Dünya Kulağa imkânsız geliyor... Yeni moda akımı: Kirli kıyafetler

Kulağa imkânsız geliyor... Yeni moda akımı: Kirli kıyafetler

30.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Su tasarrufunun konuşulduğu bugünlerde kıyafetlerinizi yıkamadan haftalarca kullanabilir misiniz? Kulağa imkânsız geliyor değil mi? Bunu yapanlar var hatta ‘Kıyafet yıkamama” bir akım haline geldi.

Kulağa imkânsız geliyor... Yeni moda akımı: Kirli kıyafetler

İklim değişikliği, kuraklık ve dünya genelinde yaşanan su sıkıntısı... Küresel ısınmanın etkisini kişisel hayatımızda da hissediyoruz. Gelecek yıllar için daha iyi bir tablo çizilmiyor. İşte tüm bunlardan da yola çıkarak son yıllarda başlayan ve şimdilerde popüler hale gelen yeni bir akım var: “Kıyafet yıkamamak.”

Haberin Devamı

TEMİZLEMELİ Mİ?

Bazı markalar da bu akıma destek veriyor. Amerika’da Unbound Merino isimli bir marka, haftalarca yıkamadan kullanılabilen yünden üretilmiş seyahat giysileri tasarlıyor. Bazı markalar da deniz yosunu lifinden tişörtler üretiyor. Ya da antibakteriyel özellikli kıyafetler üretiliyor. Bu ve benzeri ürün geliştiren çok marka var. Tabii bu akımı destekleyen modacılar da. Beatles’ın eski üyesi Paul McCartney kızı, İngiliz ünlü tasarımcı Stella McCartney onlardan biri. McCartney, önceki yıllarda yaptığı açıklamada kıyafetlerini az yıkadığını belirterek “Hayatta temel kural şudur: Eğer bir şeyi kesinlikle temizlemeniz gerekmiyorsa temizlemeyin. Ben sutyenimi her gün değiştirmem ve yıpranmış olduğu için çamaşır makinesine bir şeyler atmam” demişti.

Haberin Devamı

BİR YIL YIKAMA

Yıkamama akımı yaygınlaşırken bunu teşvik etmeyi de amaçlayan yarışmalar da düzenleniyor. Ocak ayında 4’üncüsü düzenlenecek “Indigo Invitational” yarışmasına yeni aldıkları kot pantolonu (blue jean) 1 yıl boyunca yakamayanlar katılabiliyor. Yarışmaya katılanlar pantolonlarının ilk yıkanmasını 150 veya 200 kez giyilene kadar erteliyor. “Sadece onları giy ve hayatını yaşa” sloganını benimsendiği yarışmada kotların solmaların doğal olarak gelişmesine izin verilmesi isteniyor. Bu akımı takip edenlerin bazıları blue jean’lerini “vintage” görüntüsünden hoşlandıkları için yıkamazken, bazıları da çevreyle ilgili endişeler veya artan elektrik maliyetleri nedeniyle yıkama alışkanlıklarını azalttığını söylüyor.

SU AYAK İZİ

Açık hava aktivitelerinde, seyahatlerde, zaman kısıtlılığı olan her durumda çamaşır yıkamak başlı başına bir sorun. Giysileri sık sık yıkamak gezegenimiz için iyi bir şey değil. Çamaşır makineleri, evdeki su tüketiminin en az yüzde 17’sini oluşturuyor. Kıyafetlerin her birinin ürettiği karbon ayak izi, ömürlerinin 4’te 1’ini temizlenerek geçirmelerinden kaynaklanıyor. Kıyafetler sadece karbon ayak izi değil su kirliliği dolayısıyla “su ayak izi” de bırakıyor.