Dünya Türkiye’nin dibinde korkutan arıza!

Türkiye’nin dibinde korkutan arıza!

23.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin batı bölgesine en yakın nükleer santral olan Bulgaristan’daki “Kozloduy” Nükleer Elektrik Santrali’nde olağan üstü olaylar yaşandı.

Türkiye’nin dibinde korkutan arıza

“Kozloduy” Nükleer Elektrik Santrali’nin 5. ünitesi meydana gelen bir arazıdan dolayı kendi kendine durdu.

Haberin Devamı

Santralin Basın Merkezi’nin aktardığı bilgiye göre, arıza jeneratöre bağlı sistemde hatadan dolayı meydana geldi.

Reaktör, arıza durumu korumasının etkinleştirilmesiyle durdu. Daha sonra proje algoritmalarına göre 5. ünitesi bütün sistemleri yeniden devreye girdi. Olay, Nükleer Denetim Ajansı’na da bildirildi.

Bölgedeki radyasyon seviyelerinde değişiklik olmadığı bildirildi. “Kozloduy” Nükleer Elektrik Santrali’nin 5. ünitesi ülkenin elektrik enerjisi ağına Mayıs ayının sonunda planlı tamir ve nükleer yakıt ile şarj edildikten sonra dahil edildi.

RADYASYON DURUMUNDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Söz konusu arıza reaktörün planlı bakım ve yakıt ikmali için kapatılmasından bir aydan kısa bir süre sonra gerçekleşmesi dikkat çekerken, santral operatörü yaptığı açıklamada, acil durum korumasının etkinleştirildiğini ve aksaklıktan sonra “alandaki radyasyon durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını” bildirdi. Santralin bin megavatlık iki reaktöründen birinin kapatıldığı ve herhangi bir radyasyon sızıntısının bulunmadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, ülkenin elektriğinin yaklaşık üçte birini üreten santralde, 2002 ve 2006’da Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik koşullarını yerine getirmek için 4 küçük ünitenin kapatılmasından sonra sadece 2 operasyonel reaktör bulunuyor.