Dünya Türkiye Ankara Antlaşması’na uymalı”

Türkiye Ankara Antlaşması’na uymalı”

03.12.2009 - 08:03 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Avrupa İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Chris Bryant Milliyet’e konuştu

Türkiye Ankara Antlaşması’na uymalı”

Bryant Kıbrıs konusunda, “Beni sadece gazeteciler karamsar yapıyor” dedi.

“Bizim Avrupa’da bölünmüş bir başkentimiz olmamalı” ...

Haberin Devamı

İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Chris Bryant, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyimser olduğunu açıkladı.

Kıbrıs’taki temasları sonrasında Milliyet’in sorularını yanıtlayan bakan Bryant, İngiltere’nin Ada’da çözüm konusunda elinden geleni yapacağını belirtti.

Bryant Ada’da bir çözümün sağlanamaması halinde İngiltere hükümetinin Kıbrıslı Türkler’e direkt uçuş gibi temel hakları vermek için bir hazırlığı bulunup bulunmadığı sorusuna da ‘’bir çözüm mutlaka bulunmalı, ben asla (çözüm olmazsa) seçeneği üzerinde düşünmek istemiyorum. Mutlaka bir çözüm olmalı ve şu anda büyük bir fırsat olduğuna inanıyorum. Zira birlikte iş yapabilme olasılığı bulunan iki lider var ve bunlar birlikte bir çözüm bulabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar’’ yanıtını verdi.

Bryant, Türkiye’nin bu aşamada Ankara Protokolü’nün gereğini yaparak liman ve havaalanlarını Rumlar’a açmasının çözüme yönelik önemli bir katkı olacağının da altını çizdi.

Görüşmelerin çok iyi ilerlediğini ancak biraz hızlanılması ve yoğunlaştırılması gerektiğini de savunan Bryant, yeni yılda gerçekleştirilecek üç günlük görüşme maratonununda bunun başarılacağını söyledi. ‘’Sonuçta taraflar tavizler vermek zorunda kalacaklar’’ diyen Bryant, ‘’her iki taraf da verecek-alacak. Bunun olabilmesi için yoğun görüşme şarttır’’ dedi. Bryant, Talat’ın önümüzdeki Nisan ayında yapılacak seçimlerde bir daha seçilememesi olasılığına karşı nisandan önce bir çözüm olasığılığı konusunda ise iyi bir tahminci olmadığını söyledi.

Bryant Kıbrıs’ta barış için yaşanan sürecin bir ‘’son fırsat’’ olup olmadığı, fırsatın değerlendirilememesi halinde İngiltere’nin bir “B” planı bulunup bulunmadığı yolundaki bir soru üzerine, ‘’ben çözümsüzlük üzerine bir B planı yapmak yerine, çözüm üzerinde çaba sarf etmeyi tercih ediyorum’’ dedi.

-AVRUPA’DA BÖLÜNMÜŞ BİR BAŞKENT- Kıbrıs’ta iki kesimi ayıran tampon bölgedeki boş dükkanlar, terk edilmiş evler ve parçalanmış köyleri gördükten sonra buraya bir çözümü var etmenin ne kadar önemli olduğunu anlamış olarak döndüğünü belirten Bryant, ‘’Bizim Avrupa’nın ortasında bölünmüş bir başkentimiz olmamalı ve insanlık bunun devamına izin vermemeli’’ dedi.

-TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİN ATEŞLİ SAVUNUCUSU- İngiltere olarak Türkiye’nin AB üyeliğinin son derece ateşli bir destekçisi olduklarını da hatırlatan İngiltere’nin Avrupa işlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Bryant, ancak Türkiye’nin de verdiği sözü yerine getirmesi gerektiğini savundu Chris Bryant kısa bir süre önce ziyaret ettiği Kıbrıs’ta her iki tarafta da son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini, sivil toplum kuruluşlarının üyelerini dinleme olanağı bulduğunu anlattı. Bryant gazetecilerin dışında konuya umutsuz bakanların olmadığını belirtti. Bryant kendisini karamsar yapanların sadece gazeteciler olduğunu söyledi.

TALAT- BROWN GORUSMESİ HENUZ KESİN DEGİL Bu arada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 4 Aralık tarihinde İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odasının davetlisi olarak Londra'ya geliyor. Cumhurbaşkanı Londra'da 4 gün kalacak. Bu sure içersinde Cumhurbaşkani Talat'in Basbakan Gordon Brown ile görüşmesi henüz kesinleşmedi. Cumhurbaşkanı Talat’ın Londra'ya geleceği bir aydır bilinmesine rağmen Gordon Brown ile görüşmesinin henüz bir kesinlik kazanmaması "Brown Talat'la görüşmek istemiyor mu" sorusunu da gündeme getirdi.