Dünya Taliban yönetimindeki kavga doğrulandı

Taliban yönetimindeki kavga doğrulandı

16.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban yönetiminde yaşandığı ve silahlı çatışmaya dönüştüğü iddia edilen tartışma, örgüt içerisindeki isimlerce de doğrulandı. Taliban’ın kurucularından Molla Abdulgani Birader ve geçici hükümette “Mülteciler Bakanlığı vekilliği”ne getirtilen Halil El-Rahman Hakkani’nin, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki cumhurbaşkanlığı sarayında tartıştığı ifade ediliyor.

Taliban yönetimindeki kavga doğrulandı

 

BBC’nin üst düzey bir Taliban yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Birader, geçici hükümetin yapısından memnun değil. Birader, diplomasiye ağırlık verilmesini isterken Hakkani ve destekçileri ise, Taliban’ın zaferi savaşla kazandığını savunuyor.

Haberin Devamı

Birader ve Hakkani, bu anlaşmazlık nedeniyle sert sözlerle tartıştığı belirtilirken, BBC’ye göre, ikilinin destekçileri tartışma sırasında kavga etti, Birader de Kabil’den ayrılarak Kandahar’a gitti. Birader’in uzun süre ortada gözükmemesi üzerine hayatını kaybettiği yönünde iddialar yayılmıştı. Ancak Birader’in öldüğü yönündeki iddialar Taliban tarafından yalanlandı.

Birader, Taliban’ın kurucusu Molla Ömer’in en çok güvendiği kişilerden biri ve  ABD ile Taliban arasındaki barış anlaşmasına Taliban adına imza atmıştı.

Halil El-Rahman Hakkani ise, Taliban’ın önemli kanatlarından olan Hakkani Grubu’na mensup.

‘Türkiye ile iyi ilişki istiyoruz’

Afganistan’da Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi. Türk makamlarıyla irtibat halinde olduklarını dile getiren Muttaki, “Türkiye’den beklentimiz Afganistan halkının yanında olması ve Afganistan’ın altyapı çalışmalarına, özellikle Kabil Havalimanı’nın yeniden inşasına  yardım etmesi. Bu konularda Türkiye ile irtibat halindeyiz. En yakın zamanda görüşmelerimiz sonuçlanabilir” dedi.