Dünya Suriye iç savaşı Avrupa’ya sıçradı

Suriye iç savaşı Avrupa’ya sıçradı

02.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’deki Yahudi Müzesi’nde 3 kişiyi öldüren kişinin Suriye’deki cihatçılarla bağlantılı Mehdi Nemmouche olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan Nemmouche 2013’te Suriye’de savaşmış.

Suriye iç savaşı Avrupa’ya sıçradı

Bir hafta önce Belçika’nın başkenti Brüksel’de Yahudi müzesine düzenlenen saldırının şüphelisi yakalandı. 24 Mayıs’ta müzenin girişinde açtığı ateşle 3 kişiyi olay yerinde öldüren, bir kişiyi bitkisel hayata sokan 29 yaşındaki Mehdi Nemmouche cuma günü Marsilya’da ‘cinayet ve terör bağlantısı’ şüphesiyle gözaltına alındı. Cezayir asıllı Nemmouche’u, tren garında güvenlik araması sırasında çantasında bulunan tabanca, Kalaşnikof tipi otomatik tüfek ve cephane ele verdi.
Fransa istihbaratı takipteydi
Silahların 24 Mayıs’taki saldırıda kullanılanlarla aynı özellikte olduğu açıklandı. Nemmouche’ün Amsterdam’dan yola çıkan, Brüksel’e uğrayarak Marsilya’ya varan bir otobüsle liman kentine geldiği saptandı. Fransa’nın kuzeyinde yaklaşık 100 bin nüfuslu Roubaix şehrinde doğan Nemmouche’un yakın geçmişi mercek altına aldı. AFP’ye konuşan bir kaynak Nemmouche’un 2013’te cihadçılarla birlikte savaşmak için Suriye’ye gittiğinin tahmin edildiğini belirtti. Kaynağa göre Fransız iç istihbarat teşkilatı DGSI, Nemmouche’u ‘biliyordu’. Avukatı Soulifa Badaoui’nin verdiği bilgiye göre Nemmouche 2006 yılında bir market soygunu nedeniyle iki yıl hapis yattı.
Saldırıyı videoda itiraf etti
DGSI’nın ‘ani bir terör şüphesi’ gördükleri halde 144 saatliğine gözaltında tutabileceği Nemmouche’un sorgunun ilk 24 saati boyunca konuşmadığı öğrenildi. Ancak savcılık Nemmouche’un saldırıyı gerçekleştirdiğini itiraf ettiği bir videonun olduğunu açıkladı. Ani saldırı şüphesi görülmez ise Nemmouche yarın akşama kadar gözaltında tutulabilecek. Son rakamlara göre 780 vatandaşının Suriye’de savaşmaya gittiği Fransa‘da sertleştirilen önlemlere rağmen Mennouche’un saldırıyı düzenleyebilmesi soru işaretleri yarattı. Cumhurbaşkanı François Hollande şüphelinin ‘Fransa’ya adım atar atmaz tutuklandığını’ belirtti. Hollande “Cihatçıları gözetleyip onlarla savaşacağız” dedi.