Dünya ‘Yapıcı görüşme’

‘Yapıcı görüşme’

04.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Singapur’da ABD’li mevkidaşı Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada “Diyalog içinde yakın çalışma konusunda mutabık kaldık” ifadesini kullandı. ABD ise, sorunların ortadan kaldırılması için çaba gösterilmesi konusunda fikir birliği bulunduğunu belirtti.

‘Yapıcı görüşme’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Singapur’da gerçekleştirdiği görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Ülkeler arasında görüş ayrılıkları olabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye olarak her zaman sorunları diploması, diyalog, karşılıklı mutabakatla çözme yaklaşımını benimsediğini söyledi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, “Tehdit diliyle, yaptırımlarla hiçbir sonuca varılamayacağını başından beri söyledik. Bugün yine bunu tekrarladık. Bunun da çok iyi şekilde anlaşıldığını düşünüyoruz. Bugün Mike Pompeo ile yaptığımız görüşmede var olan sorunları nasıl çözeceğimizi, birlikte nasıl adım atacağımızı değerlendirdik. Bu anlamda son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki bir görüşmede bu krizlerin ya da sorunların hepsinin birden çözülmesi beklenemez. Ama sorunların çözülmesi için bundan sonraki süreçte de yakın işbirliği, diyalog içinde yakın çalışma konusunda mutabık kaldık. Ülkelerimize döndüğümüz zaman da bu sorunların çözülmesi için birlikte adım atmaya ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Sorun çözme odaklı

Bakan Çavuşoğlu, sorunları çözerken iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Menbiç’teki yol haritası, PKK’ya yönelik bir çalışma grubu, İdlib gibi birçok alanda adım atılabileceğini de görüşmede değerlendirdiklerini ifade etti. Çavuşoğlu, “Bugünkü görüşme, yapıcı bir ortamda sorunları çözme odaklı bir görüşme oldu” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise görüşme öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Pastör Brunson’ın evine dönmesinin zamanı geldi” ifadesini tekrar etti, bunun Türkiye ile aralarındaki birçok sorundan biri olduğunu kaydetti. ABD Dışişleri Bakanlığı da görüşmeyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Sözcü Heather Nauert, Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı ile yaptığı görüşmeye ilişkin “Çok sayıda konuyu ele aldılar ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı. Nauert ayrıca ‘İki ülke arasındaki sorunların ortadan kaldırılması için çaba göstermeye devam edileceği konusunda fikir birliğine varıldığını’ açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Sinagpur’da önceki gün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de görüşme gerçekleştirdi. İki bakanın görüşmelerinde, ülkelerinin ikili ilişkilerini ve uluslararası gündemdeki önemli konuları ele aldıkları belirtildi.

‘Türkiye-ABD askeri ilişkileri çok güçlü’

İzmir’de düzenlenen törenle, NATO Müttefik Kara Komutanlığı görevini Korgeneral John Thomson devraldı. NATO Müttefik Kara Komutanlığı Karargâhı’nda yapılan törene, ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekât Komutanı Curtis Scaparrotti, ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzârı Philip Cosnett, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan katıldı. Görevi devralan Korgeneral John C. Thomson, “Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkiler çok güçlü. Geçen sene bu zamanlarda Afganistan’daydım. Türk generaller ve subaylarla tanıştım. Türkiye NATO’nun çok eski bir üyesi. Bu ilişkilerin güçlülüğünü koruyacağına inanıyorum” dedi.