Dünya Türkiye'yi ilgilendiren kritik zirve bugün

Türkiye'yi ilgilendiren kritik zirve bugün

17.03.2016 - 10:59 | Son Güncellenme:

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün gerçekleşecek olan zirvede AB üyesi ülkelerle Türkiye arasında sığınmacı sorunu bir kez daha görüşülecek.

Türkiyeyi ilgilendiren kritik zirve bugün

Yunan Başbakanı Aleksis Çipras; AB üyesi Orta Avrupa ülkeleri, Avusturya ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un yarattığı baskılar altında sığınmacı sorunu üzerinde nihai bir anlaşmaya varılmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

Odaklanması beklenen konuların arasında Türkiye’den Yunanistan adalarına gelen göçmen akınını azaltacak bir anlaşmaya varılması, ayrıca Yunanistan’da bulunan göçmenlerin diğer Avrupa ülkelerine yönlendirilmelerinin hızlandırılması bulunuyor.

Zirvede görüşülecek konuların arasında, Yunan adalarına ulaşan her bir göçmenin Türkiye’ye iadesi, bunun karşılığında, Türkiye’ye iade edilen her bir Suriyeli için AB’nin Türkiye’deki mülteci kamplarından bir kişiyi alması yer alıyor.

Ayrıca Türkiye’ye mültecilere yönelik programların ve projelerin desteklenmesi için AB’den Mart sonuna kadar 3 milyar euro, 2018’e kadar da 3 milyar euro daha destek verilmesi, göçmen krizi eylem planı kapsamında Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyeti için sürenin Haziran 2016'ya çekilmesi bulunuyor.