Dünya Yaşlılığı en az 6 yıl yavaşlatan 8 önlem

Yaşlılığı en az 6 yıl yavaşlatan 8 önlem

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Kalp Derneği (AHA) Bilimsel Oturumlar Konferansı’nda sunulacak çalışmada, bilim insanları vücudun yaşlanma hızını 6 yıl yavaşlatabilecek 8 önlemi belirledi.

Yaşlılığı en az 6 yıl yavaşlatan 8 önlem

Uzmanlar, bu önlemlerin uygulanmasının kalp sağlığını desteklediğini ve bunun da biyolojik yaşlanmanın hızını 6 yıla kadar yavaşlatabildiğini belirtti. Yaş ortalaması 47 olan 6.500 yetişkinin sağlık verilerini inceleyen araştırmacılar, “En iyi kalp-damar sağlığına sahip kişiler, biyolojik olarak gerçek yaşlarından 6 yaş daha gençler” dedi.

Haberin Devamı

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi’nden Doç. Nour Makarem şunları söyledi: “Çalışmamızda, daha yüksek kardiyovasküler sağlığın, biyolojik yaşlanmanın yavaşlamasını doğrudan etkilediğini gördük. Örneğin, kalp sağlığı iyi olanların gerçek yaşı ortalama 41 iken, ortalama biyoloji yaşları 36 idi. Kalp - damar sağlığı kötü olanların gerçek yaşı ortalama 53 iken, biyolojik yaşları ortalama 57 idi. ‘Hayatın Temel 8 Kuralı’na bağlılık, kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirir, bu da vücudunuzun yaşlanmasını yavaşlatır.”

Gençlik için ana kurallar

Amerikan Kalp Derneği tarafından belirlenen 8 sağlık önlemi:

1- Sağlıklı beslen.

2- Hareketli ol.

3- Sigara içme.

4- Yeterli uyu.

5- Sağlıklı kiloyu koru.

6- Kolesterolü kontrol et.

Haberin Devamı

7- Kan şekerine dikkat et.

8- Tansiyonunu yönet.