Dünya Yunan basını 29 Ekim kutlamalarını yazdı: Güç gösterisi

Yunan basını 29 Ekim kutlamalarını yazdı: Güç gösterisi

30.10.2023 - 10:41 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamaları dünya basınında ses getirdi. İngiliz medyası ülkenin son yüz yılda yaşadığı kırılma anlarını derlerken, Yunan basını İstanbul Boğazı'ndan geçen 100 gemiyi manşete taşıdı.

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türkiye genelinde çok sayıda özel etkinlik düzenlendi. Siyasiler de sosyal medya hesaplarından Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla açıklamalar yaptı. İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilen gösteriler ise nefes kesti. İstanbul Boğazı'nda Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla görkemli gösteri düzenlendi. Türk yıldızları ve Solo Türk pilotları Boğaz'da eşsiz bir gösteri sergiledi. Gökyüzüne 100 rakamı çizen pilotlar keyifli anlar yaşattı.

Haberin Devamı

Ardından Türk tarihinde ilk defa Boğaz'dan 100 donanma gemisi geçişini gerçekleştirdi. Anlamlı gösteride TCG Anadolu rehberliğinde TCG Nusret, Derya, 11 Fırkateyn, 10 Denizaltı, 4 Korvet, 4 Karakol gemisi, 17 Hücum bot, 8 mayın avlama gemisi, 5 akaryakıt gemisi, 5 amfibi çıkarma gemisi, 10 tank çıkarma gemisi, 18 yardımcı sınıfı gemisi, 5 sat/atak botu geçiş yaptı. Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları havai fişek ve ışıklı dron gösterisi ile son buldu.

NATO'DAN TEBRİK

NATO hem kara hem de hava hesabından yaptığı paylaşımlarda Türkiye'nin 100. yılını 'Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Nice asırlara' ifadesiyle kutladı.

İNCİRLİK ÜSSÜ'NDEN YAZILI AÇIKLAMA

ABD'nin Türkiye'deki en kritik askeri üslerinden olan İncirlik Üssü'nden yayınlanan yazıda 13. yüzyılın başında Türklerin Anadolu'ya geldiği belirtildi. Kronolojik olarak Türk tarihinin anlatıldığı yazıda, birçok kritik savaş ve fetih kendine yer buldu. Atatürk hakkında 'İngilizleri Çanakkale'de durduran 'Muzaffer komutan' ifadesini kullanan ABD'li yetkililer yıllar sonra Cumhuriyetin 28 Ekim tarihinde yine Atatürk tarafından 'Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz' dediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Yunan basını 29 Ekim kutlamalarını yazdı: Güç gösterisi

İNGİLİZ MEDYASI SON YÜZ YILI ÖZETLEDİ

Guardian gazetesi ise Türkiye'nin son yüz yılında yaşadığı kilit gelişmeleri derledi. Gazetenin haberinde Atatürk'ün devrimlerinden, çok partili sisteme geçişe, Kıbrıs harekatından, 1980 darbesine kadar ülke tarihinde yaşanan birçok gelişme yer aldı. Guardian haberin son kısmına ise 28 Mayıs seçimlerini ekledi.

Yunan basını 29 Ekim kutlamalarını yazdı: Güç gösterisi

AVRUPA ÜLKELERİNDEN TEBRİKLER

Fransa Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı vesilesiyle Türk milletinin ulusal bayramını kutlarız' ifadesine yer verdi.

Polonya Dışişleri Bakanlığının X hesabından da Türkçe ve İngilizce mesaj yayımlandı. Açıklamada, 'Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun Türkiye, en iyi dileklerimizle! Cumhuriyet'inizin 100. yılı kutlu olsun!' denildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström 'Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'ye tebriklerimi sunuyorum. İkili ilişkilerimizi daha da ilerletmek ve güçlendirmek ve NATO'da ortak müttefik olmak için sabırsızlanıyoruz' dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı X hesabı üzerinden yayınladığı mesajda, 'Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türk halkına ve hükümetine tebriklerimizi sunuyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

AFP

Fransız haber ajansı AFP, 'Türkiye, cumhuriyetin 100. yıldönümünü, İstanbul Boğazı'ndan 100 savaş gemisi geçirerek kutladı' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı kapsamında önce Ankara daha sonra ise İstanbul'a geçtiğini hatırlatan AFP, Türk liderin saat 19.23'de bir konuşma yaptığını bildirdi.

YUNAN BASINI: GÜÇ GÖSTERİSİ

Türkiye'nin 100. yıl kapsamında İstanbul Boğazı'ndan 100 savaş gemisi geçirdiğini manşete taşıyan Pronews, Ankara'nın 'güç gösterisi' yaptığını vurguladı. Haberde ayrıca birçok sosyal medya hesabının o görüntüleri paylaştığı bağlantılara da yer verildi.

Yunan basını 29 Ekim kutlamalarını yazdı: Güç gösterisi