Dünya Son dakika... Sincar'da Barzani posteri paramparça edildi! Erbil'e yaklaşıyorlar

Son dakika... Sincar'da Barzani posteri paramparça edildi! Erbil'e yaklaşıyorlar

18.10.2017 - 08:26 | Son Güncellenme:

Irak'ta üst üste tarihi anlar yaşanıyor. Irak ordu birlikleri ve Haşdi Şabi milisleri, artık Barzani'nin başkenti Erbil çevresinde devriye geziyor. Peşmerge'nin dün terk ettiği Sincar'daki Barzani posterleri ve bayraklar yerlerinden söküldü. Irak ordu komutanı, Kürtlerin Haziran 2014 sınırlarına geri çekildiğini duyurdu. Musul Barajı ve çevresi, şiddetli çatışmaların ardından bu sabah ordu birliklerinin kontrolüne geçti. Saatlerce silahların susmadığı bölgede en az dokuz can kaybı var. Reuters haber ajansı, Türkiye-Irak sınırındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan fotoğraflar servis etti. İşçiler, patates getiren kamyonlardan çuvalları indiriyor. İbrahim Halil, Habur Sınır Kapısı'nın Irak tarafına verilen isim. İngiliz Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Barzani ve Talabani ailelerinin Kerkük'ten çekilmek için anlaştıklarını yazdı. Cockburn, "Kürt liderler şimdi bu fiyaskoyla ilgili birbirini suçluyor. Komplo teorilerine gerek yok. Gerçekte olan şuydu ki, Barzani kazanamayacağı bir meydan okumaya girişti" ifadelerini kullandı.

Son dakika... Sincarda Barzani posteri paramparça edildi Erbile yaklaşıyorlar

Tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından Irak ordusu harekete geçti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani iki gün içinde Kerkük, Tuzhurmatu, Sincar ve birçok kenti kaybetti. Cephedeki peşmerge ve PKK'lılar kaçarken, birçok nokta çatışma yaşanmadan geri alındı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun mazide kaldığını ve tarafların anayasa çevresinde diyaloğa girmesi gerektiğini söyledi. Her an yeni bir olayın patlak verdiği ülke, Türkiye ve dünya tarafından dakika dakika izleniyor.

Haberin Devamı

15.40 : Irak ordusunun dün peşmergeden geri aldığı Sincar'dan olay görüntüler geldi. Ezidilerin yaşadığı kentte dikilen anıtta yer alan Barzani posteri ve IKBY bayrakları indirildi. Sincar sakinlerinin verdiği yeni isim ise 'Utanç Anıtı' oldu.

15.10 : Reuters haber ajansı, IKBY'den Ceyhan'a gelen petrolün günlük 225 bin varile düştüğünü duyurdu. Krizden önce günlük yaklaşık 500 bin varil petrol Türkiye'ye ulaşıyordu.

15.05 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kürt yönetiminin başkenti Erbil çevresinde ellerinde silahlarla devriye gezen Haşdi Şabi milislerinin fotoğraflarını servis ediyor. Uluslararası ajanslar, dün peşmergenin Erbil çevresinde bir saldırı endişesiyle hendek kazdığını bildirmişti. Fotoğrafların geldiği bir başka nokta, Türk askeri üssünün bulunduğu Başika. Haşdi Şabi milisleri, Irak bayrağı altında bir kontrol noktasında bekliyor.

Son dakika... Sincarda Barzani posteri paramparça edildi Erbile yaklaşıyorlar

14.40 : Irak'ta üst üste tarihi anlar yaşanıyor. 27 yıl sonra ilk kez bir Suudi Arabistan uçağı Bağdat'a varıyor.

Haberin Devamı

12.30 : Türkmen ilçesi Tuzhurmatu'da Irak güçlerinin yakaladığı 12 peşmerge, serbest bırakıldı. Gözaltına alınan peşmergeler, ailelerinin yanına döndü.

Son dakika... Sincarda Barzani posteri paramparça edildi Erbile yaklaşıyorlar

Çavuşoğlu: Yanlış hesap Bağdat'tan döndü

12.20 : Irak'taki son durumu değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barzani'nin yanlış hesabının Bağdat'tan döndüğünü söyledi:

"IKBY yanlış hesap yaptı ve tavsiyelerimizi dinlemedi. Oysa biz şu anda karşılaştıkları sorunların olabileceğini kendilerine söylemiştik. Fakat bu hesap tabii ki Bağdat'tan döndü. Daha fazla kazanım elde edeceğini düşündü, olmadı. Kürtleri birleştireceğini düşündü, tam tersi Irak'ta Kürtleri maalesef böldü. Şu anda büyük bir kaos var, karmaşa var."

11.40 : Türkiye'den Irak ordusunun operasyonlarına destek veren bir açıklama daha geldi. Başbakan Binali Yıldırım, atılan adımların yerinde olduğunu vurguladı:

"Irak konusunda da tutumumuz açık ve nettir. Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin muhafazasına büyük önem vermektedir. Uluslararası toplumun ikazlarına rağmen Kuzey Irak'ta Irak anayasasını açıkça ihlal eden ve meşru olmayan bir referandum gerçekleşmiştir. Irak hükümetinin kendi ülkesinin sınırları içerisinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımlar yerindedir ve destekliyoruz. Türkiye olarak bu konuda bizim de yapabileceğimiz adımlar mevcuttur. Bunları da birer birer hayata geçiriyoruz. Hava sahamızı kapattık, sınır kapılarının merkezi yönetime devredilmesi sürecini başlattık."

Haberin Devamı

11.30 : Reuters haber ajansı, Türkiye-Irak sınırındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan fotoğraflar servis etti. İşçiler, patates getiren kamyonlardan çuvalları indiriyor. İbrahim Halil, Habur Sınır Kapısı'nın Irak tarafına verilen isim.

11.05 : Irak ordu komutanı, Kürtlerin Haziran 2014 sınırlarına geri çekildiğini duyurdu

Bağdat'tan BP'ye çağrı

10.55 : Bağdat yönetimi, İngiliz enerji devi British Petroleum (BP) şirketine çağrı yaparak Kerkük petrol yataklarını geliştirmesini istedi. Irak Petrol Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, "BP'ye, Kerkük petrol yataklarıyla ilgili gerekli planlamaları ivedilikle düzenleme çağrısı yapıyoruz" denildi. Kerkük ve çevresindeki tüm petrol yatakları, son 48 saat içerisinde merkezi yönetime geçmiş durumda.

Haberin Devamı

10.40 : Başkent Bağdat'ın güneydoğusunda bir patlama meydana geldi. Patlamada en az iki kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Son dakika... Sincarda Barzani posteri paramparça edildi Erbile yaklaşıyorlar

Cokburn: Barzani kazanamayacağı bir meydan okumaya girişti

10.30 : İngiliz Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, bugünkü yazısında Barzani ve Talabani ailelerinin Kerkük'e ilerleyen Irak ordusu karşısında çekilmek için anlaştıklarını yazdı.

Cockburn yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Kürtler Bağdat'la aralarında uzun süredir tartışma konusu olan alanlardan çekildikleri için, son üç gün içinde topraklarının yüzde 40'ını kaybetmiş olabilirler. İki ana Kürt partisi olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Pazar günü yaptıkları toplantıda, çekilmekten başka seçenekleri olmadığı konusunda anlaştıkları netlik kazanıyor.

Haberin Devamı

İlerleyen Irak güçlerine karşı savaşmak için çok zayıf olduklarını biliyorlardı ve yardım isteyecekleri bir müttefikleri yoktu. Kürt liderler şimdi bu fiyaskoyla ilgili birbirini suçluyor. Bu, Kürtlerin tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayda geçecek.

Peşmerge, Kerkük kenti yakınlarında elinde tuttuğu iki petrol sahasını da terk etti. Böylece, 2003'teki ABD işgali ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yanaki tüm toprak kazanımlarını teslim etmiş oldu.

Birçok Kürt, İranlıların ve İran Devrim Muhafızları'nın Bağdat hükümetini manipüle ettiğini ve Kürt partilerinin de ortaya bu sonucu çıkardığını düşünecek. İran, Bağdat hükümetinin güçlenmiş, Mesud Barzani'nin ise zayıflamış olmasından memnun kalacak. Ancak komplo teorilerine gerek yok. Gerçekte olan şuydu ki, Barzani kazanamayacağı bir meydan okumaya girişti."

09.40 : Kutlama yapılan yerlerden bir diğeri, Türk askeri üssünün bulunduğu Başika. Musul'un doğusunda yer alan kente Irak ordusunun gelişi araç konvoylarına yol açtı.

08.30 : Irak ordu birlikleri, saatlerce süren çatışmaların yaşandığı Musul Barajı'nı peşmergeden geri aldı. Ordunun resmi açıklamasında, Ninova eyaletinin tümünde kontrol sağlandığı bildirildi. Bölgede çatışmaya giren peşmergelerin kaçtığı gelen bilgiler arasında.

08.20 : Uluslararası haber ajansı Reuters, Kerkük'te çekilmiş çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti. Çarpıcı karelerde Irak askerlerini coşkuyla karşılayanlar, sokaklarda kutlama yapanlar yer alıyor. Dibris'teki petrol kuyuları ise ateşe verilmiş, gökyüzüne alevler yükseliyor.

Çatışma saatler sürdü

07.40 : Irak, güne çatışma haberiyle başladı. Musul Barajı çevresine ilerleyen Şii milisler Haşdi Şabi ile bölgedeki Peşmerge arasında çatışma çıktı.

Peşmergenin baraj çevresini teslim etmeyi reddetmesiyle başlayan çatışmada en az dokuz can kaybı var. Üç saat boyunca silahların susmadığı bölgede ölenlerden sekizi Haşdi Şabi üyesi, biri Peşmerge üyesi. Çatışmada yaralanan 11 kişi ise hastanelere götürüldü.

Tarafların henüz bölgeden çekilmediği bildiriliyor, eller tetikte.

Musul Barajı, terör örgütü IŞİD'in üç yıl önce kenti işgal etmesiyle gündeme gelmişti. Kanlı örgütün barajı patlatıp patlatmayacağı günlerce konuşulmuştu.

ABD Bağdat'a destek verdi

07.20 : ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile telefonda görüştü. Barzani yönetiminin bağımsızlık referandumunu tanımadıklarını yineleyen Tillerson, Irak'ın toprak bütünlüğüne destek verdi. ABD Dışişleri Bakanı, tarafların çatışmadan uzak durmasını da istedi.

İbadi ile konuşan bir başka isim, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu. Bağdat'ı arayan Macron, merkezi yönetimin Irak'ın birliğini korumak için attığı yasal adımları desteklediklerini duyurdu.

07.10 : Çatışmalarda ölen peşmergeler, Süleymaniye kentinde toprağa veriliyor. Çok sayıda cenazenin kente getirildiği görüldü.

07.00 : Irak'ta yaşananları gün boyu canlı blogla aktaracağız.