Dünya ‘Yeni sayfa açmak mümkün’ mesajı

‘Yeni sayfa açmak mümkün’ mesajı

10.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Washington’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Fidan, ABD ve Türkiye arasındaki ilişkiler için “Daha pozitif bir gündemle yeni bir sayfa açarak yola devam etme imkanı var” dedi.

‘Yeni sayfa açmak mümkün’ mesajı

ANKARA Milliyet - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ile Türkiye arasındaki Stratejik Mekanizma Toplantısı için gittiği Washington’dan ayrılmadan önce Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Temasları hakkında bilgi veren ve soruları yanıtlayan Fidan, hem ABD’li mevkidaşı Antony Blinken, hem ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, hem de Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerde ABD’nin PKK/PYD’ye desteği ve FETÖ ile ilgili atması gereken adımlar, ikili ve bölgesel konuları kapsamlı şekilde ele aldıklarını anlattı. Fidan, özellikle Gazze konusuna görüşmelerinde geniş yer ayırdıklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘KARŞI KARŞIYA GELİR’

Terörle mücadele konusunda da iki ülkenin görüşlerini paylaştığını aktaran Fidan, “Bu konudaki çalışan ihtisas komitesinin de ürettiği düşüncelerin neticesi olan bazı politika tercihlerimizi, pozisyonlarımızı kendilerine ilettik. Özellikle zaten Suriye’de YPG ile olan ilişkilerinden memnuniyetsizliğimizi, bunun iki ülke arasında, iki NATO üyesi ortak arasında ortaya çıkardığı stratejik tehlikenin ne olduğunun altını bir kez daha çizdik. O konuda hangi adımlar atılabilir, bu konuları tekrar gözden geçirdik” dedi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının, terör örgütü YPG ziyaretine ilişkin soru üzerine Fidan, “Sizin geçici olarak başlattığınız bu sürecin artık bir kalıcılığa dönüşmesinin, iki ülke arasındaki yani stratejik ilişkinin ilerlemesinde önündeki en büyük engel olduğunu, yani bunun bir an önce son bulması, buna bir çözüm getirilmesi, aksi takdirde her zaman için iki ülke daha büyük bir karşı karşıya geliş riskini taşıyor bu terör örgütü üzerinden. Bu iki ülkenin de menfaatine olan bir konu değil. Tabi önceki yönetimler döneminde başlatılmış bir konu. Amerikan yönetimi bu konu içerisinden nasıl çıkar, ne türden adımlar atar bunu hep beraber göreceğiz. Bu yöndeki konuşmalar, görüşmeler yoğun bir şekilde devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

“FATİH POZİSYONU”

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin uzun bir maziye ve sorunları çözme refleksine sahip olduğunu söyleyerek, “Geldiğimiz aşamada yenilenmiş bir psikolojiyle, daha pozitif bir gündemle yeni bir sayfa açarak yolumuza devam etme imkânı var” ifadesini kullandı. Fidan, “Şu anda yaşadığımız sorunları da bir taraftan yönetirken diğer taraftan iki ülkenin üretebileceği ortak potansiyeli ve keşfedebileceği fırsatları da hayata geçirmek önem taşımakta. Bu tabii belli bir zihinsel çerçeveyi, diplomatik esnekliği ve kabiliyeti de beraberinde getiren bir husus ve bu konuda Cumhurbaşkanımız vizyonu biliyorsunuz yani ülkemizin Fatih pozisyonu yani sımsıkı koruyarak olabildiğince ortaklarımızla dostlarımızla ilişkilerimizi ilerletme yolunda bir irade ortaya koyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM’

Fidan, Gazze konusunda ABD’ye ilettiği mesajlara ilişkin de “Özellikle son aylarda giderek artan insani trajedinin dayanamaz bir hâl alması neticesinde uluslararası toplumun bir an önce insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasına ilişkin görüşlerimizi paylaştık, burada atılabilecek adımlar neler onları görüştük. Türkiye olarak biz üzerimize neler düşüyor, Amerika tarafından beklentilerimizi bu konuda neler, bunları tekrar dile getirdik” bilgisini verdi. İsrail-Filistin sorununa kalıcı siyasi çözümün ancak bağımsız Filistin devletinin kurulması ve iki devletli çözüm ekseninde olacağını vurgulayan Fidan, “Sadece ateşkes değil, hemen beraberinde iki devletli çözümün hayata geçirilmesi. Şimdi bunun üzerinde hemen hemen bütün dünya hemfikir olmuş durumda” dedi.

F-16 VE F-35 SÜRECİ

F-16’larla ilgili siyasi sürecin tamamlandığını, artık uçakların üretim ve teslimatıyla ilgili teknik süreçlerin başladığını belirten Fidan, “Bundan sonrası aslında teknik süreç. Savunma bakanlıkları arasında ve ilgili firmalar arasında devam edecek olan bir süreç” dedi. Fidan F-35 konusunda da “biz bu programın parçasıydık, daha sonra haksız yere buradan bir çıkarma söz konusu oldu, S-400 konuları bahane edilerek. Biz tekrar pozisyonumuzu koruyoruz, buraya yapmış olduğumuz bir ulusal ödeme, almamız gereken uçaklar var. Geldiğimiz aşamada bu konuları farklı perspektiflerle tartışabileceğimize inanıyoruz. Amerika’nın da bu konuda açık fikirli olması lazım diye düşünüyoruz, bazı görüş alışverişleri var” dedi.

Haberin Devamı

İSTİŞARELER YENİDEN BAŞLIYOR

AYDIN HASAN Ankara - Pozitif gündem çerçevesinde Washington’da Fidan ve Blinken başkanlığında yapılan toplantının ardından, Türkiye ile ABD hükümetleri, stratejik ilişkilerinin ilerlemeye devam etmesini dilediklerini duyurdu. İki ülke; ulusal güvenliklerine tehdit teşkil eden terörizme karşı işbirliğini artırmak, organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığına karışan şebekeleri ele almak amacıyla aralarındaki Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı ve savunma sanayii alanında iş birliğinin ilerletilmesi için diyalog toplantısı yapılmasını kararlaştırdı.