Dünya Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...

Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...

24.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Manchester kentinde çok sayıda genç ve çocuğun bulunduğu konser salonuna düzenlenen saldırıda, 22 kişi hayatını kaybederken 59 yaralı var. Başbakan May, tehdidin devam ettiğini açıkladı

Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...

İngiltere’nin kuzeyindeki Manchester kentinde meydana gelen terör saldırısında 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi de yaralandı. Manchester’daki ünlü konser salonu “Arena”da pazartesi akşamı İngiltere saatiyle 10.30’da meydana gelen patlamada, saldırganın olay yerinde öldüğü bildirildi. Olayın intihar saldırısı olduğu belirtilirken, tek kişi tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor. Polis saldırganın adını Libya asıllı Salman Abedi olarak duyurdu.

Haberin Devamı

Patlama, 25 yaşındaki ABD’li oyuncu ve pop şarkıcısı Ariana Grande’nin konserinin sona ermesinin hemen ardından meydana geldi. Reuters, saldırıyı DAEŞ’in üstlendiğini ve örgütün yaptığı açıklamada saldırının konser salonuna yerleştirdiği bir patlayıcı ile gerçekleştirildiğini söylediğini yazdı. Emniyet yetkilileri, saldırıyla bağlantılı olarak 23 yaşında bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...

Büyük panik

Manchester Arena, yaklaşık 20 bin kişilik kapasitesiyle şehrin en büyük kapalı konser salonu. Patlama, konser salonunun fuayesinde meydana gelirken, insanların yangın çıkışlarına koştuğu, büyük kaos yaşandığı ve etrafa cep telefonu, kıyafet, ayakkabı gibi kişisel eşyaların saçıldığı gözlendi.

Haberin Devamı

Konser salonuna yakın evler kapılarını kurbanlara açarken, etraftaki oteller de panik halindeki insanları misafir etti. Bölgeye yakın metro istasyonları ve yollar kapatıldığından, taksiler olayın mağdurlarını bedava taşıdı. BBC’nin haberinde saldırıda hayatını kaybedenlerin en genci, bir ilkokul öğrencisi. 8 yaşındaki bir kız çocuğu da ölenler arasında. Konserde ünlü isimler ve çocukları da bulunuyordu. Ünlü teknik direktör Pep Guardiola’nın eşi ve kızlarının, saldırıdan yara almadan kurtulduğu açıklandı.

Acil müdahale ekipleri, tedavi ettikleri yaralanmalara şarapnel ve çivilerin neden olduğunu söyledi. Bu da teröristin el yapımı bomba kullandığını ortaya koydu. Uzmanlar bombanın internetten indirilen bilgilerle yapıldığını, ya da Irak ve Suriye’den getirilmiş olabileceğini düşünüyor. Manchester saldırısı 7 Temmuz 2005’te metro ve otobüslerde yapılan saldırılarından sonra ikinci büyük intihar saldırısı olarak İngiltere tarihine geçti.

Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...

Tehdit sürüyor

İngiltere Başbakanı Theresa May, bunun “savunmasız çocukları hedef alan dehşet verici ve iğrenç bir saldırı” olduğunu, çok sayıda yaralının hayati tehlikesinin bulunduğunu belirtti. May saldırganın kimliğinin bilindiğini belirtirken ismin, soruşturma nedeniyle açıklanmayacağını söyledi. May, “Tehdit seviyesi ciddi olarak değerlendirilmeye devam ediyor. Bu da yeni bir terörist saldırının gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğu anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Muhafazakar Parti, İşçi Partisi, İskoçya Ulusal Partisi ve Liberal Demokratlar, 8 Haziran’daki genel seçim kampanyası kapsamında yapılan kampanya ve programları askıya alındı.

Türkiye’den destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İngiltere devletinin ve İngiliz halkının acısını paylaşıyoruz. Terör örgütleriyle mücadelesinde tüm ülkeler gibi İngiltere’nin de yanında olduğumuzu burada ifade etmek isterim” dedi. Dışişleri Bakanlığı ise saldırıyı kınarken “İnsanlıktan çıkmış varlıkların ve odakların düzenlediği bu tür kalleşçe saldırıların vahşeti ile acısını maalesef çok iyi bilip hisseden ülkemiz ve halkımız adına Birleşik Krallık ile halkına en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terör belasına karşı bu belayı üreten her türlü çevrenin kökünü her yerden kazımak için yakın dostumuz ve müttefikimiz Birleşik Krallık’la birlikte yürüte geldiğimiz kararlı ve etkin mücadeleyi, omuz omuza sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...

Ünlüler de tepki gösterdi

Manchester Arena’da, Ariana Grande konseri sonrası yaşanan patlamalara, başta Grande olmak üzere pek çok ünlü isim sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Lewis Hamilton, Liam Payne, Christiano Ronaldo ve David Beckham Instagram’dan İngiliz bayrağı paylaşırken, Beckham, “Bir baba ve insan olarak olaylar beni çok üzdü” diye yazdı. Jason Derulo, Snoop Dog ve The Band Perry ise profillerini kararttı. Komedyen Jason Manford ise Facebook’ta yaptığı canlı yayında “Nefret kazanamayacak” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Terör İngiltere’yi yeniden vurdu...