Dünya Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi

Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi

17.06.2022 - 10:40 | Son Güncellenme:

Son beş yılda 400'ü aşkın hava saldırısının arkasındaki perdeyi aralayan gazete, özellikle bir rotadaki operasyonların ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na bile bildirildiğini yazdı.

Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin İsrail'le birlikte çok sayıda hava saldırısını gizlice koordine ettiğini ve İsrail savaş uçaklarının Suriye'deki İran milisleri ve diğer yabacı savaş uçaklarını vurduğunu bildiriyor. Gazeteye göre, ABD'li yetkililer bugüne kadar İsrail'in Suriye'deki bombardımanlarına ilişkin çok az söyledi. Söz konusu saldırılar, Tahran yönetiminin Akdeniz kıyısındaki temsilcisi Lübnan Hizbullahına gelişmiş silah akışını durdurmayı, Suriye'deki İranlı askeri güçleri ve diğer milisleri eksiltmeyi hedefliyordu.

Haberin Devamı

Ancak Wall Street Journal, Beşar Esad'ın yanında saf tutan Rusya'ya rağmen gerçekleşen saldırıların perde arkasını araladı. Habere göre, bugüne kadar yüzlercesi gerçekleşen hava saldırılarının çoğu ABD Merkez Komutanlığı ve Pentagon tarafından gözden geçirilip onaylandı.

Haberini halihazırda görev yapan ve eski yetkililere dayandıran Wall Street Journal, ABD'nin hedefinin ise İsrail bombardımanlarının tekrar belini doğrultmaya çalışan terör örgütü DEAŞ'a karşı verilen savaşı etkilememesi.

ABD ve İsrail arasındaki resmi işbirliğinin daha önce bildirilmediğini ve gizlilik içinde kaldığını yazan Wall Street Journal'a göre, söz konusu koordinasyon Washington'ın İran'a karşı yürütülen gölge savaşında yer almadan Tel Aviv'i nasıl desteklediğini gösteriyor.

Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi



EL TANF ROTASI

Haberin Devamı

ABD'liler özellikle Suriye'nin doğusundaki El Tanf üssü yakınlarından geçen İsrail jetlerine odaklandı. Ki, Suriye-Ürdün sınırındaki El Tanf çevresi İsrail'in mütemadiyen vurduğu Suriye-Irak sınırındaki bölgeler için önemli bir rota niteliği taşıyordu. İsrail savaş uçaklarının Irak sınırındaki Elbu Kemal ve Meyadin çevresinde gerçekleştirdiği saldırıların çoğu ABD'liler tarafından onaylandı. WSJ'ye göre, ABD ordusu İsrailllere hedef seçerken yardım etmedi, ayrıca İsrail'deki tüm askeri operasyonlarını da gözden geçirmedi.

WSJ'ye konuşan eski bir ABD'li yetkili koordinasyon için 'iyi gelişmiş ve ölçüp biçilmiş' bir süreç tanımlaması yaparken, gazetenin başvurduğu İsrail Savunma Bakanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sürece ilişkin yorum yapmayı reddetti.

Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi



YPG'Lİ TERÖRİSTLERE 'YEREL ORTAK' DEDİ

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, El Tanf çevresi ve Suriye'nin kuzeydoğusunda tek hedeflerinin terör örgütü DEAŞ'ın kalıcı yenilgisini sağlamak olduğunu söyledi. Yetkili, Suriye'nin kuzeydoğusundaki YPG'li teröristler için ise 'yerel ortaklar' ifadesini kullandı. Söz konusu yetkili, Amerikan askerleri ve görevlerine yönelik güvenlik risklerini azaltan adımların detaylarını paylaşmayacakları bilgisini verdi.

Haberin Devamı


İRAN'A MİSİLLEME CİDDİ CİDDİ KONUŞULDU

Suriye'deki iç savaş başlar başlamaz Beşar Esad'a destek için milisleriyle sahaya inen İran, Ekim 2021'de El Tanf üssüne bir drone saldırısı düzenledi. İnsansız hava saldırısı, İsrail'in vurduğu İranlılara karşı bir yanıttı ve hiçbir Amerikan askeri zarar görmedi. WSJ, Tahran yönetiminin İsraillileri saldırılardan vazgeçirmesi için ABD'ye baskı yapmayı denediğini kaydediyor. Washington tarafında ise drone saldırısına karşılık verilmesi ciddi ciddi konuşuldu, İran'daki boş bir eğitim alanı ya da daha önce bombalanmış bir binanın hedef olabileceği aktarıldı. Ancak daha sonra Joe Biden Tahran'a ekonomik yaptırımlar açıklamayı tercih etti. 

Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi




DEĞİŞEN TABLO

İsrail, ABD'nin on yıllardır Ortadoğudaki en yakın askeri müttefiki. Ancak bazen Washington bölgedeki diğer dış politika zorluklarıyla yüzleştiğinde İsrail'le ilişkilerini hafife almayı denedi.

Haberin Devamı

Körfez Savaşı sürerken İsrail Irak lideri Saddam Hüseyin'in birliklerini Kuveyt'ten püskürtmeye çalışan ABD öncülüğündeki koalisyona gizlice mayın temizleme ekipmanları temin etti. ABD, o dönem İsrail'in sahada oynadığı rolün koalisyondaki Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye birlikleri arasında bir çatlağa yol açmasından endişe duydu.

Washington yıllarca hem İsrail hem de Ortadoğu'daki diğer Arap devletleriyle yakın bir ilişki yürüttü ancak İsrail ve bölge ülkeleri arasında gelişen ilişkilerle İran'ın 'ortak düşman' olarak nitelenmesi tabloyu değiştirdi.

Wall Street Journal'a göre 2015 yılından bu yana Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda özel kuvvetler askerleriyle varlığını sürdüren ABD, iç savaş ülkesinde tek oyuncu değil. Beşar Esad muhalifleriyle savaşmaya devam ediyor, Esad'ın müttefiki Rusya'nın savaş uçakları da Şam rejiminin hasımlarını bombalıyor. Ve Türk ordusu da Suriye'nin kuzeyinde.

Tüm bu çözülmesi güç tabloya, Esad'a başından beri büyük destek veren İran özel kuvvetleri ve milislerinin artan mevcudiyeti de eklendi.

Wall Street Journal: ABD İsrail saldırılarını gizlice inceledi



Haberin Devamı


'SAVAŞLAR İÇİNDEKİ SAVAŞ'

ABD şimdiye kadar İran milislerini hem Suriye'de hem de Irak'ta defalarca vurdu. Ancak ABD'nin her zaman nükleer müzakereler için masaya dönme ihtimali nedeniyle İran'la gerilimi düşük tutma endişesi de vardı.

Ancak İsrail hiç çekinmeden Suriye'nin Türkiye sınırı hariç her noktasında İran milislerini ve özel kuvvetlerini vurdu. WSJ'ye bilgi veren İsrail ordusu, 2017'den bu yana Suriye ve Ortadoğu'nun diğer bölgelerinde 400'ü aşkın hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. İsrail, özellikle insansız hava araçlarının saklandığı üslerle Hizbullah milislerinin hassas güdümlü füzelerini hedef aldı.

İran'ın İsrail'e saldırı gücünü eksiltmeyi amaçlayan Tel Aviv yönetimi, söz konusu 400 operasyonu 'savaşlar içindeki savaş' olarak tanımlıyor.

Akdeniz kıyısındaki Hımeymim üssüne yerleşen Rus ordusuyla bir sürtüşmeden kaçınmak isteyen İsrail, üs çevresinde gerçekleştirdiği saldırıları bildirmek için özel bir hat kullandı.

Suriye'nin hava savunma sistemini aşmak isteyen İsrail uçaklarının rotayı El Tanf üssüne doğru değiştirmesi, ABD için ortaya bir zorluk çıkardı. WSJ'ye göre, halihazırda İsrail ordusu planladığı saldırıları ABD'lilerle detaylı şekilde paylaşıyor. Gazeteye konuşan yetkililer, saldırı planları incelenirken konunun ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na iletildiğini söylüyor.

Pentagon çoğunlukla İsrail'in saldırı planlarını onayladı ancak bazen değişiklik yapılması istendi. Wall Street Journal, ABD ordusu kendi yürüttüğü hassas operasyonların etkilenmemesi için İsrail'den iki kez saldırılarını durdurmasını talep etti.

Bunlardan en dikkat çekicisi, katil sürüsü DEAŞ'ın lideri Ebubekir el Bağdadi'nin İdlib'de Amerikan özel kuvvetlerinin baskınıyla öldürüldüğü operasyon planlanırken İsrail'den düğmeye basması istendi.

Wall Street Journal'da yayınlanan harita, İsrail'in çoğunlukla Suriye'nin başkenti Şam çevresini ve Lübnan'nın kuzeydoğusundaki Hums'u hedef aldığını gösteriyor. Gazete, ABD'lilerin çoğunlukla El Tanf rotasındaki saldırıları incelediğini ancak Irak'taki hedefleri vuran operasyonların inceleme kapsamında olmadığını vurguladı.