Dünya Z kuşağının süperstarı: Billie Eilish

Z kuşağının süperstarı: Billie Eilish

11.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Müzik kariyerinde rekorlar kıran, tarzı ve fikirleriyle milenyum gençliğine yön veren 20 yaşındaki Billie Eilish, dünyanın en etkili 100 kadını arasında yer aldı.

Z kuşağının süperstarı: Billie Eilish

Pelin Aykın - İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2022’nin dünyanın dört bir yanından ilham veren ve en etkili olan 100 kadınını açıklarken, bu listede en dikkat çeken isim Z kuşağını temsil eden ABD’li şarkıcı Billie Eilish oldu. Ukrayna’nın First Lady’si Olena Zelenska, kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, aktrisler Priyanka Chopra Jonas ile Selma Blair ve İranlı dağcı Elnaz Rekabi gibi isimlerin bulunduğu listede, 20 yaşındaki Eilish dünyanın en etkili 100 kadını arasında yer alarak başarılarına bir yenisini ekledi. 2001’de doğan Eilish, “milenyum” gençliğini en iyi yansıtan ve hayran kitlesini de kendi özgün tarzıyla yönlendiren bir isim olarak ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

Çok sayıda ödül

Şarkıcı, imza niteliğindeki erkeksi bol kıyafetleri ve bir dönem pek çok gencin “kopyaladığı” yeşil saçlarının yanı sıra müziğiyle de popüler kültürdeki yerini sağlamlaştırmış durumda. Nitekim, Eilish, 7 Grammy, 2 Amerikan Müzik, 3 MTV Video Müzik, 3 Brit, bir Altın Küre ve bir Oscar Ödülü dahil olmak üzere birçok ödül aldı. 2 kez de Guinness Dünya Rekoru kıran Eilish, Grammy tarihinde aynı yıl 4 genel alan kategorisinin hepsini (En İyi Yeni Sanatçı, Yılın Kaydı, Yılın Şarkısı ve Yılın Albümü) kazanan en genç sanatçı oldu. Ayrıca, Eilish, 21. yüzyılda doğmuş Oscar kazanan ilk kişi olarak da tarihe geçti.

Bir anda ünlendi

Billie Eilish, “yanlışlıkla” bir anda şöhret kazanan bir isim olarak da dikkat çekici bir “keşfedilme hikâyesine” sahip. Eilish, 2015’te 14 yaşındayken bir gece o dönem ünlü olmayan söz yazarı abisi Finneas’ın yazdığı “Ocean Eyes” şarkısını dans öğretmeninin dinleyebilmesi için müzik paylaşım sitesi SoundCloud’a yüklemesinin ardından ünlendi. Uyandığında binlerce kişi şarkıyı dinlerken, Eilish ile Finneas, bir anda kendilerini müzik yapımcılarıyla aynı masada buldu. Kardeşinin müzik kariyerine büyük bir katkısı bulunan Finneas, aralarında Eilish’in en başarılı şarkılarından olan “Bad Guy”ın da bulunduğu pek çok parçaya imza attı. Albüm anlaşmalarının ardından popülerliği artan şarkıcı Z kuşağının “süperstar”ı haline gelirken, sosyal medyada da “imparatorluğunu” kurdu. Şu anda Instagram’da 100 milyon ve TikTok’ta 60 milyondan fazla takipçisi bulunan Eilish, siyasi görüşlerini ön plana çıkararak hitap ettiği kitleyi sadece müzikleriyle değil, kendisinin yazdığı şarkı sözleri ve fikirleriyle de etkiliyor.

Haberin Devamı

Z kuşağının süperstarı: Billie Eilish

Çocuklara tacize şarkıyla tepki

Billie Eilish, reşit olmayan kızlara cinsel istismarda bulunan tacizcilere seslendiği “Your Power” adlı single’ından iklim değişikliği hakkında bir şarkı olan “All The Good Girls Go To Hell”e kadar müziğiyle sınırları zorlamasıyla tanınıyor. Bu yıl, ABD Yüksek Mahkemesi’nin anayasal kürtaj hakkını sona erdirme kararını protesto etmek için de sahnesini kullanan şarkıcı, önyargılar, depresyon ve sahip olduğu Tourette Sendromu (kronik bir tik bozukluğu) ile yaşamak hakkında konuşarak farkındalık yarattı. Birçok kez kadın hakları hakkında konuşan Eilish, beden aşağılanmasına ve kadınların görünüşüne uygulanan çifte standarda tepki olarak 2020’de kısa filmi “Not My Responsibility”nin senaryosunu yazıp yapımcılığını üstlendi. Bu dönemin en başarılı şarkıcılarından biri olan Eilish, halkın gözü önünde büyümenin çok yaralayıcı olduğunu da itiraf ediyor. Ancak şarkıcı, tarzından ödün vermeyerek, kadınlardan beklenen çifte standartlı sahne şovlarının dışına çıkarak depresyonun üstesinden geldiğini söylüyor.