Dünya ‘Uzaylı! Vurmadan önce bir dinle’

‘Uzaylı! Vurmadan önce bir dinle’

28.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim camiası, uzaylılarla karşılaşılması halinde anlaşıp, savaşı önlemek için “dünya dışı sözlük” hazırlıyor. Sözlük, uzayda anlamlı olabilecek kelimeler içeriyor.

‘Uzaylı Vurmadan önce bir dinle’

Çok merak ettiğimiz uzaylılar karşımıza çıkarsa onlarla nasıl konuşacağız, nasıl anlaşacağız, bir savaş çıkmasını nasıl önleyeceğiz? Bu sorunun cevabını arayan bilim dünyası, insanların uzaylılarla nasıl temas kurabileceğini, galaksiler arası savaşı nasıl önleyebileceklerini anlattıkları sözlük temelli bir kitap hazırlıyor. İngiliz “Times” gazetesinin haberine göre, akademisyenler kitapta, uzayda anlamı olması muhtemel anahtar kelimelere yer veriyor. Çalışma için dil uzmanları, antropologlar, felsefeciler, bilgisayar mühendisleri, biyoloji profesörleri bir araya geldi.

Haberin Devamı

25 uzmanlı ekip

25 uzmandan oluşan ekibin, dil yeteneğine sahip olan ama Dünyalı olmayan bir zekânın doğasını keşfetmek için çalışma yaptıkları belirtildi. Çalışmaya “modern dil biliminin babası” kabul edilen ABD’li filozof Noam Chomsky de katıldı. Yeni araştırma, uzaydan gelebilecek iletişim kodlarını çözmek için insan dillerinin yanı sıra hayvanlarla iletişim kurma yollarını da kullanıyor. Sözlüğü hazırlayan yazarlar, yıldız sistemine her gün kısa ve basit bir sinyal gönderilmesini öneriyor. Ola ki cevap gelirse de bu sözlüğün kullanılabileceği belirtiliyor. Kitabın editörü, astrobiyolog Dr. Douglas Vakoch, uzaylılardan bir gün mesaj alınacağına inanıyor.