Dünya ‘Vücut tipinize göre beslenin’

‘Vücut tipinize göre beslenin’

26.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Genel bir diyet ve egzersiz yapıyorsanız çok fazla sonuç alamazsınız” diyen uzman, herkesin vücut tipine göre beslenmesi ve spor yapması gerektiğini söyledi.

‘Vücut tipinize göre beslenin’

ABD’li psikolog William Sheldon 1940’larda “somatotip” diye adlandırdığı insan fiziğini üç kategoriye ayırmıştı: Ektomorfik, mezomorfik ve endomorfik. Avustralya’nın Sidney kentinde çok popüler bir fitness uzmanı olan Rachael Attard da Sheldon’ın izinde yürüyerek, insan vücutlarının bu üç şekilden oluştuğunu savunuyor. Attard, genel diyet ve egzersiz yapmak değil de bu tiplere göre beslenmek ve spor yapmak gerektiğini söylüyor. Uzmana göre, ektomorf olanlar ince ve atletik bir yapıya sahiptir, bu da onların kilo almasını zorlaştırır. Bir ektomorf olan İngiliz Prenses Kate Middleton’ın bu gruba iyi bir örnek olduğunu söyleyen Attard, “Bu gruba yüzde 40 ila 50 oranında karbonhidrat içeren bir diyet öneriyoruz ve onlar istedikleri sporu yapabilirler” dedi. 

Haberin Devamı

Hatları daha farklı 

Şarkıcı Beyonce’un yer aldığı endomorf grubundaki kişilerin daha kısa, yuvarlak ve kıvrımlı olduğunu belirten uzman, “Endomorflar yağ depolamaya daha yatkın. Bu grup, meyve ve sebzelerin merkezde yer aldığı düşük karbonhidratlı bir diyeti tercih etmeli. Yağsız etler, balıklar, kuruyemişler, tohumlar, avokado bu grup için iyidir. Endomorflar, sporda daha düşük ağırlıklara odaklanmalı ve haftada en az beş gün en az 45 dakika ritmik yürüyüş yapmalılar” diye konuştu. Attard, “Kaslı, geniş omuzlu, dar belli” diye tanımladığı mezomorfların çabuk kilo alıp verdiğini belirtirken şunları söyledi: “Mezomorflar şekeri sınırlandırıp karbonhidrat, protein ve yağ dengeli bir diyet yapmalı. Yüksek yoğunluklu antrenman yaparken koşuyu da ihmal etmemeliler.”