin, dünyanın korktuğu açıklamayı yaptı ve Ukrayna'ya savaş ilan etti. Putin, ordu birliklerinden Ukrayna'nın kuzeyindeki Donbas'ta özel bir askeri operasyon gerçekleştirmesini istedi.

Ukrayna'nın tümünü işgal etmek gibi bir planlarının olmadığını kaydeden Putin, Donbas'taki muharebe bölgesinde bulunan Ukraynalı askerlere silahlarını bırakıp evlerine dönmeleri çağrısında bulundu.

Putin, dökülebilecek herhangi bir kandan Ukrayna'nın sorumlu olacağını ileri sürdü.

Putin'in televizyonda yayımlanan duyurusu esnasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Ukrayna kriziyle ilgili acil toplanmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, TSİ 05.30'da Ukrayna krizini konuşmak üzere New York'ta toplandı.

Konsey, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in talebiyle üç gün içerisinde ikinci kez toplanmış oldu.

Toplantı, Kremlin'in ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölgelerinin, Putin'den Kiev'in saldırganlığının püskürtülmesi için yardım istediğini duyurmasının ardından başladı.

Güvenlik konseyi toplantısını buradan izleyebilirsiniz.

Toplantıda ilk sözü alan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, doğrudan Putin'e seslenerek, "barışa bir şans vermesi" çağrısında bulundu.

05.25 : ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan NBC News kanalına yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu gece bitmeden Ukrayna'yı işgal edebileceğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın sınırları boyunca kuzeyde, doğuda ve güneyde askeri birliklerini hazır ettiğini belirten Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı büyük çapta bir saldırı başlatması için için her şey hazır görünüyor" dedi.

Gazetecinin, "Açıkça sormam gerekirse, bu gece işgal olacak mı?" sorusuna ise Blinken şu yanıtı verdi: "Kesin bir tarih veya saat veremem ama Rusya'nın ilerlemesi için her şey hazır."

Rusya'yı işgalden vazgeçirmek için hala fırsat olduğunu söyleyen Blinken, "Ancak tekrar söylemem gerekirse Rusya saldırı başlatmanın son safhasında" diye konuştu.

Blinken, Rusya'nın gerilimi tırmandırması halinde kendilerinin de aynı şekilde davranacaklarını vurguladı ve "Bu yüzden ne düşünüyorlarsa bunu da hesaba katmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Eğer bu Putin'i durdurmazsa, ileride çok büyük sonuçların olacağını, Rusya'nın uzun süre ödemek zorunda kalacağı bir bedelin olacağını tüm müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte açıkça belirttik."

Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişme Kiev saldırı altında...

01.20 : Rusya lideri Vladimir Putin'in bağımsızlığını tanıdığı Ukrayna topraklarındaki ayrılıkçıların yönetimleri Donetsk ve Lugansk, Rus ordusundan yardım istedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk liderlerinin Kremlin'e bir mektup yazarak Rusya Devlet Başkanı Putin'den, "Ukrayna saldırganlığını bertaraf edebilmek için Rus ordusunu göndermesini" talep ettiğini duyurdu.

Rus basınına konuşan, Rusya'nın tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin, Ukrayna'nın Donetsk'in tamamından çekilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrılıkçılar bölgenin yalnızca bir kısmını elinde tutuyor.

Uzmanlar, Rusya'nın bu talepleri Ukrayna'ya karşı kapsamlı bir taarruz başlatmak için bir bahane olarak kullanabileceğini belirtiyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bu iki bölgeye yeni Rus askerleri gönderildiğini açıkladı.

ABD basınına konuşan bazı ABD'li yetkililer, Rusya'nın sınırdaki birliklerinin yüzde 80'inden fazlasının taarruza hazır hale getirildiğini söyledi.