Dünya Zapatero'nun kızlarının fotoğrafının yayımlanması polemik konusu oldu

Zapatero'nun kızlarının fotoğrafının yayımlanması polemik konusu oldu

26.09.2009 - 12:02 | Son Güncellenme:

.

Zapateronun kızlarının fotoğrafının yayımlanması polemik konusu oldu

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun, eşi Sonsoles Espinosa, iki kızı ve ABD Başkanı Barack Obama ile eşiyle birlikte New York’taki Metropolitan Müzesi’nde çekilmiş bir fotoğrafın basında yayımlanması polemik konusu oldu.

Metropolitan Müzesi’nde 23 Eylülde verilen resepsiyona eşi ve 15 ile 13 yaşlarındaki iki kızıyla gelen Zapatero’nun, Obama çiftiyle birlikte çektirdiği fotoğraf, Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde yayımlanmıştı. Zapatero çiftinin, kızlarının fotoğraflarının basında yer almamasını istemeleri üzerine Beyaz Saray fotoğrafı geri çekmiş, ancak İspanyol basını kısa bir süre de olsa yayında kalan bu fotoğrafı kullanmıştı.

İspanyol medyası, fotoğrafı yayına vermediği için resmi haber ajansı EFE’yi de suçladı. Yazılı açıklama yapmak zorunda kalan EFE, Zapatero hükümeti tarafından "sansür veya baskının" söz konusu olmadığını savunarak, fotoğrafın yayımlanmaması kararını redaksiyon kurulunun desteğini de alan EFE genel müdürünün aldığını duyurdu.

2000 yılında Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) lideri olarak seçildiğinden ve 2004’te başbakan olduğundan bu yana, kızlarının fotoğraflarının basında yer almaması için titizlik gösteren Zapatero ise konuyla ilgili "Eşimle benim, bu zamana kadar savunduğumuz kriterlerin ne olduğu herkes biliyor; kızlarımın özel hayatlarını korumak. Buna her zaman saygı gösterildi ve tüm basın organlarına bundan dolayı teşekkür ediyorum. Bazen arzumuza cevap verilmemesi gibi durumlar da oldu. Umarım bu sadece bir kereye mahsus olur ve her şey, bizim içten teşekkür ettiğimiz şekilde, bundan önceki gibi devam eder. Medyanın arzusunu ve 5 yıl içerisinde bu tip şeylerin bazen yaşanabileceğini anlayışla karşılıyorum" açıklamasında bulundu.

İspanyol hükümetinin sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Maria Teresa Fernandez de la Vega da, Başbakan Zapatero’nun kızları konusunda aldığı karara medyanın "saygı göstermesini" istedi.

İspanya’da önceki başbakanlar Alfonso Suarez, Felipe Gonzalez ve Jose Maria Aznar aileleriyle birlikte birçok kez basının karşısına geçerek fotoğraf çektirmişti. İlk kez Zapatero, kızlarının fotoğraflarının basında çıkmaması için özel çaba sarf ediyor.