Dünya Son dakika: Ukrayna'nın kritik şehirleri ateş altında! Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Son dakika: Ukrayna'nın kritik şehirleri ateş altında! Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

27.02.2022 - 09:38 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'de işgalci Ruslarla ordu birlikleri çarpışıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı. Zelenskiy "Silah bırakmayacağız" diye konuştu. Uluslararası haber ajansları neredeyse aralıksız şekilde Ukrayna'dan 'son dakika' koduyla haber servis ediyor, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ise Türkiye'den satın alınan Bayraktar TB2 SİHA'larının savaşta oynadığı rolü Twitter mesajıyla paylaştı. Almanya'dan ve İngiltere'den yeni kararlar geldi.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde her şehirden çatışma haberleri geliyor, başkent Kiev sokaklarında işgalciler ve Ukrayna ordusu çarpışıyor. Rus ordusu Karadeniz'den Ukrayna şehirlerine füzeler fırlattı.

Haberin Devamı

09.10 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hava saldırısı sirenleri duyuldu.

09.00: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Herashchenko Telegram'a, Pazar günü Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Kharkiv şehrinin sokaklarında Rus askeri araçlarının görüldüğünü yazdı.

Herashchenko ve Ukrayna Devlet Özel İletişim ve Bilgi Koruma Servisi tarafından yayınlanan videolar, bir cadde boyunca hareket eden birkaç hafif askeri aracı ve yanan bir tankı gösterdi.

07.07: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.

06.37: Kiev'de petrol deposu vuruldu. Alevlerin yükseldiği bölgeden yeni görüntüler CNN TÜRK ekranlarına böyle yansıdı.

Haberin Devamı

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

06.21: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko ile telefon görüşmesinde kendisinden Belarus'ta bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesini istediğini duyurdu.

06.00 Kiev'de büyük bir patlama olacağı bilgisi üzerine kentteki otellerde müşteriler sığınaklara indirildi.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

05.16: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yoğun çatışmalar devam ediyor. Şehirde yeniden siren sesleri duyulmaya başlandı. Köy ve kırsal alanlarda her 2 ülkenin askerleri arasında yoğun çatışmalar yaşandığı belirtildi.

05.12: Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını yoğunlaştırırken, Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya’nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna'nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

05.12: Gece boyunca süren çatışmalar sırasında hem Ukrayna askerleri, hem de Rus askerleri karşılıklı olarak esirler aldı. Her 2 taraftan da ağır kayıplar verildiği bilgileri alınırken, bazı kentlerde meskun mahal çatışmalarının sürdüğü açıklandı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, binden fazla Rus askerinin öldüğünü, 2 bin 500 dolayında askerin yaralandığını ifade etti.

"BAŞKAN OLSAYDIM YAŞANMAZDI"

04.57: ABD Eski Başkanı Trump, Ukrayna halkına desteğini ifade etti ve Ukrayna Lideri Zelenskiy için 'Çok cesur bir adam.' ifadelerini kullandı. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD Başkanı Joe Biden'ın "zayıflığını" kullanarak Ukrayna'ya saldırdığını belirterek, "Putin, Biden ile davul çalar gibi oynuyor" dedi. 2020 seçimlerine hile karıştırıldığını söyleyen Trump,"Ben tekrar başkan olsaydım, bu korkunç felaket asla yaşanmazdı" dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

04.55: Ukrayna, Rus güçlerinin ülkenin en büyük ikinci şehri olan Kharkiv'deki doğalgaz boru hattını havaya uçurduğunu söyledi.

04.40: Japon milyarder Hiroshi Mikitani, Ukrayna'ya 8,7 milyon dolar bağışladı.

04.18: Ukrayna Ordusu, Kharkiv'deki saldırıların püskürtüldüğünü ve kentin Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu açıkladı.

03.27: Dünya’da en çok tanınan hacker gruplarından Anonymous, Rus devlet televizyonunu hackleyerek Rusya’nın Ukrayna’ya saldırına ait görüntülerini yayınladı.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

03.10: Rus ordusu Vasilkov bölgesinde petrol deposu olduğu öne sürülen bölgeyi vurdu. Bölgeden çıkan ateş ve duman gökyüzünü kapladı.

Haberin Devamı

03.15: Rusya hükümeti, Baltık ülkelerine hava sahasını kapatırken Rus havayolu şirketi Aeroflot, Letonya ve Romanya’ya uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

02.59: Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 2 büyük patlama gerçekleşti.

01.59: Elon Musk, Ukrayna'ya internet sağlayacak Starlink uydu erişimini aktif hale getirdi.

01.30: Ukrayna'nın Lviv kentinde Polonya'ya geçmek üzere tren istasyonunda yüzlerce Ukraynalı bekliyor. Sosyal medyada viral olan görüntülerle ilgili "2. Dünya Savaşı yıllarını anımsatıyor" yorumları yapıldı.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

01.09:Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarını devam ettirmesi üzerine Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan, Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı basın açıklamasında, Rusya’ya ve Ukrayna’nın direnişine yönelik mesajlar vererek, AB Komisyonu'nun yaptırım paketine ilişkin detaylara değindi.

00.39: Almanya hava sahasını Rus uçuşlarına kapatıyor.

00.22: CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu: "Yaklaşık dört dakika önce çalan siren seslerinin ardından Bağımsızlık Meydanı'nın arkasındaki binalardan çatışma sesleri duyduk. Siren sesleri çaldıktan sonra bomba sesleri duyduk. Her geçen gün şiddetin dozu biraz daha artıyor. 3 gün içinde çatışmaların en yoğun yaşandığı gün oldu."

Haberin Devamı

00.06: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Rusya’da düzenlenen savaş karşıtı gösterilerde gözaltı sayısının 3 bini geçtiği bildirildi.

00.05: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri John Kirby, “ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya hafif silahlar ve çeşitli mühimmatları içeren 350 milyon dolarlık ek askeri yardım gönderilmesine izin verdi” dedi.

23.49: Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, "Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotof kokteyllerini hazırlayın" şeklinde konuştu.

23.29: Fransa, Ukrayna'ya daha fazla askeri teçhizat teslim edecek.

23.28: CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu yaptığı açıklamada "Kiev meydana kadar çatışma sesleri geldi. Çatışmalar Kiev'in kuzey bölgelerinde ilerliyor. Bulunduğumuz noktaya 10 dakikalık mesafedeler. Güvenlik bariyerini aştıkları takdirde arkamda bulunan Bağımsızlık Meydanı'na gelebilirler.." dedi.

23.21: Yunanistan Rusya'yı Ukrayna'ya yönelik hava saldırılarını durdurmaya çağırdı ve Moskova'yı bu bölgelerde en az 10 Yunan sivilin "öldürülmesinden" sorumlu tuttu.

23.08: AB üyeleri, Ukrayna ordusuna daha fazla yardımı görüşmek üzere Pazar günü toplanacak.

23.03: Belçika, Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'ya destek için askeri ekipman, 2 bin adet otomatik silah ile 3 bin 800 ton yakıt gönderiyor.

22.55: Kiev metrosunda elektrikler kesildi. Ukrayna'dan yapılan açıklamada sivillerin başka sığınaklara aktarıldığı açıklandı.

22.45: Google'ın sahip olduğu YouTube, Russia Today ve Rus devletinin desteklediği diğer medya kuruluşlarının kanalları üzerinden reklam satışına yasak getirdi. Söz konusu yayın kuruluşlarının kanallarında yayınlanan videolara yapılacak tavsiyelere kısıtlama getirildi.

22.40: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekatın ardından Polonya, saldırı altında olan Ukrayna'daki yaralıların sevki için 5 vagonlu bir tren hazırladığını açıkladı.

 

22.38: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan Ukrayna Altyapı Bakanlığı etrafında çatışmalar şiddetlendi.

22.28 Pentagon’dan yapılan açıklamada Rusya’nın işgal için 150 Bin’den fazla asker görevlendirdiğini bunların yarıdan fazlasının Ukrayna içine giriş yaptığı belirtildi.

21.55: Zelenskiy, BM'den Rusya'yı güvenlik konseyi oylamasından çekmesini istedi.

21.46: Guterres, Ukrayna'ya BM'nin insani yardımı 'artırmaya' kararlı olduğunu söyledi.

21.41: ABD Başkanı Joe Biden bugün yayınlanan bir röportajında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederken en önemli amaçlarından birinin NATO ve Avrupa Birliği'ni bölmek olduğunu savundu. Biden "En başından beri amacım tüm NATO'yu ve Avrupa Birliği'ni aynı tarafta tutmayı sağlamaktı. Çünkü Putin NATO'yu bölebileceğini ve kullanabileceği büyük bir açıklık yaratabileceğini düşünüyordu. Bu gerçekleşmedi" dedi. Brian Tyler Cohen'e verdiği mülakatta Biden, Putin'in hem kısa hem de uzun vadede ağır bedel ödeyeceği öngörüsünde de bulundu.

21.29: Ukrayna’nın önemli liman kentlerinden olan Odessa’da, Rus askerleri ve Ukrayna askerleri arasındaki çatışmaların şiddetini artırmasının ardından, TSİ 23:00 ile 05:00 saatleri arasında sivillerin sokağa çıkması yasaklandı.

21.23: Harkiv yoğun bombardıman altında. Rus saldırlarının yoğunlaştığı bölgeden çatışma sesleri geliyor.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

ALMANYA'DAN FLAŞ HAMLE

21.22: Alman hükümeti, Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için Alman ordusunun stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldı.

20.49: Kiev'de siren sesleri duyuluyor. CNN TÜRK muhabiri Mücahit topçu "Bu siren sesinini anlamı olası bir saldırı gerçekleştirilebilir"Bu sesleri duyan Ukraynalılar sığınaklara ilerliyor. Oldukları kattan daha aşağı iniyorlar." dedi.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

ANKARA VE BAKÜ'DEN ARABULUCULUK

20.40: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yeni yayınladığı video mesajında şu açıklamalarda bulundu. "Ülkeyi kurtarmak için ne kadar sürerse sürsün savaşacağız. Bombardıman devam ederken bile... Çocuklar zaten barınaklarda doğmuşsa, şüphesiz savaşta düşmanın şansı yoktur." Zelenskiy yaptığı açıklamada "Erdoğan ve Aliyev, müzakere organize etmeyi önerdi"  ifadelerini kullandı.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

20.29: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i telefonla arayarak, Azerbaycan’ın Ukrayna’ya gönderdiği yardımlardan dolayı teşekkür etti.

20.24: Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekatın ardından Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 400 adet tanksavar füzesi sevkiyatına izin verdi.

20.00: İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İngiliz ordusunun NATO'nun doğu cephesini desteklemek için Rusyanın sınır komşusu Estonyaya doğru yola çıktığını belirtti. Bakanlık, birliklerin ulaşmasıyla Estonyadaki askeri mevcudiyetlerinin iki katına çıkacağını vurguladı.

19.25: Rusya'nın Ukrayna saldırıları üçüncü gününde devam ederken İngiltere Savunma Bakanlığından açıklama geldi. İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın yaşadığı lojistik sorunlar ve Ukrayna direnişi karşısında Ukrayna'daki ilerleyişinin yavaşladığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, Kiev'in kontrolünün ele geçirilmesinin Rusya'nın öncelikli askeri hedefi olduğu aktarıldı.

19.24: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri harekat sürerken İngiltere’nin NATO’yu desteklemek için Doğu Avrupa’ya asker göndermesinin ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, “NATO‘yu desteklemek için görevlendirilen personelimizin paylaştığı cesaret ve görev duygusunu selamlıyorum’’ dedi.

"TÜM BİRLİKLERE BÜTÜN İSTİKAMETLERDE SALDIRI EMRİ"

18.18: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı.

18.18: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, çatışmaların üçüncü gününde 150 binden fazla Ukraynalı mültecinin sınırını geçtiğini belirtti.

"SOKAĞA ÇIKAN HERKES DÜŞMAN KABUL EDİLECEK"

18.12: CNN Türk Muhabiri Mücahit Topçu: "Kiev'de sokağa çıkma yasağı başladı. Sokaktaki herkes düşman olarak kabul edilecek." dedi.

17.57: Kiev'de pazartesi günü sabaha kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

17.45 : Kremlin'in resmi internet sitesi, Rus hükümeti ve devlet medyası web sitelerine yapılan siber saldırı haberlerinin ardından kapatıldı.

17.35 : Rus işgali başlamadan Ukrayna'ya Javelin tanksavar füzeleri dahil tonlarca silah yardımı yapan ABD, savaşın üçüncü gününde yeni yardım paketini açıkladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev yönetimine 350 milyon dolar tutarında askeri yardım yapacaklarını duyurdu.

UKRAYNA: RUS ASKERLERİYLE DOLU BİR UÇAĞI DÜŞÜRDÜK

17.30 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev yakınlarında Rusya'ya ait bir askeri uçağı düşürdüklerini ve çok sayıda paraşütçü askeri öldürdüklerini açıkladı.

BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı ve Rusya Savunma Bakanlığı da henüz konu hakkında bir açıklama yapmadı.

Ukrayna, SU-27 tipi bir savaş uçağıyla Rusya'ya ait IL-76 MD askeri nakliye uçağını düşürdüğünü duyurdu.

Olayın 00:30'da gerçekleştiği açıklandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zaluzhni, sekiz yıl önce Ukrayna'ya ait bir askeri uçağın düşürülmesi ve 40 paraşütçü askerin öldürülmesini hatırlatarak "Lugansk'ta 2014'te yaşananların intikamını aldık" dedi.

Rusya ordusu sözcüsü Igor Konaşenko ise Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada Rusya'nın bugüne kadarki operasyonlarda hiçbir askerinin ölmediğini öne sürdü.

17.10 : Putin'in sıkı müttefiki Çeçen lider Ramazan Kadirov, milislerinin Ukrayna işgaline katıldığını doğruladı. Ukrayna'ya ait bir askeri tesisi ele geçirdiklerini belirten Kadirov, milislerinin herhangi bir kayıp vermediğini savundu.

Moskova'nın kuklası olarak tanımlanan Kadirov, Rus lider Putin'in komşusunu işgale girişmekle doğru bir karar verdiğini de ileri sürdü.

16.25 : Ukrayna, Rus ordusunun Karadeniz'in kuzeybatı bölümünü gemilere kapattığını bildiriyor. Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana Karadeniz'de birçok sivil gemi vuruldu.

İTALYA'DAN U DÖNÜŞÜ

16.20 : Avrupa Birliği'nin Rusya'ya SWIFT yaptırımı uygulamasına karşı çıkan ülkeler arasında sayılan İtalya, yoğun tepkilerin ardından pozisyon değiştirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu sabah telefonda görüştüğü İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına destek verdiğini açıkladı. Zelenskiy, İtalya hükümetinin Ukrayna'ya 'savunma yardımı' sağlanması sözü de verdiğini belirtti.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, AB, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşılık bir dizi yaptırım kararı almış ancak bu kararlar arasında Ukrayna'nın talep ettiği SWIFT sisteminden çıkarılma hamlesi yer almamıştı. AB kaynakları, İtalya, Almanya ve Macaristan'ın bu yaptırım türüne karşı çıktığını belirtiyordu.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Roma yönetimi bu nedenle dün gün boyu ağır eleştirilere hedef oldu. Zelenskiy de dün Twitter'da İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi hedef alan öfkeli bir paylaşım yaptı.

Draghi, dün sabah Zelenskiy ile yapmayı planladığı telefon görüşmesini Ukrayna Başbakanı'nın müsait olmaması nedeniyle yapamadıklarını söyledi.

Rusya'ya yaptırımlar konusundaki anlaşmazlık iddialarının üzerine Draghi'nin bu açıklaması da eklenince Zelenskiy Twitter'da, "Bir dahaki sefere Mario Draghi'yle belirli bir zamanda konuşabilmek için savaş programını değiştirmeye çalışırım. Bu arada Ukrayna halkı için savaşmayı sürdürüyor" diye yazdı.

Bu sabahki görüşmenin ardındansa Zelenskiy, "Bu, ülkelerimizin tarihinde yeni bir sayfanın başlangıcı. Mario Draghi telefon görüşmemizde Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasına ve savunma yardımı sağlanmasına destek verdi. Ukrayna AB'nin bir parçası olmalıdır" dedi.

İtalya Başbakanlığı da bu sabahki görüşmenin ardından 'yanlış anlaşılmaların' giderildiğini belirtti.

16.10 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşına bir an önce ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi. 

Ukrayna lideri ise Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına güçlü destekleri için teşekkür ederim. Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin yasaklanması ve Ukrayna için önemli askeri ve insani destek son derece önemli. Ukrayna halkı bunu asla unutmayacak!"

15.45 : Ukrayna'nın müzakereyi reddettiğini savunan Kremlin, Rus lider Vladimir Putin'in işgalci birliklerine dün ilerlemeyi durdurma emri verdiğini ancak bugün saldırıların yeniden başladığını ileri sürdü.

15.40 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın dün gece kendisini rehin alıp Rusya yanlısı bir lideri başa geçirme planının başarısız olduğunu açıkladı.

Bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, güvenlik güçlerinin bu girişimi engellediğini söyledi.

Ukrayna güçlerinin tüm büyük şehirleri kontrol altında tuttuğunu belirten Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği üyesi olmayı hak ettiğini de ekledi.

15.35 : Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu, görüşmede askeri gerginliğin daha da tırmanmasının kimseye faydası olmadığını vurguladı, askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulundu.

BM: 120 BİN UKRAYNALI KOMŞU ÜLKELERE KAÇTI

15.35 : Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı başladığından beri 120 binden fazla Ukraynalı'nın komşu ülkelere gitmek için Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı. Mülteciler Yüksek Komiseri Kelly Clements, durumun daha da kötüye gitmesini beklediklerini açıkladı.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Clemenst, CNN'e verdiği demeçte "Şimdiye kadar 120 binden kişi komşu ülkelere gitti. Yerel topluluklardan ve yetkililerden aldıkları karşılama çok güzel ancak durum çok dinamik. Olacaklardan ötürü çok üzgünüz" dedi. Ülkelerini terk eden Ukraynalıların çoğunun Polonya, Moldova, Romanya, Slovakya ve Macaristan'a gittikleri kaydedildi.

BBC MUHABİRİ: KİEV'DE NET BİR UKRAYNA HAKİMİYETİ VAR

15.10 : BBC'nin ünlü muhabiri Orla Guerin, "Kiev'i ele geçirmek Rusya için kritik önemde, kentte net bir Ukrayna hakimiyeti var" diyor:

"Kiev'in savunmasına yardımcı olmak için kente doğru giden bir askeri konvoy, Kiev'e bir saatlik mesafede vurulmuş.

Ukrayna'nın başkentini ele geçirmek Rusya için çok önemli. İşgalin başarısı için kritik bir öneme sahip.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Fakat bunun için kent çatışmaları gerekebilir ve bu durumda iki taraf da büyük kayıplar verir.

Kiev'e giden otoyol huzursuz edici derecede boş.

Yol boyu savaşın sonuçlarını görmek mümkün.

Dört araçtan oluşan ve imha edilmiş bir Ukrayna askeri konvoyunun yanından geçtik. Araçlardan biri hava savunma sistemiydi. Araçlardan hâlâ duman çıkıyordu.

İşgalin üçüncü gününde, yerel saatle sabah 9'da kent hâlâ net bir şekilde Ukrayna hakimiyetinde.

Ukrayna yetkilileri Kiev ve çevresinde durumun 'kontrol altında' olduğunu söylüyor."

BAYRAKTAR TB2'LER RUS KONVOYUNU VURDU

15.00 : Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ülkenin güneyindeki Herson şehrine giren Rus işgal konvoyunun Bayraktar TB2 SİHA'lar kullanılarak yok edildiğini duyurdu. Mesajda, "#Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirdi" denildi.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Baykar'ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Dünyada olup bitenler net bir şekilde gösteriyor ki; milli teknoloji ile güçlü ve bağımsız savunma sanayii uluslar için hayati önem taşıyor. Tam bağımsız, güçlü ve müreffeh Türkiye'nin tek yolu Milli Teknoloji Hamlesi. Rusya'nın bağımsız bir ulusun egemenliğini hiçe sayarak hukuksuzca gerçekleştirdiği işgali en sert şekilde kınıyorum. İşgale direnen Türk kardeşlerimizin vatanı Kırım ve Ukrayna'yı destekliyorum" ifadelerini kullandı.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

14.52 : Kiev Belediye Başkanı: Bugünden itibaren 17.00 - 08.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bu saatlerde dışarıda olanlar düşman unsuru sayılacak. Uygulama 28 Şubat'a kadar sürecek.

14.10 : Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Moskova’nın Batı ile diplomatik ilişkilere ihtiyaç duymadığını söyledi. Medvedev, sosyal medya sitesi VK’deki hesabından yaptığı açıklamada, büyükelçiliklere kilit vurabileceklerini ifade etti ve Ukrayna’nın işgalinin, Vladimir Putin tarafından belirlenen hedeflere ulaşıncaya kadar süreceğini söyledi.

13.55 : Fransız donanması, Manş Denizi geçerek St. Petersburg kentine doğru gitmekte olan Rus kargo gemisinin önünü kesti. BBC, Rusya'nın St. Petersburg kentine doğru giden gemiye Fransız donanması tarafından el konulduğunu bildiriyor.

13.35 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Fransa'nın Ukrayna'ya silah sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Bakan ayrıca, Fransa'nın Rusya'nın SWIFT'ten kesilmesini desteklediğini ifade etti.

13.20 : Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'i ve şehrin çevresindeki önemli noktaları kontrol altında tuttuklarını sölyedi. Zelenskiy, "Gelip bize yardım etmek isteyen kim varsa onları silahlandıracağız" dedi.

13.10 : İşgalci Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te bir hastane yakınlarına balistik füze attığı bildiriliyor. Donetsk'in Ukrayna kontrolündeki bölümünde yer alan Vuhledar ilçesindeki hastanenin hemen dışına yerel saatle 10.30'da düşen balistik füzenin misket bombaları taşıdığı açıklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, misket bombalı füze saldırısında dört sivilin hayatını kaybettiğini, altısı sağlık çalışanı 10 kişinin yaralandığını aktardı. Saldırıda hastanenin yanı sıra önündeki araçlar ve bir ambulans da hasar gördü.

Hastanedeki doktorlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydeden İnsan Hakları İzleme Örgütü, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının isimlerinin kendilerine bildirildiğini açıkladı. Ayrıca yaşamını yitiren sağlık çalışanlardan ikisinin fotoğrafları da İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne gönderildi.

Hastane yakınlarına düşen balistik füzenin Tochka 9M79 olduğu ve 9N123 numaralı savaş başlığı taşıdığı belirtiliyor.

 

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Parça tesirli misket bombaları, yüzlerce küçük bomba geniş bir alana yayıldığı için hedef gözetmeden çok sayıda kişinin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle, kullanılmaya başladıktan yıllar sonra, 2010'da yasaklandı.

Misket bombaları, atıldığında geniş bir alana küçük bombalar saçıyor. Misket bombalarının yüzde 5 ile 20 arasında bir kısmı, fırlatıldığı an patlamıyor. Daha sonra patlamaya hazır olarak düştüğü yerde durduğu için de, sivillere en az mayınlar kadar büyük bir tehdit oluşturuyor.

Uluslararası Af Örgütü, "Misket bombasının kullanımı, hangi şartlar altında olursa olsun uluslararası insan hakları kanunlarına göre yasaktır. Sivillerin yaşadığı bölgelerde kullanımı da özellikle tehlikelidir çünkü daha fazla can kaybı ve yaralanmaya yol açar" diyor.

12.30 : Başkent Kiev'de siren sesleri duyulurken, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentine Rusya'nın asker indirdiği bildiriliyor. Lviv Belediye Başkanı, bölgede görevlendirilmiş 60 Rus askerinin, Ukrayna ordusu ile çıkan çatışmanın ardından geri çekildiğini açıkladı.

12.20 : Fransa lideri Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle savaşın süreceği uyarısını yaptı. Macron "Bu kriz sürecek, bu savaş sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak" deyip ekledi

"Hazırlıklı olmalıyız. Savaşın yönü Avrupa'ya döndü. Bunu Putin tek taraflı olarak seçti. Trajik bir insani durum yaşanıyor. Direnen Ukrayna halkının yanında direnen bir Avrupa var."

12.05 : Hollanda hükümeti, en kısa sürede Ukrayna'ya 200 adet Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini bildirdi.

Hollanda Dışişleri ve Savunma bakanlarının meclise verdiği bilgiye göre, Ukrayna'nın bu yöndeki talebine 'silah ihracatı kriterlerine aykırı olarak istisnai durumlar göz önüne alınarak' kısa sürede yanıt verildi.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Stinger uçaksavar füzelerinin bir kısmı bugün Ukrayna'ya teslim edildi. Kalan bölümü ise, en kısa sürede Ukrayna'ya gönderilecek.

Hükümet, Hollanda'nın 'tıpkı diğer ülkeler gibi lojistik zorluklarla mücadele ettiğini' belirterek, "Savunma bakanlığı, müttefiklerle birlikte bu malzemeleri mümkün olduğunca çabuk teslim etmek için her türlü çabayı gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Stinger, 0,5 ila 5 kilometre mesafedeki uçaklara ve helikopterlere karşı konuşlandırılabilen kızılötesi güdümlü bir karadan havaya füze.

Hollanda ordusunda bir asker tarafından omuzdan ateşlenen portatif bir türü ile zırhlı tekerlekli bir araca monte edilen iki ayrı çeşidi kullanılıyor.

Bu arada Hollanda, Ukrayna'daki büyükelçiliğin ve tüm büyükelçilik personelini hızla Lviv'den Ukrayna sınırına yakın Polonya'nın Jaroslaw kentine taşıma kararı aldı.

Hollanda Büyükelçiliği daha önce güvenlik nedeniyle başkent Kiev'den Lviv'e taşınmıştı.

Büyükelçilik, Hollandalıların Ukrayna'dan ayrılmasına yardımcı olmak için çalışmaya devam edecek. 

11.55 : Rusya Uzay Ajansı Roskosmos, Kuru uzay üssünden yapılan fırlatmaları Batılı ülkelerin yaptırımlarına yanıt olarak askıya aldı.

11.30 : Ukrayna, Rusya saldırılarında aralarında üç çocuğun da bulunduğu 198 vatandaşının öldüğünü açıkladı.

11.19 : Letonya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'nın Moskova Büyükelçiliği personelinin Letonya'ya tahliye edildiğini söyledi. Bakanlık sözcüsü Janis Bekeris, "Bu onların ricasıydı, biz de hemen kabul ettik. Süreçte onlara yardım ediyoruz ve yerleşmelerine yardım ediyoruz." ifadelerini kullandı.

11.00 : Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko yaptığı açıklamada, Kiev'de gece boyunca çıkan çatışmalarda düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi. Klitschko, yerel saatle sabah 06:00 itibariyla, ikisi çocuk olmak üzere 35 kişinin yaralandığını açıkladı. Belediye başkanının sadece sivilleri mi kastettiği ise belli değil.

KİEV'DE BU SABAH

10.40 : Ukrayna'nın başkentinde yoğun silah ve patlama sesleri duyulurken, Rus işgalciler ve Ukrayna birlikleri arasında sokak çatışmaları yaşanıyor.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Kiev sokaklarından dehşete düşüren fotoğrafları dünyaya servis ediyor.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Yola düşen roketler ve yanmış araçların arasındaki Ukraynalı askerlerin yer aldığı karelerde, bir askerin patlamamış top mermilerini topladığı görülüyor.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

 Ukraynalı askerlerin kollarına mavi bant taktığı göze çarpıyor. 

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

09.45 : Kiev'in Ruslar tarafından füzelerle vurulduğu bildiriliyor. Görgü tanıkları, Kiev Havalimanı'nın yakınlarına füzeler düştüğünü söylüyor.

Rusya'nın sivillerin yaşadığı çok katlı bir binayı vurduğu bildiriliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın füzeyle vurduğu binanın fotoğrafını Twitter hesabından paylaşıp şu mesajı yazdı:

"Dünyadan talep ediyorum: Rusyayı tamamen izole edin, büyükelçilerinizi çekin, petrol ambargosu uygulayın ve ekonomisini mahvedin. Rus savaş suçlularını durdurun."

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Ukraynalı yetkililer, füzeyle vurulan binada herhangi bir can kaybı olmadığını açıkladı. 

09.25 : Rus medyası, Kiev elektrik santralinin kontrolünün Rus işgalcilerin eline geçtiğini bildirdi ancak bu haber kısa sürede düzeltildi ve Ukrayna birliklerinin santrali kontrol ettiği açıklandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'nın Melitopol kentini ele geçirdiğini savunuyor.

ZELENSKIY SOKAKTA ÇEKTİĞİ VİDEOYLA YANIT VERDİ

09.20 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Kiev'deki başkanlık binasının yakınlarından paylaştığı video mesajında "Silah bırakmayacağız" dedi.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Hakkında çıkan ülkeyi terk etti iddialarına Twitter hesabından paylaştığı bir video ile yanıt veren Zelenskiy, Kiev'deki Gorodetsky Evi'nin önünde konuştu:

"Ordumuzu silah bırakmaya çağırdığım ve tahliye edildiğime dair internette çok fazla sahte bilgi var. Yalan haberlere inanmayın. Ben buradayım. Devletimizi savunacağız."

09.15 : Ukrayna ordusu, Sumi, Poltova ve Mariupol şehirlerinin yakınlarının Rus savaş uçakları tarafından bombardımana tutulduğunu bildiriyor. Ukraynalı yetkililer, Herson, Mikolayiv gibi şehirlerde çatışmaların sürdüğünü kaydediyor.

09.10 : Ukrayna ordusunun, Facebook sayfasında paylaştığı bir açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu.

Öte yandan Rus askeri birliklerinin zaiyatına dair daha fazla bilgi veren Ukrayna ordusu, Rusya'ya ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter ve 102 tankın da şimdiye kadar imha edildiğini ekledi.

BBC, bu iddiaları bağımsız olarak doğrulayamıyor. Rusya ise yaşanan zaiyata ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

KARADENİZ'DEN UKRAYNA'YA KRUZ FÜZELERİ ATILDI

09.05 : Karadeniz'den Ukrayna'ya yönelik kruz füzeleri atıldığına dair haberler geliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları, kruz füzeleri ateşlendiğini doğruladı.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

AMERİKAN BASINI: ZELENSKIY, ABD'NİN TAHLİYE TEKLİFİNİ REDDETTİ

08.40 : Amerikan medyasına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Washington yönetiminin kendisine yönelttiği tahliye teklifini reddetti.

Associated Press haber ajansı, görüşmeye dair doğrudan bilgisi olan üst düzey istihbarat elemanlarına dayandırdığı haberinde, Zelenskiy'nin "Savaş burada. Götürülmeye değil, mühimmata ihtiyacım var" dediğini aktardı.

Washington Post gazetesi de bir haberinde, ABD hükümetinin Zelenskiy'ye yardım etmeye hazır olduğunu söyleyen ABD'li ve Ukraynalı yetkililerin ifadelerine yer vermişti.

Zelenskiy'nin ABD'ye verdiği yanıt sosyal medyada övgüyle karşılandı.

Ukraynalı lider, daha önce yaptığı bir konuşmada savaşmaya devam etme sözü vererek, "Bize saldırdığınızda yüzlerimizi göreceksiniz. Sırtlarımızı değil" demişti.

Öte yandan Cuma günü erken saatlerde yayımladığı bir videoda da Kiev'den kaçtığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Üst düzey yetkililer ile birlikte kamera karşısına geçen Zelenskiy, "Hepimiz buradayız, bu böyle de devam edecek" demişti.

08.25 : Bu sabah gün ağarır ağarmaz Kiev sokaklarında Ukrayna ordusu ve gönüllüler ile Rus işgalciler arasında sokak çatışmaları başladı.

Ukrayna'nın başkentinde yoğun silah sesleri duyuluyor.

Ukrayna haber ajansı Interfax, "An itibarıyla şehrin sokaklarında çatışmalar var" diyor.

Kiev sakinlerinden sığınaklarda kalmaları istenirken, balkon ve pencerelerden uzak durmaları çağrısında bulunuldu.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

08.15 : BBC Diplomasi Muhabiri Paul Adams, batılı bir yetkilinin, Putin'in Ukrayna savaşını kazanmak için 'gerekli her yola başvurabileceği' yönündeki sözlerini aktardı.

Yetkili, olanların Putin için bir tercih savaşı olarak başladığını ancak şimdi ise bir zorunluluk savaşına dönüştüğünü söyledi.

08.00 : Ukrayna'nın başkentini kuşatan Rus ordusu gece boyunca saldırdı, patlama ve silah sesleri hiç dinmedi.

Rus birlikleri Kiev'in merkezine top atışları gerçkeleştirdi, Ukrayna ordusu şehri savunuyor. Kiev sakinleri ise geceyi sığınaklarda ve metro istasyonlarında korkuyla bekleyerek geçirdi.

Ruslar, başkentin Troieschyna bölgesindeki CHP-6 elektrik santralini ele geçirmeye çalıştı ancak başaramadı. Rus ordusunun şehri elektriksiz bırakmayı hedeflediği bildiriliyor.

Son dakika: Ukraynanın kritik şehirleri ateş altında Dengeleri değiştirecek flaş hamle...

Ukrayna ordusu, Kiev'deki bir askeri üsse yapılan saldırının püskürtüldüğünü duyurdu. BBC'nin henüz doğrulamadığı saldırının Peremohy (Zafer) Caddesi'nde gerçekleştiği söyleniyor.

Peremohy Caddesi'nde araç enkazı ve devam eden yangınlar görüldü.

Kiev'de patlama meydana gelen yerler arasında ünlü Maidan Meydanı da bulunuyor.

Vasilkiv'deki bir havaalanı yakınında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Kiev'e yapılacak saldırıda Rus paraşütçülerinin bu havalimanını kullanacağı düşünülüyor.

07.50 : Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol şehrine girdiğini açıkladı.

Haberde Bakanlığın şu açıklaması yer aldı: "25 Şubat'ın gece geç saatlerinde, Azovskoye (Ukrayna) yakınlarındaki amfibi çıkarmasının ardından Rus birlikleri, direnişle karşılaşmadan Melitopol'a girdi."

07.15 : Beyaz Saray, Kongre'den Ukrayna'ya yönelik 6,4 milyar dolarlık yardım için bütçe istedi.

Amerikan yetkililerin aktardığına göre yardım paketi, Ukrayna ve komşuları için 2,9 milyar dolarlık insani, ekonomik ve güvenlik yardımını içeriyor.

Yardım, ABD Dışişleri Bakanlığı ve federal bir kurum olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla acil olarak gönderilecek.

Beyaz Saray'ın finansman talebi, krize yanıt vermesine yardımcı olması için ABD Savunma Bakanlığı'na yönelik 3,5 milyar dolarlık paketi de içeriyor.

07.10 : Rusya, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda Ukrayna'ya yönelik işgali kınayan tasarıyı veto etti.

11 üye karar lehine oy kullanırken, Hindistan, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı.

BMGK'nın daimi üyesi olan Rusya'nın kararları veto etme hakkı bulunuyor.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde yaşanan gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktaracağız.