Dünya Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu 'kendi gözümle gördüm' diyerek kan donduran iddialarda bulundu

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu 'kendi gözümle gördüm' diyerek kan donduran iddialarda bulundu

10.03.2022 - 14:42 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, ABD'de 100 gönüllü savaşmak için Ukrayna tarafından kabul edildi. Washington, Polonya'ya Patriot füzelerinin konuşlandırılacağını resmen açıkladı. Moskova'nın müttefiki Çin, Rusya'nın uçak parçaları talebini geri çevirdi. Interfax haber ajansı, Putin'in Türkiye ve Hindistan'ın kapısını çalacağını bildiriyor. Kiev yakınlarına kadar gelen Rus konvoyu ise göstere göstere pusuya düşürüldü. Ukraynalı askerler tarafından düşürülen bir Rus savaş uçağının esir alınan birinci sınıf pilotu Aleksandır Krasnayarzev, sivil alanları vurduklarını itiraf ederek meslektaşlarına seslendi. Krasnayarzev, "Ukrayna topraklarında savaş amaçlı uçuşlarda yer aldım." diyerek şoke eden açıklamalarda bulundu.

Rusya lideri Vladimir Putin'in giriştiği Ukrayna işgalinde bugün itibarıyla iki hafta doldu, Rus ordusunun bir çocuk hastanesini vurması dünya çapında şok dalgalarına yol açtı. Moskova'dan ise birbiriyle tutarsız açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

03.29: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri yükseldi.

02.12: Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, yayınladığı video mesajda kadın doğum hastanesinin bombalanmasının ardından geçen süreci "iki günlük cehennem" olarak nitelendirdi. Boyçenko, Rus hava araçlarının sivil binaları vurduğunu ve yaşlı, kadın, çocuk demeden sivilleri katlettiğini öne sürdü. Boyçenko, "Bu, Putin ile birlikte Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bir soykırım" ifadesini kullandı.

01.32: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Rusya'nın kimyasal silah kullanabileceğine yönelik uyarıda bulunurken, "ABD, gerginliği tırmandıracak adımlar atmaktan kaçınıyor. Uluslararası bir savaşa yol açmayacağız." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"Türkiye ile görüşme uzun ve yapıcıydı"

Psaki, Ukrayna'daki savaş hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmenin yaklaşık 1 saat kadar sürdüğünü belirtirken, görüşmeyi "yapıcı" ve "uzun" olarak nitelendirdi. Psaki, Başkan Biden'ın Ukrayna'daki savaş hakkında Türkiye hükümetine barış için verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini ifade etti.

00.07: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri yükseldi.

00.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB Liderler Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) hızlı katılım talebini desteklemediğini ifade etti.

23.30: Eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi olan The Walt Disney Company de Rusya'daki faaliyetlerini askıya alma kararı aldı. Şirket sözcüsü, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "amansız saldırısı" ve "derinleşen insani kriz" nedeniyle Rusya'daki tüm işlerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

23.15: Rusya yarından itibaren Kiev, Çernihiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol'den insani koridorları açacağını duyurdu. RİA haber ajansının aktardığına göre; Moskova yönetimi, koridoru kullanmalarına izin vermek için insanların ve araçların listesinin önceden verilmesini şart koştu.

22.48: Ukrayna’nın güneyindeki Mariupol kentindeki çocuk ve doğum hastanesi Rusya tarafından vurulmuştu. Dünyanın tepkisini çeken olayın ardından Rusya saldırı iddialarını reddederek, bunun Rus karşıtlığını arttırmaya yönelik bir provokasyon girişimi olduğunu savundu.

Haberin Devamı

RUS PİLOTTAN ŞOKE EDEN İDDİALAR

22.29: Ukraynalı askerler tarafından düşürülen bir Rus savaş uçağının esir alınan birinci sınıf pilotu Aleksandır Krasnayarzev, sivil alanları vurduklarını itiraf ederek meslektaşlarına seslendi. Krasnayarzev, "Ukrayna topraklarında savaş amaçlı uçuşlarda yer aldım. 3 kere uçuş gerçekleştirdim üçüncüsünde vuruldum. Bize askeri alanlar üzerine çalıştığımız söylendi, ancak verilen koordinatların Çernigov’da sivil yerleşim yerlerine ait olduğu çıktı. Öte yandan biz kontrol edilemeyen bombalar kullanıyoruz, daha fazla can kaybına ulaşabilmek için. Hava saldırılarımız sonrasında yerleşim yerlerinin yerle bir edildiğini kendi gözümle gördüm. Mariupol şehrinde çocuk hastanesi vuruldu. Rus askerlerine sesleniyorum. Ukrayna karşısında savaşa girmeyin. Çocukları ve kadınları öldürmeyin" dedi.

Haberin Devamı

22.17: Ukrayna’nın savunma sanayi firmalarının çatı yönetim kuruluşu UKROBORONPROM, hazırladığı video klip ile Rus askerlerine çağrıda bulunarak, çalışır durumdaki savaş uçağını Ukrayna’ya teslim edenlere 1 milyon dolar para ödülü verileceğini açıkladı.

22.16: Sumi kentindeki tahliyelere ilişkin açıklama yapan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, tahliyede 2 bin 664 otomobil ve 54 otobüsün kullanıldığı bildirilerek, tahliye boyunca sağlık ekipleri ve özel psikologlar görev başında olduğu ifade edildi. Servis, Sumi kentinde yapılan tahliyede 12 bin kişi güvenli bölgelere sevk edildiğini aktardı.

22.01:
Rusya Savunma Bakanlığı, yarın 10.00'da Ukraynalıların Rusya'ya tahliyesi için insani koridorları açacağını duyurdu.

21.30: Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını, Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak ve Avrupa ekonomisini güçlendirmek gibi konuları ele almak üzere Fransa’nın Versay kentinde bir araya geldi.

20.47: Rusya, Ukrayna’da stratejik noktaları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna’nın Donets Oblastı’nda yer alan Svitlodarsk’daki doğal gaz botu hattını vurdu. Saldırı sonrası boru hattında yangın çıkarken, bölgede büyük panik yaşandı. Acil Durumlar Servisi ve itfaiye ekipleri olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.

Haberin Devamı

19.52: Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana Kiev’i yaklaşık 2 milyon kişinin terk ettiğini ifade etti.

ERDOĞAN BIDEN İLE GÖRÜŞTÜ

19.40:  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirterek, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin açtığı güven kanalı sayesinde Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının Türkiye’nin ev sahipliğinde bugün Antalya’da doğrudan karşılıklı konuşma imkânı bulmalarının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının düzenlenmesinin bile bizatihi bir diplomasi zaferi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımını ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini belirterek, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirdi.

19.31: Rusya’nın Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ni ele geçirmesinin ardından Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (ENERGOATOM) santral hakkında açıklama yaptı. ENERGOATOM tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde üretilen elektriği Kırım ve Donbass’a aktarmak istiyor. Ancak bunu fiziken yapamayacaklar" denildi.

19.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı tarafından kendilerine uygulanan ekonomik ambargolar için, “Zaten uygulanacaktı” dedi.

18.57: Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol'deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların "yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını" aktardı.

Mariupol'da "sebzelerin karaborsaya" düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin "dört ila beş gün önce yağmalandığını" belirtti. Volkov, "Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık" ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.

18.40: Rusya ve Ukrayna arasında yapılan geçici ateşkesi anlaşması kapsamında başkent Kiev’e 20 kilometrelik Irpin’de tahliyeler bugün de devam etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irpin’den 200’ü çocuk toplam 2 bin kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini aktarıldı.

18.11: Ukrayna'da Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerini listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.

18.07: Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde dün elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceği ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıklanmasının ardından Rusya Enerji Bakanlığı, Rus ordusunun kontrol sağladığı nükleer santrale Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

18.05: Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında askeri alanın bulunmadığı bölgede müstakil bir ev Rus ordusu tarafından vuruldu. Saldırının ardından evde yangın çıkarken, bölge halkı büyük panik yaşadı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz açıklama yapılmadı.

17:20 : Rusya Devlet Başkanı Putin yeni açıklamalarda bulundu. "Enerji konusunda yükümlülüklerimize bağlıyız" diyen Putin, "Rusya'ya yaptırımlar yasal değil." ifadelerini kullandı. Putin, "Batı, kendi yanlışları için Rusya'yı suçlamaya çalışıyor. Batı kendi halkını kandırıyor." şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke ekonomisine ilişkin bir toplantıda, ortaya çıkan problemlerin her birini aşacaklarını söyledi ve “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi. 

16.10 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Mariupol'deki hastane saldırısına ilişkin Rusya'nın açıklamasının yalan olduğunu söyledi. Rusya'nın saldırının sorumluluğunu taşıdığını söyleyen Zelenskiy, Moskova'nın propaganda siyaseti yaptığını belirtti.

60 bin insanın Rusya'nın saldırısı altında olan kentlerden tahliye edildiği bilgisini paylaşan Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmeler yaptığını ve Avrupa liderleriyle birlikte mücadele gösterdiklerini dile getirdi. Zelenskiy savaştan sonra Ukrayna kentlerini çok daha güzel bir şekilde kuracaklarını da sözlerine ekledi.

15.25 : Rusya, teknoloji, telekom, sağlık, otomobil ve tarım ekipmanlarının ihracatını 2022 sonuna kadar askıya alacağını açıkladı.

Reuters'a göre Rusya hükümetinin Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık getirdiği uygulama 200 farklı ihracat kalemini kapsıyor. Bu kalemler arasında vagonlar, konteynerler, türbinler ve diğer mallar var.

Rusya'da Peugeot, Citroën, Opel, Jeep ve Fiat markalarını üreten ve satan otomobil üreticisi Stellantis, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce Batı Avrupa'ya yerel üretim hafif ticari araç ihraç etmeyi planlıyordu.

GÖSTERE GÖSTERE PUSU

15.20 : Rus işgalciler üç cepheden saldırdıkları Ukrayna'da ağır kayıplar veriyor. Moskova, geçen hafta yaklaşık 500 askerinin öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Ukrayna tarafı Rus ordusunun 12 bin askerini kaybettiğini savunuyor.

Amerikalı askeri yetkililer ise, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi.

İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının 'çok çok ciddi olduğunu' söyledi ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu vurguladı.

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu kendi gözümle gördüm diyerek kan donduran iddialarda bulundu

Ukrayna ordusu ise, Kiev yakınlarına kadar gelen Rus konvoyunun pusuya düşürüldüğü görüntüleri dünya ile paylaştı. İnsansız hava aracından alınan görüntülerde başkent Kiev'in kuzeydoğusundaki Brovary'ye kadar yaklaşan Rus tanklarının droneların verdiği koordinatlara göre topçu atışlarıyla arka arkaya vurulduğu görülüyor.

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu kendi gözümle gördüm diyerek kan donduran iddialarda bulundu

Alev toplarının ve siyah dumanların yükseldiği topçu saldırısının ardından Rus tank konvoyu geriye doğru kaçmayı deniyor. T-72A Rus tanklarının bazılarının Ukrayna ordusu tarafından ele geçirildiği saldırıda, alay komutanının da öldürüldüğü bildiriliyor.

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu kendi gözümle gördüm diyerek kan donduran iddialarda bulundu

Askeri uzmanlar, Ukrayna tanklarının da ateş açtığı Rus konvoyunun çok zayıf bir taktikle Brovary'nin dış mahallesine doğru ilerlediğini belirtiyor.

AMERİKAN PATRIOT'LARI POLONYA'YA

15.15: Polonya'yı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Washington'ın Doğu Avrupa ülkesine Patriot füzeleri konuşlandıracağını resmen açıkladı.

14.30 : Ukraynalı mültecileri Birleşik Krallık vizesi için tamamen çevirimiçi başvuru yapabilecek. Salı gününden itibaren, pasaportu veya kimlik kartı olan Ukrayna vatandaşları, vize başvuru merkezini ziyaret etmek zorunda kalmadan tamamen sanal olarak vize başvurusunda bulunabilecekler.

Yoğun baskı altındaki İngiltere Hükümet, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek mülteciler için vize gereksinimlerini kaldırma çağrılarına direniyor.

İşçi Partisi, İngiltere'yi Ukraynalı mülteciler için "normal vize koşullarını" kaldırmaya çağırmıştı.

Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadim Pristayko da mültecilerin bürokratik engellerle karşılaşmaması gerektiğini söylemişti.

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu kendi gözümle gördüm diyerek kan donduran iddialarda bulundu

Güvenlik kontrollerinin gerekli olduğunu kabul eden Pristayko, çoğu mültecinin bir tehdit oluşturmadığını savunmuştu.

BBC İçişleri Editörü Mark Easton'ın analizine göre vize konusu, İngiltere İçişleri Bakanlığı kriz moduna soktu.

Easton, savaştan kaçan ancak Birleşik Krallık hükümet yetkilileri tarafından geri çevrilen çaresiz ailelerin görüntülerinin İçişleri Bakanlığı ve İngiltere Başbakanı'na derinden zarar verdiğini söylüyor.

13.38 : Rus birliklerinin yaklaşık 25 kilometre uzakta bulunduğu Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşayanların yarısı, savaştan kaçmayı başardı. Kiev Belediye Başkanı, başkentte halihazırda 2 milyon insanın kaldığını söyledi.

13.16 : Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları Antalya’daki kritik zirvenin ardından ayrı salonlarda eş zamanlı olarak açıklama yapıyor.

Lavrov: Bugün görüşme sonrasında şu anlaşıldı. Müzakerenin yerini alacak kimse yoktur. Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Ukrayna'ya yurt dışından silah tedariki konusunu tehlikeli bir eylem olarak görüyoruz. Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik. Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır. Halkımız birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalıyor. Bu krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz. Herkesin de bilinçli bir şekilde krizden çıkmasını diliyoruz.

Lavrov, bombalanan çocuk hastanesi ile ilgili sorulara, "Hastane Ukraynalı radikallerin kontrolündeydi ve içerisinde hiçbir hasta yoktu" diyerek cevap verdi. Lavrov, Batı medyasının "tek taraflı yayın yaptığını" ileri sürdü.

Kuleba: Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya geldi. Hem kolay hem de zor bir görüşmeydi. Kolay çünkü Lavrov Ukrayna hakkında geleneksel düşüncelerinde sabit kaldı. Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de hazır olacağım.

13.10 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mariupol'deki hastane saldırısını doğruladı ve Azov Taburu tarafından hastaneni uzun süre önce ele geçirildiğini savundu. Ancak Lavrov'un sözcüsü Maria Zaharova, birkaç saat önce yaptığı açıklamada saldırının 'sahte' olduğunu ileri sürmüştü.

12.50 : Kremlin'den yapılan açıklamada, Antalya'daki zirvenin sonucu için 'bekleyip görelim' yorumu yapıldı, Kiev'in Putin-Zelenskiy zirvesi için talepte bulunduğu yinelendi.

12.20 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın Türkiye'ye geliyor. Antalya Diplomasi Forumu'na katılacak Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.

12.15 : Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, sivillerin Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden ayrılmalarına yardımcı olmak için yedi ayrı 'insani geçiş koridoru' açılacağını söyledi.

İnsani geçiş koridorları, sivillerin güvenli geçişine izin vermek için askeri operasyonların geçici olarak durdurulduğu bölgeler.

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumi kentinin Valisi bölgeden tahliyelerin halihazırda başladığı belirtti. Ukrayna ve Rusya, insani geçiş koridorlarının kurulması konusunda halihazırda anlaşmıştı.

12.11 : Roman Abramovich, İngiltere'nin bugün açıklanan yaptırımları kapsamında mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasaklarına maruz kalan yedi oligark arasındaki yerini aldı. İngiliz hükümeti, Premier Lig takımlarından Chelsea'nin sahibinin de İngiltere'deki bireyler ve işletmelerle işlem yapmasının yasaklanacağını duyurdu. Bu durumda Chelsea'nin satışı askıya alındı.

Abramovich'in bir zamanlar iş ortağı olan Oleg Deripaska da aynı yaptırımların hedefinde. Rosneft şefi Igor Sechin ve dört kişi daha Putin'in "yakın çevresinde" olarak tanımlandı.

100 ABD'Lİ SAVAŞMAK İÇİN UKRAYNA YOLUNDA

12.10 : İngiltere Genelkurmay Başkanlığı'nın bir grup askerin Ukrayna'ya savaşmaya gittiğini doğrulamasının ardından, bu kez ABD'den de benzer bir haber geldi.

Washington yönetimi, halihazırda Rus üretimi Mig-29 savaş uçaklarının Polonya üstünden Ukrayna'ya gönderilmesi için çalışıyor. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün Polonya'yı ziyaret ediyor.

Ukrayna'nın savaş uçağı talebi, Polonya ve ABD'yi karşı karşıya getirdi. Varşova'nın uçakları Almanya'daki ABD üssüne verme teklifi, Beyaz Saray tarafından kabul görmedi.

Polonya'dan son yapılan açıklamada, Mig-29 jetlerinin tüm NATO üyelerinin onayıyla Ukrayna'ya konuşlandırılması şart koşuldu. Amerikalı yetkililer, Kamala Harris’in ziyaretinde savaş uçakları başlığının kesinlikle masaya geleceğini söylüyor.

ABD'nin başkenti Washington'da ise binlerce kişi Rusya'ya karşı savaşmak için Ukrayna Büyükelçiliği'ne başvurdu. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ukrayna Büyükelçiliği'ndeki diplomatların gönüllülerden gelen başvurulara yetişmekte zorluk yaşadığını bildiriyor.

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu kendi gözümle gördüm diyerek kan donduran iddialarda bulundu

Ukraynalı askeri ateşe tümgeneral Boris Kremenetskyi, başvuranlar için "Bu savaşın gerçekten sebepsiz ve adil olmadığını hissediyorlar. Gidip yardım etmek gerektiğini hissediyorlar" dedi.

Kremenetskyi'nin verdiği bilgiye göre, 24 Şubat'tan bugüne kadar 6 bin Amerikalı gönüllü Ukrayna'da Rus işgalcilere karşı savaşmak için başvuru yaptı. Başvuranların yaklaşık yarısı Zoom üzerinden gerçekleşen online görüymeyle hemen reddedildi; birçoğunun askeri tecrübesi yoktu veya kabarık suç dosyaları vardı. Elenen başvuralar arasında 16 yaşından 73 yaşına kadar birçok kişi de bulunuyordu.

Ukrayna Büyükelçiliği başvuraların bir kısmını ise yetersiz bulduğu için reddetti.

Sonuç olarak, yaklaşık 100 ABD'li Ukrayna'da savaşmak için kabul edildi. Sınavı geçenler arasında Irak ve Afganistan savaşına katılan emekli askerler vardı, ki bunlardan bazıları helikopter pilotuydu.

AP'ye konuşan Boris Kremenetskyi, söz konusu 100 ABD'linin kendi kendine Polonya'ya ulaşması gerektiğini ve ardından sözleşme imzalanacağını söyledi.

Ukrayna, şimdiye kadar sayıları 20 bini bulan yabancının Rus işgaline karşı savaşmak için ülkeye geldiğini daha önce açıklamıştı.

ÇİN RUSYA'YA SIRT ÇEVİRDİ

12.00 : Tarihin en büyük yaptırımlarına hedef olan ve ulaşımdan teknolojiye her alanda izole edilen Rusya, müttefiki Çin'den beklemediği bir yanıt aldı.

Moskova, Pekin yönetiminin Rus havayollarına uçak parçaları tedariki etmeyi reddettiğini duyurdu. Interfax haber ajansı, Çin'den istediğini alamayan Rusya'nın Türkiye ve Hindistan'ın kapısını çalacağını bildiriyor.

11.30 : İşgalci Rus ordusunun Mariupol’de bir çocuk hastanesi binasına düzenlediği saldırıda en az üç kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kent belediyesinin Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Ukrayna’nın işgal altında olan Mariupol kentinde bir çocuk ve doğum hastanesine dün düzenlenen saldırıda aralarında bir kız çocuğunun da olduğu üç kişi yaşamını yitirdi" denildi.

Ukrayna yetkilileri daha önce saldırıda 17 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

 

Son dakika: Rus savaş uçağının pilotu kendi gözümle gördüm diyerek kan donduran iddialarda bulundu

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, Azak Denizi kıyısındaki Mariupol şehrinde gerçekleşen korkunç saldırıyı tıpkı Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy gibi 'savaş suçu' olarak tanımladı.

ANTALYA'DA HASSAS GÖRÜŞME BAŞLADI

11.20 : Dünyanın gözü bugün Antalya'da. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Antalya'da yüz yüze görüşmeye başladı. Kuleba ve Lavrov'un görüşmesine, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik ediyor.

Uluslararası haber ajansları ve dünyanın en büyük medya kuruluşları Antalya'daki buluşmayı 'son dakika' koduyla duyurdu.

Antalya'daki randevu, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinden bu yana Moskova ve Kiev arasındaki en üst düzey temas niteliği taşıyor.

Hassas görüşmenin ardından Kuleba ve Lavrov'un ayrı salonlarda ayrı basın toplantıları yapması bekleniyor.

Antalya'da başlayan ilk üst düzey görüşmelerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ilk önce Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile buluştu.

11.20: Polonya'nın Kiev Büyükelçisi, Rusya birçok şehri amansızca bombardımana tutarken, Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmenin buradaki çatışmayı daha hızlı bir sonuca ulaştırmaya ve hayat kurtarmaya yardımcı olacağını söyledi.

10.45 : Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, işgalin başından beri 2 bin 911 Ukrayna askeri altyapı tesisi yok edildi.

10.32 : Rusya Devlet Başkanı Putin'in yakın bir müttefiki olan Sergei Chemezov, Rusya'ya uygulanan yaptırımların oldukça ciddi olduğunu söyledi. Chemezov, buna rağmen Rusya'nın onu çevreleyen düşmanlara karşı her zaman galip geldiğini ve yine geleceğini iddia etti. 

10.10 : Dünyanın gözü bugün Antalya'da. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, bugün Antalya'da yüz yüze görüşecek.

Antalya'daki randevu, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinden bu yana Moskova ve Kiev arasındaki en üst düzey temas niteliği taşıyor.

Kuleba ve Lavrov'un görüşmesine, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik edecek.

09.45 : BBC, Ukrayna ordusunun başkent Kiev yakınlarında karşı saldırıya geçtiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı danışmanı Vadim Denysenko, Ukrayna askerlerinin sabah saatlerinde misillemede bulunmasıyla taraflar arasında çatışma yaşandığını söyledi.

Denysenko'nun verdiği bilgiye göre, Ukrayna ordusu beş tankı sıraladığı cephe hattında sabah saatlerinde top atışları duyuldu ve ardından çatışma başladı.

09.40 : Ukraynalı yetkililer, Çarşamba günü Kiev çevresindeki köylerden ve banliyö semtlerinden 10 bini aşkın sivilin tahliye edildiğini bildiriyor.

09.35 : Günlerdir yoğun Rus saldırıları altındaki Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'da Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece dört sivil hayatını kaybetti.
Ukrayna Acil Durum Servisi, Rus güçlerinin top atışında Slobozhanske köyündeki bir binanın vurulduğunu, yaşamını yitirenler arasında iki çocuğun bulunduğunu aktardı.