Dünya ‘Türk mafya, tarihi eserleri yağmalıyor’

‘Türk mafya, tarihi eserleri yağmalıyor’

13.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Independent yazarı Cockburn’ün haberinde Türkiye, Irak ve Lübnan’da kolları olan bir çetenin Suriye’deki tarihi alanları soymak için yüzlerce kişiyi tuttuğu iddia edildi

‘Türk mafya, tarihi eserleri yağmalıyor’

İngiliz gazetesi Independent’ın deneyimli muhabiri Patrick Cockburn’ün haberine göre, Suriye’de İslamcı militanlar Bizans mozaikleri ile Yunan ve Roma heykellerini “dini görüşlerine aykırı olduğu gerekçesiyle” yok ediyor. Haberde Suriye’nin zengin tarihi ve kültürel mirasına darbe vuran bir diğer önemli etmenin yağmacılık olduğu vurgulandı. Suriye’nin başkenti Şam’daki Kültür Bakanlığı’nda tarihi eserler ve müzeler genel direktörü olarak çalışan Mamun Abdülkarim, “Türkiye, Irak ve Lübnan’da kolları olan bir mafyanın yüzlerce kişiyi arkeolojik alanları soymak için tuttuğunu” iddia etti.

IŞİD bombaladı
Cockburn, Suriyeli bir yetkilinin El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) “bir Türk işadamının Rakka’daki mozaikleri satın almaya geldikten sonra mozaikleri patlattığını” anlattı. Tarihi açıdan zengin Suriye’de birçok tarihi eserin çatışmalardan ötürü zarar gördüğü biliniyor.
Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’de “Ölü Kentler” olarak bilinen antik bölgede ise hırsızların antika eser uzmanlarını nereleri kazmak gerektiğini öğrenmek için kullandığı belirtildi. Suriyelilerin de hazine bulmak için arkeolojik alanlara girdiği ve buldozerler kullanarak arama yaptığı yazıldı. Geçtiğimiz günlerde Ebla antik kentinde iki yağmacının bir mağarayı buldozerle boşaltmaya çalışırken hayatını kaybettiği kaydedildi.
Diğer yandan İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye rejimi ve muhalefeti arasındaki görüşmeler sürerken Birleşmiş Milletler (BM) Humus’a yardım gönderme çabalarını tekrar başlattı. Saatler süren müzakerelerden sonra Suriye hükümeti dün akşam bitmesi beklenen Humus’taki ateşkesi uzatmayı kabul etti. Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülen Suriye’nin her yerinde insani yardıma izin verilmesini öngören tasarıyı veto edeceğini söyledi. Suriye rejiminin ise muhalefetin elindeki Yabrut’a 15 hava saldırısı düzenlediği öne sürüldü.

Yazarlar