Dünya Yunuslar yavrularıyla tiz sesle konuşuyor

Yunuslar yavrularıyla tiz sesle konuşuyor

28.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanlarının 30 yıllık araştırmasına göre, anne yunuslar, yavrularının kendilerini takip etmeleri için tiz sesler çıkarıyor. Diğer bir ifadeyle yavrularına “Ben buradayım” diyorlar.

Yunuslar yavrularıyla tiz sesle konuşuyor

ABD’de şişe burunlu yunuslar üzerinde gerçekleştirilen araştırma 30 yıl sürdü. Bilim insanları, Florida eyaletindeki Sarasota Körfezi’nde anne yunusların üzerine özel mikrofonlar yerleştirdi. Uzmanlar, mikrofonlar sayesinde anne yunusların yanlarında yavruları varken çıkardıkları seslerin perde aralığının normalden daha yüksek olduğunu keşfetti.

Haberin Devamı

ABD’de Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nde deniz biyoloğu olan çalışmanın ortak yazarı Laela Sayigh, anne yunusların yavrularının kendilerini takip etmeleri için tiz ses çıkardıklarını söyledi. Sayigh, “Anne yunuslar periyodik şekilde tiz ses çıkararak yavrularına adeta ‘ben buradayım’ diyor. Bu durum annenin çocuğuna ismiyle seslenmesi gibi bir olay” dedi. İskoçya’daki St Andrews Üniversitesi’nden araştırmaya katılan biyolog Peter Tyack da “Çalışmadaki 19 anne yunusun hepsinde aynı durum geçerliydi” diye konuştu.