Dünya VIP terörist

VIP terörist

28.12.2009 - 01:24 | Son Güncellenme:

Saygın üniversitelerden birinde okumuş, pahalı semtlerde yaşamıştı. Bu genç, “terör izleme” listesinde yer almasına rağmen nasıl iki havaalanında güvenlik taramalarını aştı?

VIP terörist

Amsterdam-Detroit seferini yapan Amerikan Delta Havayolları uçağını önceki gün üzerindeki “pentaerythritol” (PETN) içeren patlayıcı düzeneğiyle düşürmeye çalışırken yolcular tarafından etkisiz hale getirilen Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib (23), alışıldık intihar bombacılarından farklı bir portre çiziyor. Zenginliği ve en saygın okullardan University College London’dan aldığı eğitimle dünya Abdülmuttalib’in ayakları altındaydı.
Nijerya’nın eski ekonomi bakanı Ömer Muttalib’in oğlu olan Ömer, Londra’da okuduğu 3 yıl boyunca, kentin zengin semtlerinden Marylebone’da 3 milyon sterlin değerinde bir dairede kalmıştı.
Nijerya’da yaşayan ailenin anlattıklarına göre, eğitim için Dubai’ye giden Abdülmuttalip, 3 ay önce ailesine SMS göndererek, “yeni bir hayata başlamak için Yemen’e gittiğini, kendisine ulaşılmasının artık zor olacağını” bildirdi. Bu mesaj üzerine babası da ABD Büyükelçiliği’ne giderek, oğullarının “bir tür cihad eylemine” katılmak üzere Yemen’e gittiğinden endişe ettiklerini aktardı.

Güvenliği nasıl aştı?
Amerikan yönetiminin üst düzey yetkilisi, baba Abdülmuttalib’in verdiği bilgiler üzerine Ömer’in genel izleme listesine alındığını, ancak “hakkındaki enformasyonun, vizesinin geri alınmasını ya da uçuşuna izin verilmemesini gerektirecek düzeyde bilgi içermediğini” kaydetti. Abdülmuttalib, yolculuğuna Nijerya’nın Lagos kentinde başladı. Bir KLM uçağıyla Amsterdam’a ulaştı. Burada yine güvenlik taramalarını geçerek Detroit’e gidecek olan uçağına bindi. Abdülmuttalib’in patlayıcı maddeyi iç çamaşırına diktiği sanılıyor.
Abdülmuttalib, uçak Detroit’e yaklaşırken tuvalete gitti, yerine döndüğünde karnının ağrıdığını söyleyerek üzerine battaniye örttü. Ardından yolcular, küçük patlama sesleri duydu, içeriye bir kokunun yayıldığını hissetti ve Abdülmuttalib’in pantolonu ve uçağın duvarının alev aldığını gördü. Bu gelişmelerden sonra Abdülmuttalib yolcular ve mürettebat tarafından etkisiz hale getirildi ve cebinde ne olduğu sorulduğunda, Nijeryalı “patlayıcı bir madde” cevabını verdi.
Öte yandan Atatürk Havalimanı’ndaki güvenlik önlemleri de artırıldı. Özellikle ABD’ye yapılan uçuşlarda yolcular didik didik arandı.

Haberin Devamı

VIP terörist

Abdülmuttalib, öğrenci arkadaşlarıyla Buckingham Sarayı’nın önünde...

PETN nedir?
- Pentaerythritol adıyla da bilinen bu madde askeri amaclı patlayıcılarda kullanılıyor.
- Teröristler küçük ve güçlü olduğu için tercih ediyor.
- Aralık 2001’de ayakkabı bombacısı olarak bilinen İngiliz Richard Reid de bu maddeyi kullanarak bir uçak düşürmeye çalışmıştı.