Dünya Sudan’dan kaçış

Sudan’dan kaçış

24.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülkede Ordu Komutanı Orgeneral el-Burhan ile Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Dagalo arasındaki güç savaşı nedeniyle şiddetlenen çatışmalar sürerken, Sudan’daki yabancıların tahliyesi de hızlandı. Ülkeler adeta zamanla yarışıyor.

Sudan’dan kaçış

DIŞ HABERLER - Sudan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ile Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki güç mücadelesi nedeniyle şiddetlenen çatışmalar bir haftayı geride bırakırken, ülkeden kaçış da hızlandı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ın ardından ABD, Fransa ile İngiltere de, Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan diplomatlarını ve ailelerini ülkeden tahliye ettiğini duyurdu. Amerikan yetkililer, özel kuvvetlerce yürütülen operasyonun “hızlı ve sorunsuz” gerçekleştiğini söylerken, 3 Chinook helikopterinin büyükelçilik yakınlarına indiği, yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiği bildirildi. ABD, elçiliğini kapattığını da duyurdu.  

İngiliz diplomatların tahliyesini ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak açıkladı. Sunak operasyonun “karışık ancak hızlı” olduğunu belirtti. Sunak, ülkede kalan İngilizlerin tahliyeleri için de çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, destekleri için Fransa ve ABD’ye teşekkür etti.

Haberin Devamı

Diğer ülkelerin ise kendi vatandaşlarını tahliye etmek için Hartum’un 850 km uzağındaki limanı da kullandığı belirtiliyor. Nitekim Suudi Arabistan, bu yolla aralarında 12 ülkeden vatandaşların da bulunduğu 150 kişiyi kurtardığını açıklamıştı. Aralarında Almanya, İtalya, Yunanistan, Hollanda’nın da bulunduğu Sudan’da misyonları bulunan Avrupa ülkelerinin de benzer operasyonları koordine etmeye çalıştığı haber veriliyor. Sudanlı yaklaşık 20 bin sivilin de ülkeyi terk ettiği bildirilmişti.