Dünya Tayvan ziyareti kriz yaratacak!

Tayvan ziyareti kriz yaratacak!

26.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, önümüzdeki ay gerçekleşmesi beklenen Tayvan ziyareti büyük kriz çıkaracak gibi görünüyor.

Tayvan ziyareti kriz yaratacak

Pelosi’nin, Tayvan’ı ziyareti halinde, Çin’in “askeri karşılık” dahil sert tepkiler verebileceği ileri sürüldü. “Financial Times” gazetesinin “konu hakkında bilgi sahibi 6 yetkiliye” dayandırdığı haberine göre, Çin tarafı Washington yönetimiyle özel görüşmelerinde Pelosi’nin olası ziyareti halinde sert tepki gösterecekleri uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Görüşmelerde “olası askeri karşılığın” da Çin tarafından gündeme geldiği iddia edildi. Söz konusu askeri karşılığın ne olacağına dair bilgi verilmezken, ABD’li güvenlik yetkilileri Çin savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale ederek adaya inmesini engellemeye çalışabileceğinden endişe ediyor. Çin’in bölgede uçuşa yasak bölge ilan edebileceği de öne sürülüyor. Bununla birlikte Tayvan’da da halka sivil savunma tatbikatları yaptırıldığı belirtiliyor.

Biden istememişti

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde Pelosi’nin ziyaretinin “şu an için iyi bir fikir olmadığını” ifade etmiş, Pelosi de, “Sanırım Başkan uçağımın hedef alınması gibi bir durumdan endişe ediyor” demişti.  Uzmanlar, Çin’in böyle bir ziyaret karşısında askeri tepki gösterme ihtimalini düşük görüyor. En son bir ABD Temsilciler Meclisi Başkanı 1997 yılında Tayvan’ı ziyaret etmişti. O dönem Çin’in tepkisi sınırlı olmuştu.