Dünya Yine koalisyon çıktı

Yine koalisyon çıktı

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) önceki gün yapılan erken genel seçimde, yeniden bir koalisyon hükümeti kurulması gündeme geldi. Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) oyların yüzde 35.59’unu alarak birinci parti olurken, partilerden hiçbiri, tek başına iktidara gelebilecek milletvekili sayısına ulaşamadı.

Yine koalisyon çıktı

Resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 35.59 ile ilk sırada yer aldı, onu, oyların yüzde 20.91’ini alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) izledi. Seçime ilk kez katılan ve Kıbrıs görüşmelerine müzakereci olarak katılan Kudret Özersay’ın liderliğindeki Halkın Partisi (HP) ise, yüzde 17.08 ile üçüncü parti konumuna geldi. Bu üçlüyü, yüzde 8.65 ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), yüzde 7.85 ile Demokrat Parti (DP) ve yüzde 6.98 ile Yeniden Doğuş Partisi (YDP) izledi.

Haberin Devamı

HP katılımda isteksiz

UBP, bir önceki seçime göre oylarını yüzde 8 artırırken, TP yüzde 17, DP yüzde 16 oy kaybı yaşadı. Buna göre CTP 12, HP 9, TDP ve DP 3’er, YDP ise 2 milletvekili çıkardı. Bu sonuçlardan sonra iki ya da üç partili yeni bir koalisyon hükümeti gelirken, seçimlerden üçüncü parti olarak çıkan HP’nin lideri Özersay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ortaya çıkan sonucun ülkenin geleceği açısından iç açıcı olmadığını ifade etti ve koalisyon hükümetine kapılarını kapattı.

UBP’nin 18, Serdar Denktaş liderliğindeki DP’nin ise 4 milletvekilinin bulunduğu koalisyon hükümetine, 4 bağımsız milletvekili de dışarıdan destek veriyordu. 50 sandalyeli KKTC Meclisi’nde muhalefetteki CTP 20 ve TDP 3 sandalyeye sahipti. Mecliste hükümete destek verenlerin dışında bir bağımsız milletvekili daha bulunuyordu. KKTC Cumhuriyet Meclisi, 13 Kasım 2017’de oy çokluğuyla erken genel seçim kararı almıştı.

Haberin Devamı