Dünya ‘Tüm seçenekler masada’

‘Tüm seçenekler masada’

26.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “İran’ın nükleer silahlardan vazgeçtiğini gösteren tek bir delil yok” dedi.

‘Tüm seçenekler masada’

Bolton, ABD ile İran arasında müzakerelerin başlaması konusunda topu İran’a atarak, “Başkan Trump, gerçek müzakerelere kapıyı açık bırakıyor. İran’ın yapması gereken şey açık olan kapıdan yürümek” ifadelerini kullandı. Bolton İran’ın uranyum zenginleştirme limitini aşması durumunda “bütün seçeneklerin masada olduğunu” söyledi. Bolton ayrıca İran’ı kastederek “Suriye’den yabancı güçlerin çıkmasını istediklerini” belirtti.

Haberin Devamı

Yaptırımların hedefindeki isimlerden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, Bolton’u savaş komplosu kurmakla suçladı. Twitter üzerinden açıklama yapan Zarif, Bolton’un 2017’de “nükleer anlaşma”yı bozmak için reçetesi olduğunu savundu ve Bolton’un “B-takımı”nın İran’la savaş istediği için ABD’yi bu anlaşmadan çıkarttığını belirtti. Zarif, yaptığı bir başka açıklamada da İran lideri Hamaney’in nükleer silahları yasakladığını hatırlattı, “Dini ve stratejik görüşümüz gereği hiçbir zaman nükleer silah peşinde olmayacağız. Kitle imha silahları kabusu, bölge ve dünyadan silinmelidir” diye konuştu. ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik yeni yaptırımları duyurduğu sırada, “İran’ın nükleer silaha sahip olmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise, ABD’nin, İran lideri Ali Hamaney ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i hedef alan yeni yaptırımlarla diplomasiye kapıları tamamen kapattığını savundu. Musevi, ABD yönetiminin küresel barış ve güvenliği korumak için kurulmuş bütün uluslararası mekanizmaları yok etmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.