Dünya Tayland'da stadyum baskını kan döktü

Tayland'da stadyum baskını kan döktü

27.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tayland’da seçimler için adayların kayıtlarının alındığı stadyumu basan göstericiler ve polis arasında yaşanan çatışmada bir polis hayatını kaybetti. Hükümet ise komisyonun seçimin ertelenmesi talebini reddetti...

Taylandda stadyum baskını kan döktü

Tayland’da haftalardır süren hükümet karşıtı protestolar dün tekrar alevlendi. Şubat ayında düzenlenmesi planlanan seçimler için stadyumda kayıt yaptırmak isteyen adayları durdurmaya çalışan protestocular ve polis arasındaki çatışmalarda bir polis memuru hayatını kaybetti. Polisin başkent Bangkok’taki stadyuma girmeye çalışan protestocuları gözyaşartıcı gaz ve plastik mermilerle dağıtmaya çalışması üzerine iki taraftan yaklaşık 100 kişi yaralandı. Birinin durumu ciddi olan yirmi beş polis memuru hastanelik oldu.
Seçim kurulunda çalışan dört yetkili stadyumda yaşanan olaylardan kaçmak için helikopter kullandı. Kafatasına gerçek kurşun isabet eden bir göstericinin de durumu ağır. Bir Taylandlı, bir de Japon gazeteci yaralandı. Güvenlik güçleri gerçek kurşun kullandıklarını inkar ederek sadece gaz ve plastik mermi kullandıklarını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Surapong Toviçakçaikul, televizyondan yaptığı açıklamada “yetkilileri sindiriyor, hükümet binalarına izinsiz giriyorlar” diyerek göstericilerin silahlı olduğunu iddia etti.
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin olay yerindeki muhabiri Jonathan Head, göstericilerin “seçimleri engellemek için her şeyi yapabilecek” bir grup olduğunu belirtirken taş attıklarını ve bazılarının silahlı olduğunu dile getirdi. Adayların kayıt olmasını engellemek için stadyuma girmeye çalışan göstericilerin şiddetten kaçınmadığını aktardı.

Seçim ertelenmeyecek
Seçim kurulunun güvenlik endişeleri yüzünden seçimlerin ertelenmesi yönündeki önerisi ise hükümet tarafından reddedildi. Bu koşullar altında özgür ve adil bir seçim düzenlemekte zorluk çektiklerini belirten komisyona hükümet seçimlerin ertelenmesinin şiddetin artmasına neden olacağını söyleyerek cevap verdi. Anayasaya göre aralık ayının başında parlamentonun dağıtılmasının iki ay ardından seçimlerin düzenlenmesi gerekiyor. Ana muhalefet partisi seçimleri boykot edeceğini açıklamıştı.
Göstericiler başbakan Yingluck Şinavatra’nın ve ailesinin ülkeyi terk etmesini, hükümetin istifa ederek yerine Halk Konseyi’nin geçmesini talep ediyor. Şinavatra’nın ülkeyi sürgünde Dubai’de olan kardeşi Taksin’in etkisi altında yürüttüğünü iddia ediyorlar.

‘Polisler yorgun’
BBC’nin olay yerindeki muhabiri Jonathan Head, başka bir ülkede olsa devletin büyük bir tepki göstereceği halde protestocuların Tayland’da yolları kapaması, resmi seçim bölgesini basması ve bakanlıkları işgal etmesine gerekçe olarak ülkedeki siyasi bölünmüşlüğü gösteriyor. Polisin kitle kontrolü üzerinde az tecrübesinin olduğunu belirten Head, hayat kayıplarının olmaması için ciddi bir emir aldıklarını dile getirdi. Deneyimli gazeteci, polisin haftalardır göstericiler tarafından geri püstürtüldükleri için moralsiz ve yorgun olduğunu aktardı.