Dünya "Türkiye’ye inanmak güç"

"Türkiye’ye inanmak güç"

08.03.2016 - 16:32 | Son Güncellenme:

Türkiye ile AB arasında sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin prensipte anlaşmaya varılmasını Almanya ve Avrupa basını farklı şekilde yorumlandı.

Türkiye’ye inanmak güç

Süddeutsche Zeitung: Türkiye’nin 72 şartı yerine getireceğine inanmak güç

Haberin Devamı

“Merkel, 17 Mart’a kadar yapılacak çok şey olduğunu söyledi. Haklı da; çünkü Başbakan Ahmet Davutoğlu bir dizi şartlar ortaya koydu. Burada daha çok sözkonusu olan, AB’nin 2018 yılına kadar Türkiye’nin isteği doğrultusunda Suriyeli sığınmacılara vereceği ilave 3 milyar Euro değil. Daha çok Türkiye için oldukça önemli olan vize kolaylığı. Bunun Haziran sonuna kadar gerçekleşmesi isteniyor. AB Konsey Başkanı Tusk, standartlarda indirim yapılmayacağını duyurdu. Türkiye’nin AB’nin vize kolaylığı konusunda gerçekleşmesini şart koştuğu 72 koşulun tamamını yerine getirmesine bugün itibariyle inanmak güç.”

Bild Online: Türklerle varılan anlaşma ne kadar iyi?

“Bazıları şimdiden sığınmacı krizinde bir çözümden söz ediyor. Ama genellikle şeytan ayrıntıda gizlidir. Brüksel'deki zirvede gecenin öne çıkan kelimesi: çözüm. AB-Türkiye planı gerçekten Ege’de sığınmacı krizini bitirecek unsurlara sahip. Teoride tamam ancak, Başbakan Angela Merkel,’Türkiye’nin planı şayet gerçekleştirilebildiği takdirde önemli bir atılım” diyerek planın işleyeceğinden şüpheli olduğunu gösteriyor. Şu ‘şayet’ olmazsa.”

Haberin Devamı

Zeit Online: Pazar açıldı

“Sınırlar kapandı, Türk pazarı açıldı. AB liderleri Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un ‘Yeni ve iddialı fikirler’ diye ortaya koyduğu durumu deşifre etmeye çalışırlarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’den dönüşüne seviniyordu.

Vizesiz seyahat ve para karşılığında sığınmacılar geri alınacak: Türkiye, anlaşma konusundaki pazarlığı yukarı çekti. Ancak AB için bu anlaşma yine de cazip.”

Gazeta Wyborcza (Polonya): AB’nin ödeyeceği bedel fazla değil mi??

“Sadece Türkiye Schengen bölgesini dağılmaktan kurtarabilir, sığınmacıların yolaçtığı korkuları körükleyerek bundan çıkar sağlamak isteyenleri durdurabilir, AB’ye inancı yeniden tesis edebilir. Ancak AB’nin ödeyeceği bedel fazla değil mi?

Neue Zürcher Zeitung (İsviçre): Sevinmek için erken

“Prensip son derece basit ve bu yüzden umut verici. Sığınmacıların Avrupa tarafından kabul edilme olasılığı arttığında, sığınmacılar insan kaçakçılarının elinde tehlikeli Ege yolculuğuna ve Balkan güzergahına çıkmayacak, güvenli Türkiye’de sığınma haklarının kabul edilmesini bekleyecek. Kağıt üzerinde durum bu. Ancak, planın etkin bir şekilde uygulanmasının önünde üstesinden gelinmesi gereken pek çok engel vardır. Bu nedenle sevinmek için erken.”

Haberin Devamı

Der Standard (Avusturya): Merkel'in Türkiye planının yalış olduğu ortaya çıktı

“Sığınmacı krizi maalesef çözülmüş sayılmaz. Merkel’in sorunun çözümünü sadece Türkiye üzerinden yürütmek istemesinin yanlış olduğu açık şekilde ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan her şeyi isteyebileceğine inanıyor olabilir. Avrupalılar buna sessiz kalıyor. Aksiyon planının uygulanması şayet gerçekleşecekse, bu zor bir süreç olacaktır.”