Dünya The Economist: Kürtler büyük sorun

The Economist: Kürtler büyük sorun

17.10.2008 - 10:56 | Son Güncellenme:

.

The Economist: Kürtler büyük sorun

Kürtlerin Türk hükümeti için büyük bir sorun oluşturmaya devam ettiği öne sürüldü. İngiliz The Economist dergisi “Son PKK saldırı dalgası, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) mahcup etti ve ordunun yeterliliği konusunda yeni soru işaretlerini yarattı" diye yazdı. Dergiye konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, “Hala PKK ile işbirliğinin yapıldığını görüyoruz, AB ülkelerinde para topluyorlar ve birçok PKK’lı terörist Avrupa’da yaşıyor" dedi.
Haftalık The Economist dergisi son sayısında yer verdiği “Türkiye ile Kürtler" başlıklı haber analizinde “Artan şiddet, Türkiye’nin Kürtlerine yönelik tavrına ilişkin yeni soru işaretleri yaratıyor" görüşünü dile getirdi.
Doğu’da “On yıllarca süren baskı ve yoksulluk, bağımsızlık için şiddet kampanyasını lanse ettiği 1984 yılından bu yana PKK’ya sürekli bir üye akımını sağladı" yorumunu da yapıldı.
Çatışmalarda şimdiye kadar çoğu Kürt 44 bin kişinin öldüğünü, Türk hükümetinin de 300 milyar dolar harcadığını söylediğini kaydeden dergi, sürdürülen mücadelenin sonuçlarının karışık olduğunu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalandığını ancak şiddetin devam ettiğini belirtti.
İngiliz dergi, Türk parlamentosunun sınır ötesi operasyonlarına izin veren tezkereyi uzattığına, Türk uçaklarının Kuzey Irak’ta operasyon yaptığına dikkat çekerken de “Ancak son PKK saldırı dalgası, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) mahcup etti ve ordunun yeterliliği konusunda yeni soru işaretlerini yarattı" diye yazdı.
Aktütün saldırısına ilişkin Türk basınında yayınlanan sızdırılmış belgelere de dikkat çeken The Economist, “Kürtler, Türk hükümeti için büyük bir sorun olmayı sürdürüyor" ifadesini de kullandı.
Dergi, AKP hükümetinin, Kürtçe tv kanalı gibi Güneydoğu’ya yönelik olarak attığı bazı adımlara da işaret edilirken, bu yaklaşımın AKP’nin 2007 seçimlerinde DTP’yi geri bırakmasına katkıda bulunduğunu ancak önlemlerin çoğunun oy sağlamaya yönelik gibi izlemini yarattığını öne sürdü.

Haberin Devamı

“GÜNEYDOĞU’DA AKP’YE DESTEK OPERASYONLARDAN SONRA AZALDI"

The Economist, Güneydoğu’da AKP’ye desteğin hükümetin sınır ötesi operasyonlarının yeniden başlanmasına yönelik baskıları “boyun eğmesiönden sonra azaldığını savunurken, bölgedeki insan hakları ihlali iddialarına da yer verdi.

“DTP YASAKLANIRSA POPÜLARİTESİ ARTIRABİLİR"

Bir oy farklı ile Anayasa Mahkemesinden kapatılmaktan kurtulan AKP liderlerinin, DTP hakkındaki benzer davaya ilişkin olarak “bir tek kelime söylemediğiöni kaydeden dergi, DTP milletvekillerinin Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesini sağlamak için “çok zaman harcadıklarıönı belirtikten sonra birçoğunun, TBMM’ye adayı olması için “PKK tarafından seçildiği" ni öne sürdü.
Buna karşın savcılığın, DTP ile ilgili argümanlarının çoğunun, eylemlere değil, açıklamalara dayandığı görüşünü savunan dergi, “Ayrıca, bir yasaklama, DTP’nin popülaritesini artırabilir" diye yazdı.

Haberin Devamı

BABACAN’IN AÇIKLAMALARI

Yazıda, ayrıca Türkiye’nin PKK ile olan sorunların bazılarından Batı’yı sorumlu tuttuğu belirtilirken The Economist ile söyleşi yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan’nın “Hala PKK ile işbirliğinin yapıldığını görüyoruz, AB ülkelerinde para topluyorlar ve birçok PKK’lı terörist Avrupa’da yaşıyor" dedi.

“ASKERİ ÇÖZÜM ÇÖZÜM DEĞİL"

Buna karşın dergi, Türkiye’nin Iraklı Kürtler ile dostluk kurmaya çalıştığına ilişkin “umut verici bazı işaretleröin bulunduğunu kaydederek Türk heyetinin Bağdat’ta Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmeye dikkat çekti.
Bu gelişmenin “Türkiye’nin, şiddete karışmayan PKK savaşçıları için bir af düşünmekte olduğu spekülasyonuna yol açtığıönı belirten The Economist, “Kış soğuğu hissedilmeye başlarken bazıları için teşvik oluşturabilir. Ve Sayın Babacan kabul ettiği gibi, ‘askeri bir çözüm, çözüm değil" diye yazdı.