Dünya ‘Ukrayna’nın çok zamanı kalmadı!’

‘Ukrayna’nın çok zamanı kalmadı!’

11.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Genelkurmay Başkanı General Milley, Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik olarak başlattığı karşı taarruzda fazla zamanı kalmadığını, hava şartlarının ağırlaşmasının yakın olduğu uyarısında bulundu.

‘Ukrayna’nın çok zamanı kalmadı’

DIŞ HABERLER - ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, yaz başında Rusya’ya karşı büyük çaplı bir saldırı başlatan Ukrayna’nın, hava şartları ağırlaşmadan önce 30 veya 45 günlük bir süresi kaldığını, Kiev’in yaz başında başlattığı taarruzun sona ermek üzere olduğunu savundu.

Haberin Devamı

BBC’ye konuşan Genelkurmay Başkanı Milley, karşı saldırının beklenenden daha yavaş ilerlediğini itiraf ederken, şiddetli çatışmaların sürdüğünü kaydedetti, “Ukraynalılar hala istikrarlı bir ilerleme kaydediyor” dedi. General Milley, karşı saldırının başarısız olup olmadığını söylemek için çok erken olduğunu, ancak Ukrayna’nın “Rusya’nın ön saflarında çok istikrarlı bir hızla ilerlediğini” savundu. Kış şartlarının askeri hareketliliği zorlaştıracağına da dikkati çeken Milley, “Hala makul bir süre var, muhtemelen yaklaşık 30 ila 45 günlük bir savaş havası kaldı, yani Ukraynalıların işi bitmedi” dedi.

General Milley, “Savaşın en başında bunun uzun, yavaş, zorlu ve yüksek kayıplara yol açacağını söylemiştim ve olan da tam olarak bu” diye konuştu. Rus işgaline karşı savunma savaşı verdikten sonra yaz başlarında karşı saldırıya geçen Ukrayna, küçük kazanımlar elde ederken fazla ilerleme sağlayamadı.

Haberin Devamı

Bu arada Rusya’nın da Kiev’e yönelik saldırıları devam ediyor. Ukraynalı yetkililer, Kiev’in dün sabah saatlerinde Rus İHA’ları tarafından saldırıya uğradığını ve çeşitli bölgelere enkaz düştüğünü, ancak yaralanan olmadığını ifade etti. Başkentte en az 10 patlama duyuldu ve şehrin sakinlerinin sığınaklara gitmesi için alarm verilirken, ilerleyen saatlerde tehlikenin geçtiğini duyuran bir alarm çalındı.

CIA’DEN VİDEO

Öte yandan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), daha fazla Rus ajanı toplamak için Moskova’daki yetkilileri hedef alan bir video yayımladı ve onlardan “yalancı dalkavuklarla dolu bir rejim hakkındaki gerçeği söylemelerini” istedi.


Independent Türkçe’nin aktardığına göre, CIA, sosyal medyada “Kendim İçin CIA ile Neden İletişime Geçtim?” başlıklı Rusça video yayımladı. Bu videoda, sözde bir Rus bir yetkilinin, Rus şehri gibi görünen bir yerde karda yürüdüğü görülüyor.

Rusça seslendirmede “Herkese, raporlarda gerçeği çarpıtmanın vicdansızlık olduğu söyledim. Ancak mevkilerinde yükselenler tam olarak bunu yapanlardı” ifadeleri yer alıyor. Videoda, CIA ile iletişime geçmenin yolları ayrıntılarıyla anlatılmadan önce, “Etrafınızdakiler gerçeği duymak istemeyebilir ama biz istiyoruz. Dürüstlüğün bir bedeli vardır” ifadeleri kullanılıyor.