Dünya Yıllarca bu anı bekledi! 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

Yıllarca bu anı bekledi! 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

20.11.2021 - 07:15 | Son Güncellenme:

Hayatını değiştirecek olay başına geldiğinde 19 yaşındaydı. Gençti, hayalleri vardı. Haklılığını ispat etmek için yıllarca sabırla bekledi. Zafere tam 26 yıl sonra ulaştı. Çeyrek asır boyunca cinayetten hüküm giyen adam, şimdi hem özgürlüğünün tadını çıkartıyor hem de hayatının en büyük savaşını kazanmanın gururunu yaşıyor. Zafere giden yolda çektiği çileler sizi çok şaşırtacak...

Derleyen: Can Şişman / milliyet.com.tr - Gençti, hayalleri vardı, önünde bir ömür uzanıyordu... Hayatının dönüm noktasını henüz 19 yaşında yaşayacağından habersizdi. 1994'ün nisan ayında tutuklanan Dontae Sharpe, özgürlüğünü kaybettiği ilk andan itibaren haklılığını ispat etmek için çabaladı.

Haberin Devamı

Verdiği mücadeleler belgesellere konu oldu, adını her geçen gün daha da fazla insan tanımaya başladı. Adalete inancını hiçbir zaman kaybetmedi. Sabırla "Ben haklıyım" dedi. 26 yıl boyunca masumiyetini ispatlamak için her yolu deneyen Dontae Sharpe'ın zorlu mücadelesi bundan tam 26 yıl önce başladı...

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

ÜLKEYİ AYAĞA KALDIRDI

90'lı yılların ortaları... Genç bir adam. Adı Dontae Sharpe. Siyahi bir ABD vatandaşıydı o. Hayalleri vardı. Eşi doğum yapmaya hazırlanıyordu. Baba olacaktı. Eşi ve o, kız bebeklerinin dünyaya gelmesi için gün sayıyordu. Ancak doğumdan üç ay önce, 1994'ün nisan ayında büyük bir suçlamayla karşı karşıya kaldı Sharpe. Henüz 19 yaşındaydı.

İddia şuydu: Sharpe, uyuşturucu satışı yaparken 33 yaşındaki beyaz bir ABD'li olan George Radcliffe'i öldürmüştü. Medyayı sarsan, ülkeyi ayağa kaldıran bu olayda 'suçlu' belliydi.

Haberin Devamı

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

ORTADA HİÇBİR KANIT YOKTU

Beyaz bir adamı öldüren siyahi bir adam, hiçbir detaya inilmeksizin kafalarda suçlu ilan edilmişti. Belki de sırf siyahi olduğu için mahkum edildi, karar temyize bile götürülmedi. Peki gerçekten katil miydi, Radcliffe'i gerçekten o mu öldürmüştü? Davanın görülmesine 1995'in haziran ayında başlandı. Sharpe, davaya kadar aleyhine kullanılacak delillerin ne olduğunu bilmiyordu. Parmak izi, saç, doku... Hiçbir kanıt yoktu ortada.

Tutuklandığı ilk andan itibaren masum olduğunu savundu. Suçlamaları asla kabul etmedi. Ona yöneltilen suçlamalar 15 yaşında bir kızın ifadesine dayanıyordu. Bölge savcısının duruşmaya çıkardığı baş tanık yalnızca 15 yaşında bir kızdı.

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

15 YAŞINDAKİ KIZIN İFADESİNE GÖRE...

15 yaşındaki kızın adı Charlene Johnson'dı. Johnson, ifadesinde Sharpe'ın 33 yaşındaki Radcliffe'i öldürdüğünü, bu ölüm anına tanık olduğunu söylüyordu. Duruşmanın hemen akabinde ifadesini geri çekti Johnson. Eyalet yönetimine cinayet yerinin yakınlarında olmadığını, ifadesindeki cümlelerin doğru olmadığını anlattı. Daha da önemlisi, söylediği her şeyi uydurduğunu itiraf etti.

İşte tam da burada işler enteresanlaşıyor. Çünkü teknik bir neden öne sürülerek Johnson, jürinin karşısına çıkartılmadı. Sharpe'ın davasının mahkemelerden geçerek Kuzey Karolina'daki bir üst mahkeme yargıcına ulaşması tam 24 yıl aldı. Bu süre zarfında Sharpe hiçbir zaman pes etmedi. Davada suçlu bulunup müebbet hapis cezasına çarptırıldığında dahi umudunu hiçbir zaman yitirmedi. Suçsuzdu ve bunu kanıtlamak zorundaydı. Başaracaktı. Tek yapması gereken sabretmek ve masumiyetini kanıtlayacak her türlü kanıtı mahkemeye sunmaktı.

Haberin Devamı

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

YILLARCA O ANI BEKLİYORDU

Sharpe yıllar içinde masum olduğunu savunmaya devam etti. Hiçbir zaman hakkındaki suçlamayı kabul etmedi. Cezasının hafifletilmesi karşılığında suçlu olmayı kabul etmeyi bile reddetti Sharpe. Cezasının hafifletilmesi bile suçlu olduğunun kanıtı demekti. Ancak o en ufak bir suçlamayı bile kabul etmedi. Sabırla bekledi ve bir gün hiç beklemediği bir gelişme yaşandı. Hakim G. Bryan Collins Jr. Sharpe'ın ifadesiyle Radcliffe'in öldürülüşü arasında örtüşmeyen şeyler olduğunu tespit etti. Böylelikle 2019'un ağustos ayında yeni bulunan kanıtların davayı düşürdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Sharpe, 22 Ağustos 2019'da aklandı. Yıllarca bu anı bekliyordu. Tam 24 yıl boyunca demir parmaklıklar ardında kalan Sharpe, sonunda serbest bırakılmıştı. Hayatının en önemli savaşında çok büyük bir zafer elde eden Sharpe için işler iyiye gitse de asıl bundan sonrası çok kritikti. İşlemediği bir cinayetten ötürü gençliğinin en güzel günlerini hapishanede geçiren Dontae Sharpe için af kararı çıkacak mıydı?

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

SONUNDA AFFEDİLDİ

Sharpe'ın başına gelenler çeşitli adalet gruplarını harekete geçirdi. Sharpe'a haksız mahkumiyet nedeniyle 'masumiyet affı' verilmesini talep eden adalet grupları birkaç hafta boyunca Kuzey Carolina eyaletinin valisi Roy Cooper'ın konutunun önünde nöbet tuttu. Uzun bir süre sessizliğini koruyan Vali Roy Cooper, en sonunda kendisinden beklenen açıklamayı yaptı. Sharpe, af kararını şu sözlerle duyurdu: "Sayın Sharpe ve haksız yere hüküm giyen mahkumlar, bu adaletsizliğin herkes tarafından duyulmasını hak ediyor."

Haberin Devamı

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

'AİLEMİN ADI TEMİZLENDİ'

Beklenen af kararıyla birlikte Sharpe, artık dünyanın konuştuğu bir isme dönüştü. O şimdi artık 750 bin dolar tazminat almak için başvuruda bulunabilecek. Sharpe, yıllardır beklediği anın gerçekleşmesinden ötürü mutlu. "Affedileceğime inanıyordum" dese de şaşkın olduğunu da itiraf ediyor.

Onu daha çok mutlu eden şey ise kendi özgürlüğünden çok ailesinin adının temize çıkması. "Ailemin adı temizlendi, omuzlarımdan büyük bir yük kalktı" diyor Sharpe. Yaşadığı kayıp yılları ve hislerini ise şöyle tanımlıyor: "Korku, işkence, zihinsel acı... Bu hislerden kurtulamayacağımı düşündüm."

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

1989'DAN BU YANA...

Dontae Sharpe'ın hikâyesi özgürlüğü kazanmanın ne kadar zor ve kıymetli olduğunu kanıtlıyor. Sharpe 2019'da özgür bırakılsa da resmi makamlarca affedilmesi bile iki yılı bulmuş durumda. Ancak ümidini kaybetmemesi, cezasının hafifletilmesi karşılığında suçlu olmayı kabul etmemesi herkese örnek olacak cinsten. Resmi rakamlara göre ABD'de 1989'dan bu yana yaklaşık 2 bin 900 kişi aklandı. Sharpe'ın davası haksız yere mahkum edilen insanların adalet arayışına en son örnek.

Yıllarca bu anı bekledi 26 sene sonra zafere böyle ulaştı

'86 DEĞİL 46 YAŞINDAYIM'

Sharpe, mücadelesini sürdürmeye kararlı. Çeyrek asır boyunca kendi savaşı için mücadele eden Sharpe, şimdi kendisiyle aynı savaşı veren diğer mahkumların da sesi olacağını söylüyor. Yani o artık başkaları için ışık olmayı seçecek. Bu adalet savaşında sonuna kadar gitmeye kararlı.

Adalet sisteminin iyileştirilmesi için çaba göstereceğini söyleyen Sharpe, "Haksız yere hapiste olan, haksız yere mahkum edilen ve affedilmeyi bekleyen insanlar olduğu sürece özgürlüğüm hâlâ tam değil. Bir şeylerin iyiye gitmesi zaman alacak bir süreç ama hâlâ gencim. 46 yaşındayım, 86 değil" diyor...

Sharpe, bu dünyada haksız yere mahkum edilen ne ilk ne de son isim. Ancak daha adaletli bir dünya kurmak hepimizin elinde. Yeter ki adalete inancımızı hiç kaybetmeyelim ve her daim kararlı olalım. Tıpkı Dontae Sharpe gibi...