Dünya ‘Sorgu mümkün değil’

‘Sorgu mümkün değil’

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili süren soruşturmaya yönelik açıklamalar yaptı.

‘Sorgu mümkün değil’

ABD’de kendisine karşı eleştirilerin doruğa çıktığı bir dönemde konuşan Trump, Özel Savcı Robert Mueller ile sorgu için buluşmasının “olasılık dışı” olduğunu söyledi. Norveç Başbakanı Erna Solberg ile kameraların karşısına geçen Trump, “Rusya soruşturmasında sorgulanması ihtimaline” ilişkin sorulara, “Ne olacağını göreceğiz. Ama gizli bir anlaşma olmadığına göre ki kimse böyle bir şey bulamadı, böyle bir sorgulamanın olması da pek mümkün değil” cevabını verdi. ABD basınında Savcı Mueller’in Trump’ı yakın zamanda sorguya alabileceği iddia edilmişti. Trump daha önce Twitter’dan soruşturmayı “ABD tarihinin en büyük cadı avı” diye niteleyip, Cumhuriyetçi Parti’yi, durumu kontrol altına almaya çağırmıştı. Trump yine önceden yaptığı bir açıklamada da, Mueller ile görüşmeye yüzde 100 hazır olduğunu ifade etmişti.

Haberin Devamı

Hayali uçak!

Bu arada Trump, Beyaz Saray’da Norveç Başbakanı Solberg ile ortak basın toplantısında yine yaptığı bir gafla gündeme geldi. Trump toplantıda “ABD’nin Norveç’e kasımda F-52 ve F-35 savaş uçakları teslimatına başladığını” söyledi; ancak ABD envanterinde “F-52” isminde bir uçak bulunmuyor. ABD’nin Norveç’e 52 adet F-35 savaş uçağı sattığı öğrenilirken, Trump’ın yaptığı hata ortaya çıktı. Sosyal medya kullanıcıları F-52 etiketini kullanarak Trump’ın hayali uçağıyla ilgili çok sayıda dalga geçen paylaşımda bulundu. Trump öte yandan, geçen yıl çekilme kararı aldığı Paris İklim Anlaşması’na ABD’nin geri dönebileceğini söyledi. ABD’yi, 1 Haziran 2017’de aldığı kararla Paris anlaşmasından çeken Trump, “Anlaşmaya dönmemiz muhtemeldir. Çevreyle ilgili güçlü duygularımız var” değerlendirmesini yaptı. Anlaşmanın mevcut şartlarının ABD’nin ekonomik çıkarlarına uymadığını savunan Trump, Çin ve Rusya’dan örnekler vererek bazı düzenlemelerin yapılması durumunda ülkesinin anlaşmaya dönebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Azerbaycan’dan ABD’ye sert tepki

Azerbaycan’ın ABD’nin “terör riski bulunan ülkeler” listesinde gösterilmesi ve seyahat uyarısı yapılması ülkede büyük tepkiyle karşılandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, durumu şaşkınlıkla karşıladıklarını bildirdi. Hacıyev, yaptığı açıklamada, Azerbaycan olarak terörün tüm çeşitlerini şiddetle kınadıklarını belirtti. Azeri yetkili “1. Avrupa Oyunları, 4. İslami Dayanışma Oyunları, Formula 1 yarışları, ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları, NATO ve Rusya üst düzey askeri yetkililerinin görüşmelerine ev sahipliği yapan Azerbaycan’la ilgili ABD Dışişleri’nin bu açıklaması şaşkınlık verici” dedi.