Dünya Titan patlamasa rekor kıracaktı! Yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrı

Titan patlamasa rekor kıracaktı! Yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrı

26.06.2023 - 13:52 | Son Güncellenme:

Atlantik Okyanusu'nda Titanik enkazına yaptığı turistik dalışın ardından kaybolan 'Titan' denizaltı 5 kişiye mezar oldu. Korkunç olayın yankıları sürerken, kurbanlara ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Babalar Günü’nde babasını yalnız bırakmak istemediği için denizaltına bindiği ortaya çıkan 19 yaşındaki Süleyman Davut'un yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrını annesi açıkladı.

Titan patlamasa rekor kıracaktı Yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - ABD merkezli 'OceanGate' şirketine ait 'Titan' adlı deniz aracı, 18 Eylül’de enkazı Atlantik Okyanusu tabanında 3 bin 800 metre derinlikte bulunan Titanik’in enkazına turistik gezi gerçekleştirmek amacıyla yaptığı dalışı tamamlayamamış, su altı aracı içindeki 5 kişi de feci şekilde hayatlarını kaybetmişti. Olayda hayatını kaybedenlerin cesetlerine ulaşılamamış olsa da hayat hikayelerine ilişkin bazı ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bu hikayeler içinde ilginç detay barındıranlardan biri de kazada ölen en genç isim Süleyman Davut’un denizaltında kırmayı hedeflediği ilginç rekor.

Titan patlamasa rekor kıracaktı Yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrı
Titan'da amatör denizaltıyı işleten OceanGate şirketinin CEO'su Stockton Rush (61), İngiliz milyarder Hamish Harding (58), Pakistanlı zengin Şahzade Davud (48) ile 19 yaşındaki oğlu Süleyman, Fransız kâşif Paul-Henri Nargeolet bulunuyordu.

Haberin Devamı

'Titan' denizaltının patlamasıyla hayatını kaybedenlerden 77 yaşındaki Fransız kâşif Paul-Henri Nargeolet’in, “3 bin metre aşağıdayken ölürseniz bunun hakkında hiçbir şey bilemezsiniz. Çünkü sıvılaşacaksınız. Bir şeylerin ters gittiğini anlayacak vaktiniz olmadan ölmüş olacaksınız. Kimse ölmek istemez. Ancak ölmek zorunda kalırsan bu iyi bir yoldur, çünkü aniden gerçekleşir” dediği ortaya çıkmış, Titan’ın yaşayacağı bir olumsuzlukta su altında ne ile karşı karşıya olduğunu bildiği anlaşılmıştı. Şimdi de hayatını kaybedenlerden bir diğer isim; dalıştan korkmasına rağmen babasını ‘Babalar Günü’nde yalnız bırakmak istemediği için Titan’a bindiği ortaya çıkan 19 yaşındaki Süleyman Davut’a ilişkin yeni detaylar da annesi Christine Davut’un BBC’ye verdiği röportajda gözler önüne serildi.

Haberin Devamı

'REKOR DENEMESİ' YAPMAYI HEDEFLEMİŞ

Kocasını ve oğlunu Titan’da kaybeden Christine Davut, Titanik enkazına ilk olarak karı-koca olarak dalmayı planladıklarını ancak Kovid-19 salgını sebebiyle bu planı ertelemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Salgının hafiflemesinin ardından çift olarak bu yönde planlamalara devam ettiklerini dile getiren Christine Davut, dalış yapmak için yeni bir fırsat ortaya çıktığında kendisi yerine oğlunun gitmesine izin verdiğini, "İlk başta ben gidecektim ancak sonra geri adım attım ve yerimi Süleyman’a verdim. Çünkü o gerçekten gitmek için çok hevesliydi” sözleriyle anlattı.

Titan patlamasa rekor kıracaktı Yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrı


Dalışın gerçekleşeceği gün Titan’ı dalış bölgesine getiren gemide olduğunu dile getiren Christine Davut, “Kızım Alina ve ben kocam ile oğlumun içinde olduğu dalışı takip etmek için gemideydik. İlk başta neler olduğunu anlamadım ama bir anda bir kurtarma görevi başladı. Çalışmalarda 96. saat aşıldığında en kötüsüne hazırlanmaya başladım ve bu noktada tüm umudumu da kaybettim” şeklinde konuştu.

Oğlunun 3 bin 800 metre derinlikte bir rekor denemesi yapmayı hedeflediğini ifade eden Christine Davut, “Giderken babasının kamerasını da yanına almıştı. Çünkü yanında zeka küpü götürerek o derinlikte bir dünya rekoru kırmak istiyordu. Sürekli yanında taşıdığı zeka küpünü 20 saniye içinde çözebiliyordu. Bana 3 bin 800 metrede Titanik’te zeka küpü çözeceğini söylemişti” dedi.

'HEYECAN ARAYAN' 85 KİŞİ ÖLDÜ

Titan su altı aracında hayatını kaybeden 5 kişi, 2023 yılında dünyanın en tehlikeli bölgelerinde dolaşıp 'macera' aradığı sırada ölen veya ortadan kaybolanların çok küçük bir kısmını oluşturuyor. 2023 yılında en az 85 kişi Everest'e tırmanmak, okyanusun derinliklerine inmek, dağlık bölgede kayak yapmak veya büyük dalga sörfü yapmak gibi etkinliklerde hayatını kaybetti veya kayboldu.

Titan patlamasa rekor kıracaktı Yanındaki zeka küpü ve kameranın sırrı

Her yıl Everest Dağı'nın zirvesine ulaşmak isteyen onlarca kişi çeşitli sebeplerle hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı

2023 yılında ‘Dünyanın çatısı’ olarak tanımlanan Everest Dağı’na tırmanmaya çalışan 12 dağcı hayatını kaybetti, kaybolan 5 kişi ise yapılan arama kurtarma çalışmalarına rağmen bulunamadı. Yetkililer, Everest Dağı’nda 2014 yılından bu yana bu bu kadar ölümcül bir yıl görünmediğini belirterek yüksek ölüm sayısının nedenini hava şartlarındaki değişiklik olabileceğini söyledi.

Bu yıl ABD genelindeki milli parklarda da 20’den fazla kişiye ulaşılamadı. Bu ölümlerin önemli bir kısmı da Büyük Kanyon Milli Parkı’nda yaşandı. Daha önce Büyük Kanyon’da çok sayıda arama kurtarma çalışmasına katılan ve artık emekli olan acil servis şefi Ken Phillips, “Kanyonda her yıl ortalama 12 ölüm yaşanıyor. Vakalar sıcak çarpması, yıldırım düşmesi, boğulma, intihar ve yüksekten düşme gibi sebeplerden kaynaklanıyor” dedi. Yine ABD genelinde çığ düşmesi sonucunda aralarında profesyonel sporcularında bulunduğu 28 gezgin hayatını kaybetti. Ünlü sporcular da dahil olmak üzere en az 5 sörfçü, dev dalgalara kapılarak yaşamını yitirdi. Bu kişiler içinde en dikkat çekeni ise geçtiğimiz ocak ayında Portekiz de sörf yaptığı esnada dev dalgalara kapılarak ölen Brezilyalı ünlü sörfçü Marcio Freire oldu.