Dünya Ukrayna birliklerinin Dinyeper Nehri'nin batısına geçtiği iddia edildi

Ukrayna birliklerinin Dinyeper Nehri'nin batısına geçtiği iddia edildi

22.10.2023 - 08:16 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın Dinyeper Nehri'ni geçerek Herson bölgesinde Rusya'nın kontrolündeki batı yakasına ilerlediği bildirilirken Rusya'ya göre Ukrayna'nın bu girişimi başarısız oldu.

Ukrayna birliklerinin Dinyeper Nehrinin batısına geçtiği iddia edildi

Ukrayna Ordusu'nun Dinyeper Nehri'nin Rus işgali altındaki doğu yakasına girdiği iddia edildi. Rusya ise bu girişimin engellendiğini savunuyor.  Herson Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı Yuriy Sobolevsky cuma günü "savunma güçlerini rahatsız etmemek için" konuya ilişkin bilgi vermekten kaçınmıştı. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya tarafından bombalanan yerleşim birimleri arasında, nehrin 3 km doğusundaki Pishchanivka köyünün de yer aldığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) de Ukrayna birliklerinin nehrin 4 kilometre kadar doğusuna ilerlediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Bu iddia, Ukrayna birliklerinin Dinyeper Nehri'ni geçmeyi başardığını ve hâlâ Rus kontrolündeki tarafta mevzilendiklerini söyleyen bazı Rus askeri blog yazarları tarafından da desteklendi. 

RUSYA BAŞARISIZ OLDUKLARINI SÖYLÜYOR

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Ukrayna birliklerinin Dinyeper nehrinin Rusya kontrolündeki kıyısına dayanma girişiminin engellendiği belirtildi. Bakanlık günlük brifinginde "Düşman adalarda ve Dinyeper nehrinin sol (doğu) kıyısında bir dayanak noktası oluşturmak için bir dizi başarısız girişimde bulundu." ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın nehrin batı yakasından çekildiği geçtiğimiz yıl kasım ayından bu yana, Herson bölgesinde nehrin iki yakasında karşı karşıya.

Haberin Devamı

Ukrayna birlikleri  Dinyeper'i geçmek için çok sayıda girişimde bulunmuştu ancak Rusya'ya karşı başarılı olamamıştı.  Rusya'nın nehrin batısından çekilmesi son aylarda neredeyse bir çıkmaza sürüklenen 20 aylık savaştaki son büyük bölgesel değişiklik olmuştu.  Ukrayna geçtiğimiz haziran ayında güney bölgesinde karşı saldırı başlattı. Bununla Azak Denizi kıyısına ulaşarak bölgedeki Rus birliklerini ikiye bölmeyi ve Kremlin'in ikmal hatlarını daha karmaşık hale getirmeyi hedefliyor. Ukrayna karşı saldırısı şimdiye kadar oldukça yavaş ilerledi ve sadece sınırlı toprak kazanımları sağladı.