Dünya Tüm dünyada ölüm cezası rekor kırdı

Tüm dünyada ölüm cezası rekor kırdı

17.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Af Örgütü, 2022’de dünya çapında kaydedilen ölüm cezası infazlarının, son beş yılda rekor kırdığını duyurdu.

Tüm dünyada ölüm cezası rekor kırdı

Örgütün yıllık raporuna göre, 20 ülkede toplam 883 kişi öldürüldü ve bu oran, 2021’e kıyasla yüzde 53’lük bir artışa denk geliyor. Rapora göre, ölüm cezası infazlarının yüzde 90’ı, İran, Suudi Arabistan ve Mısır’da gerçekleşti. Raporda ayrıca İran’da 2021’de 314 infaz yapılırken, 2022’de bu sayı 576’a, aynı yıllar için Suudi Arabistan’da üç katına yükselen infazlar 65’ten 196’ya çıktı, Mısır ise 24 kişiyi infaz etti.

Haberin Devamı

Öte yandan istatistiklere, her yıl binlerce kişiyi idam ettiği düşünülen Çin dahil değil. Çin’in ölüm cezası infazlarını gizli tutmasından dolayı Af Örgütü, buradaki kayıtlara ulaşamadığını belirtti. Bununla birlikte, Kuzey Kore, Vietnam, Suriye ve Afganistan’da da idam cezası infazlarının yapıldığı doğrulansa da bu ülkelerde kaç kişinin infaz edildiği bilgisine ulaşılamadı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, raporla ilgili yaptığı açıklamada “Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki ülkeler, 2022’de infazları artırarak uluslararası hukuku ihlal etti ve insan hayatına karşı duyarız bir umursamazlığı ortaya koydu” dedi.

Bununla birlikte, Uluslararası Af Örgütü, 2022 yılında Afganistan, Kuveyt, Myanmar, Filistin ve Singapur’un da idam cezasını yeniden uygulamaya başladığını vurguladı. Genel olarak uyuşturucuyla ilişkili infazlarınsa, 2022’de önceki yıla kıyasla iki katına çıktığı kaydedildi.