Dünya Trump fırtınayı yatıştırmaya çalışıyor

Trump fırtınayı yatıştırmaya çalışıyor

14.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle ilgili iddialar nedeniyle zor günler geçiren Trump’ın, Fransa ziyareti başladı. Burada konuşan Trump, Beyaz Saray’da herşeyin yolunda olduğunu iddia etti...

Trump fırtınayı yatıştırmaya çalışıyor

ABD Başkanı Donald Trump son dönemde Rusya ile bağlantıları ve seçime müdahale konusunda iddialar nedeniyle zor günler geçirmesine karşın “Beyaz Saray’daki havanın şahane olduğunu” söyledi. Reuters haber ajansına konuşan Trump, yönetimin “güzel bir şekilde” çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Trump’ın bu açıklamaları, ABD basınında yer alan Beyaz Saray’da kaos yaşandığı iddialarına bir yanıt niteliği taşıyor. Zira son olarak Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. etrafında gelişen skandalın ardından, ABD basınında Beyaz Saray’da “5. kategoride bir fırtına” yaşandığına yönelik haberler yer aldı. Trump Jr, Hillary Clinton’ın başkanlık seçim kampanyasına zarar verecek bazı gizli bilgileri paylaşacağını bildiği Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile görüştüğünü kabul etmişti.
Bu haberlerin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı, paylaştığı Twitter mesajında “Beyaz saray mükemmel bir şekilde işliyor. Sağlık sistemi, vergi indirimleri/reformu ve diğer işlere odaklandık. Televizyon izlemek için çok az vaktim var” dedi.
‘Clinton’ı tercih ederdi’
Buna karşın Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine yönelik soruşturma devam ediyor ve Trump Jr.’ın ortaya çıkan görüşmesi bu yöndeki iddiaları güçlendirdi. Trump ise Fransa’da gerçekleşen iki günlük ziyareti sırasında bu iddiaları “Demokratlar’ın uydurduğunu” savundu. Ruslar’ın Demokrat Clinton’ı Beyaz Saray’da görmeyi tercih edeceğini kaydeden Trump, “Neden? Çünkü Hillary başkanlığı kazansaydı, ordumuz neredeyse yok olurdu” dedi.
‘Görevden alınsın!’
Öte yandan ABD’nin California eyaleti temsilcilerinden Demokrat Brad Sherman, Temsilciler Meclisi’ne, Rusya’nın 2016 seçimlerine karışmasına yönelik soruşturma sırasında adaleti engellediği iddiasıyla ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınmasını talep eden bir suç dayanağı tasarısı sundu. Bunun, Kongreden geçmesi uzak bir ihtimal olsa da Trump hakkında resmi bir tasarı olarak kayıtlara geçeceği için önemli olduğu belirtiliyor. Beyaz Saray’ın ise tepkisi sert oldu. Sözcü Sarah Huckabee Sanders, “Bunun kelimenin tam anlamıyla tamamen gülünç ve politik oyunun en kötü hali olan bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi. Sherman’ın talebinin oylanması durumunda Cumhuriyetçiler tarafından kolayca reddedilebileceği kaydediliyor.
Eyfel’de yemek yedi
Tüm bunları geride bırakmayı hedefleyen Trump ise, Fransa’nın ulusal günü olan 14 Temmuz’da yapılacak kutlamalara katılmak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere başkent Paris’te bulunuyor. Macron’un, Trump’ın onuruna dün akşam Eyfel Kulesi’ndeki Jules Verne adlı restoranda verdiği yemek dolayısıyla, kule, ziyaretçilere kapatıldı. Trump, bugün Fransa’nın 14 Temmuz Ulusal Günü kutlamaları çerçevesinde Champs-Elysees meydanında düzenlenecek askeri geçit törenini Macron ile izleyecek.

‘Farklı olsak da konuşmalıyız!’

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump dışında ABD Şansölyesi Angela Merkel’i de ağırlıyor. Basın toplantısında konuşan Merkel, Trump’la diyaloğu sürdürmenin önemini vurguladı. Merkel, Paris İklim Anlşamasını örnek gösterip, Trump’la farklılıklara dikkat çekerken, buna karşın ‘beraber konuşma yeteneği’nin önemine değindi.

G20’de kaç ülke olduğunu şaşırdı
ABD Başkanı Donald Trump, ünlü medya yöneticisi Pat Robertson’a verdiği özel röportajda, G20 zirvesi esnasında gerçekleştirdiği görüşmeleri anlatırken, Hamburg’da 20 ülke liderinin bulunduğunu söyledi. Trump, “Çok güzel bir G20’yi. 20 ülke vardı” yorumunda bulundu. Ancak twitter’da G20’de 19 ülkenin bulunduğu hatırlatılırken Trump’ın bu gafı sert biçimde eleştirildi. G20 zirvesine 19 ülke ve AB temsilcileri katılıyor.

Haberin Devamı