Dünya Zenginlerin zengin ettiği milyarder

Zenginlerin zengin ettiği milyarder 

18.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elon Musk’ı geride bırakıp en zengin kişi olan Bernard Arnault, 188 milyar dolarlık servete sahip. Bu, Macaristan’dan daha fazla paraya hükmediyor demektir. Ama önemli olan, bu kişilerin servetlerini nasıl siyasi kapitale dönüştürdükleri...

Zenginlerin zengin ettiği milyarder

Ege Doğaç Erdoğan - Ortalamanın üstünde bir paraya sahip olduğunuzu göstermenin, ya da zengin bir imaj çizmenin basit birkaç yolu vardır. Son model spor bir araba, gösterişli mücevherler ve pek tabii ki Louis Vuitton marka bir çanta… İşte bunlardan son ikisini zenginlere satan Fransız iş insanı Bernard Arnault, Elon Musk’ı geride bırakarak dünyanın en zengin insanı oldu. Dünya Bankası’nın 2021 yılı verilerine baktığımızda gayrisafi yurt içi hasıla sıralamasında 190 milyar dolar ile Kazakistan 55. sırada, 182 milyar dolar ile Macaristan 56. sırada yer alıyor. Bernard Arnault ise Forbes’un hesaplamalarına göre, 188 milyar dolarlık bir servete sahip. Bu durumda Arnault, dünyanın 56. ekonomisinden daha fazla paraya hükmediyor sonucu çıkıyor.

Haberin Devamı

Bloomberg Milyarderler Listesi ise Musk’ı 164, Arnault’u 171 milyar dolarda listeliyor, bunu baz aldığımızda da Arnault 179 milyar dolarlık Katar ile 167 milyar dolarlık Cezayir’in arasında konumlanıyor. Paranın güç demek olduğu günümüz dünyasında, bu denli muazzam servetlere sahip kişilerin toplumu isterlerse nasıl yönlendirip yönetebileceklerine Musk örneğiyle tanıklık ediyoruz. Arnault ise Musk’a zıt bir şekilde kamera ışıklarından ya da daha doğru bir deyimle internet kliklerinden uzak bir yaşam sürüyor.

Neden 1 numara?

Arnault’un Musk’ı geride bırakmasının sebebi, aslında Twitter’ın satın alınma sürecinde Tesla hisselerinin yarı yarıya değer kaybetmesine bağlı. Bu sene 13 Nisan’da (Twitter’ı satın alma teklifinin götürülmesinden bir gün önce) Tesla hisseleri 340 dolar civarındayken, şu an 160 dolar civarında işlem görüyor. Servetinin çoğu bu hisselerde tutulu olan Musk’ın toplam sahip olduğu para miktarı da ani iniş çıkışlara maruz kalıyor. Daha iki yıl önce Ocak 2020’de sadece 28 milyar dolara sahipken, Kasım 2021’de Tesla hisseleri astronomik bir artış gösterdiğinde tam tamına 336 milyar dolarlık bir malvarlığına ulaştığı açıklanmıştı. Arnault’a gelecek olursak neredeyse tüm medyada “Arnault Kimdir” haberleri çıktığı için fazla tekrara girmek istemiyorum ancak kısacası aklınıza gelebilecek neredeyse tüm süper lüks markaların sahibi bir kişiden bahsediyoruz. Louis Vuitton, Hennessy, Dior, Arnault’un yönettiği LVMH grubu bünyesinde yer alan 70’den fazla lüks markanın sadece bazıları. LVMH Ocak 2021’de Amerikan mücevher markası Tiffany & Co’yu 15.8 milyar dolar bedelle satın aldığında lüks ürünler sektörünün en büyük alımını gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Yüklü bağışlar

Dünyanın en zengin insanı unvanı ister istemez tabii ki ilgi çekiyor. Ancak kimin birinci, kimin ikinci olduğundan ziyade daha önemlisi, bu kişilerin bu servetlerini nasıl sosyal veya siyasi kapitale dönüştürdükleri. Özellikle ABD’de seçim kampanyalarına yapılan yüklü miktarda bağışlarla ülkeyi dolaylı yoldan yönetenlerin zenginler olduğu söylenir. Son olarak batık FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti’ye hatrı sayılır yardımlar yaptığı ortaya çıkmış durumda. Musk’ın sadece ABD değil, dünya çapında Twitter’ı satın aldıktan sonra muazzam bir kamuoyu oluşturma gücünü elde ettiği açık. Harcamayı hayal bile edemeyeceğimiz, aklımızın idrak etmekte zorlandığı büyüklükte servetlere ulaşılabiliniyor olması başlı başına sosyolojik, siyasi ve ekonomik bir tez konusu olabilir. Ne diyelim, zenginin malı züğürdün kalemini yorarmış!

Haberin Devamı

Lakabı ‘Terminatör’

 1984 yılında Fransa hükümeti Christian Dior’un da bir parçası olduğu tekstil ve gayrımenkul holdingi Boussac Saint-Freres’in başına geçirmek için yeni birini aramaya koyulur. Bunu duyan Bernard Arnault, Antoine Bernheim ile lüks ürünler sektörüne giriş yapmak için Financiere Agache’yi satın alır ve daha sonra Boussac Saint-Freres’i bünyesine katar. İki yıl içinde 9 bin çalışanı işten çıkarır, Dior ve Le Bon Marche hariç, holdingin diğer tüm şirketlerini satar. Bu yüzden kendisine “terminatör” lakabı takılmıştır.

Haberin Devamı

Twitter, özel jetini sattırdı

Son günlerde Elon Musk’ın Twitter’daki ‘doxxing’ (kişisel özel bilgilerin paylaşımı) hesaplarını silmesi gündem oldu. Musk’ın uçuşlarını ve konumunu canlı olarak takip edip paylaşan hesaplar kapatıldı. Bernard Arnault geçtiğimiz ekim ayında Twitter üzerinden devamlı uçuşlarının takip edilmesinden rahatsız olduğu için özel jetini sattığını açıkladı. Her zaman düşük bir profilde kalmayı tercih eden Arnault’un sosyal medya platformlarında kendisinin aktif kullandığı bir hesabı da bulunmuyor.