Dünya ‘Utanç verici değil, mütevazı bir oran!’

‘Utanç verici değil, mütevazı bir oran!’

19.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, parlamento üyelerini belirleyecek erken genel seçimlere katılım oranının resmi sonuçlara göre “yüzde 8.8” olduğunu açıkladı.

‘Utanç verici değil, mütevazı bir oran’

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buaskar, seçime katılım oranını yüzde 8,8 olarak açıklarken, sadece 803 bin kişinin oy kullandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Düşük katılımı seçim yasasındaki son değişikliklere, kamu kaynaklarının eksikliğine ve siyasal yozlaşmaya bağlayan Buaskar, “Katılımın düşük olması, oylama sistemindeki değişiklikten ve siyasi finansman eksikliğinden kaynaklanmakta. Bu utanç verici bir oran değil, mütevazı bir oran” ifadelerini kullandı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, geçen yıl 25 Temmuz’da “ülkenin tehlikede olduğu” gerekçesiyle dönemin başbakanını görevden alarak, parlamentonun yetkilerini dondurmuştu. Said, 22 Eylül 2021’de ise imzaladığı kararnameyle yetkilerini genişleterek yürütme organını da kendisine bağlamıştı. Şubat 2022’de Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini belirten Said, 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumuna gitmiş, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçim yapılacağını duyurmuştu. 

Haberin Devamı

Erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasası sonrasında ise çoğu parti seçimleri boykot edeceğini duyurmuştu. Bazı parti ve siyasi girişimler, Said’in meclisi feshettiği 25 Temmuz 2021 kararlarını “darbe” olarak nitelendirerek atılan her adıma “prensipte” karşı çıkıyor. Diğer kesim ise 25 Temmuz kararlarını desteklerken, bu kararlar sonrası attığı adımları “demokratik bulmadığı için” katılmıyor.