Dünya Yardım krizi çözülememiş!

Yardım krizi çözülememiş!

16.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye yönetiminin yardımlar için izin vermesi krizi engelleyemedi. BM, Suriye’nin yardımların devamı için şart koştuğu iki maddenin kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Şimdi ne olacağı ise merak konusu...

Yardım krizi çözülememiş

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Suriye’ye yönelik yardımlarla ilgili tartışma bir türlü son bulmuyor. Son olarak Rusya’nın vetosuyla başlayan tartışma, Suriye hükümetinin kendi başına harekete geçmesi ve yardımlara izin vereceğini açıklamasıyla sona ermiş gözüküyordu. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) ile Suriye hükümetinin yardımlar konusunda ciddi fikir ayrılığı yaşadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili anlaşmanın sona erdiği Pazartesi gününden itibaren bölgeye yardımlar durdurulmuştu.

Haberin Devamı

Suriye yönetimi, ülkenin kuzeyine yardımların yapılabilmesi için izin verdi ancak bu iznin şartları BM’yi rahatsız etti. Fransız haber ajansı AFP tarafından görülen belgelere göre, BM Suriye’nin şart koyduğu iki maddeyi ‘kabul edilemez’ buldu.
Buna göre maddelerden biri BM’nin Suriye’deki ‘terörist unsurlarla’ iletişim içinde olmamasını öngörüyor. Ancak İdlib’de bulunan muhalif örgütler de bu tanımın içinde yer alıyor ve bu örgütlerle doğrudan iletişim içinde olan BM bu maddenin uygulanmasını mümkün görmüyor. Sorun yaratan diğer madde ise yardımın tamamen Kızıl Haç ve Suriye Kızılayı tarafından dağıtımının sağlanması konusunda. BM, yardımı kendi dağıtmak istiyor ve bunun maddenin bağımsızlığını zedeleyecek bir unsur olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Geleceği belirsiz

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinde Türkiye üzerinden Suriye’ye insani yardım ulaştırılmasını sağlayan misyonunun süresinin uzatılmasını veto etmesinin ardından Şam yönetimi, muhaliflerin kontrolünde bölge için Cilvegözü Sınır Kapısı’nı 6 aylığına açtığını duyurmuştu.

Suriye yönetiminin BM’ye verdiği mektupta, “Suriye Arap Cumhuriyeti, egemen bir kararla, BM ve özel ortaklarına Babülhava (Cilvegözü) sınırından Suriye hükümetiyle tam işbirliği ve koordinasyon halinde olacak şekilde ülkenin kuzeybatısında ihtiyacı olan kişilere insani yardım taşınmasına bugünden itibaren 6 ay için izin veriyor” denilmişti. Bu, krizin atlatıldığı kanısını yaratsa da, yaşanan son gelişmelerin ardından yardımın geleceği yine sıkıntıya girdi.