Dünya Suriye’de sular ısınıyor

Suriye’de sular ısınıyor

03.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İdlib ve Hama’da muhalifler ile rejim ordusu arasında çatışmalar tüm şiddeti ile sürerken Rusya, büyük harekâta hazırlık amacıyla Suriye’ye “İskender-M” füzeleri sevk etti. ABD ise, İran’ın Suriye’den çıkarılması için Rusya ile masaya oturmaya hazırlanıyor.

Suriye’de sular ısınıyor

Muhaliflerin denetimindeki bölgelere havadan ve karadan saldırılarını artıran Rusya destekli rejim güçleri, diğer yandan büyük saldırıya hazırlanıyor. Rejim güçlerinin saldırıları İdlib kırsalının güneyindeki Kfar Uveyd ve İhsem beldelerinde yoğunlaşıyor. Han Şeyhun, Hbait, Şeyh Musatafa beldelerindeki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile diğer silahlı gruplarının konuşlandığı hedeflere rejim ordusu tarafından, belirli aralıklarla etkili füzeli saldırıları yapılıyor.

Haberin Devamı

HTŞ tarafından desteklenen Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ise, Suriye’nin kuzeyindeki Hama kırsalında Suriye ordusunun ağır makineli hedeflerini etkisiz hale getirdi. HTŞ, İdlib’de Suriye rejimi adına casusluk yaptığını iddia ettiği 7 ajanı etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Suriye İnsan Hakları Ağı tarafından yapılan açıklamada ise, ülke genelinde yaşanan saldırı ve çatışmalarda 107’si çocuk, 62’si kadın olmak üzere toplam 416 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

FÜZELER DENEME AMAÇLI MI?

İdlib ve Hama bölgesinde çatışmalar giderek geniş alanla yayılırken, Rusya’nın Suriye’ye yeni silah sevkiyatı yapması dikkati çekti. Rus “News.ru” haber sitesi, Moskova yönetiminin, Lazkiye vilayetindeki Hmeymim Hava Üssü’ne AN-124 nakliye uçakları ile önceki gün karadan karaya taktik “İskender-M” füzeleri taşıdığını duyurdu. Şam yönetimine yakın haber siteleri ise füze adını vermeden sevkiyatın gerçekleştiğini doğrularken sayı konusunda bilgi verilmedi. Ateş gücü yüksek olduğu ifade edilen İskender-M füzelerinin Suriye’ye konuşlandırılması, askeri gözlemcilerin de dikkatini çekti. Füzelerin, gelişmiş atış kontrol sistemleriyle keskin nokta atışı yapabildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Füzelerin, Şam rejiminin İdlib’e yönelik saldırılarında kullanılabileceği öne sürülürken, bazı gözlemciler, Kremlin’in bu sistemleri test amaçlı Suriye’ye göndermiş olabileceğini ifade ediyor.