Dünya Vatikan, Marx’ı da affetti

Vatikan, Marx’ı da affetti

23.10.2009 - 01:40 | Son Güncellenme:

Katoliklerin ruhani merkezi Vatikan, engizisyonda yargılanan astronom Galileo, evrim teorisinin kuramcısı İngiliz Charles Darwin ve gay şair Oscar Wilde’dan sonra bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx’ın da itibarını iade etti

Vatikan, Marx’ı da affetti

Vatikan’ın sesi konumundaki L’Osservatore Romano gazetesi, Marx’ın kapitalizme yönelttiği eleştirilerin günümüzde geniş kitleleri saran “sosyal yabancılaşma” olgusu tarafından doğrulandığını yazdı. Çağdaş felsefe tarihi profesörü Alman Georg Sans tarafından kaleme alınan makalede, Marx’ın çalışmalarının özellikle insanlığın ihtiyaçları ile doğal çevresi arasında yeni bir uyum aradığı günümüzde çok anlamlı olduğu vurgulandı. Prof. Sans, ekonomik ve siyasi karar alma mekanizmalarından dışlanan geniş kitlelerin sisteme yabancılaştığını, bu nedenle Marx’la birlikte bu yabancılaşmanın kapitalizmden kaynaklanıp kaynaklanmadığının sorgulanması gerektiğini yazdı.
Prof. Sans, “Eğer para parayı kazanmıyorsa, büyük zenginliklerin birkaç kişinin elinde birikmesini nasıl açıklayacağız?” dedi.