Dünya Zimbabve ve İran’ın uranyum ortaklığı

Zimbabve ve İran’ın uranyum ortaklığı

11.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesine konuşan ismini açıklamayan bir kaynak Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe hükümetinin geçen yıl İran’a uranyum satmak için gizli bir anlaşma imzaladığını iddia etti.

Zimbabve ve İran’ın uranyum ortaklığı

Zimbabve Maden Bakanı Yardımcısı Gift Chimankire de dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’la bir ön anlaşma yapıldığını doğruladı.

‘Sadece iyi niyet göstergesi’
Chimankire, İran’ın Batı’nın uyguladığı yasaklar nedeniyle nükleer programı için başka ülkelerden kaynak bulmaya çalıştığını söyledi. Bakan yardımcısı Zimbabve’nin de bu talebe cevap verdiğini belirtti. Times’a konuşan uzmanlar anlaşmanın bir iyi niyet göstergesinden ibaret olduğunu dile getirdi. Uzmanlara göre Zimbabve yakın zamanda hiçbir ülkeye uranyum satmayı planlamıyor. Öte yandan Chimankire, Zimbabve’ye uygulanan yasaklar nedeniyle madenin ülkenin ‘bileti’ olduğunu söyledi. Times’a konuşan İngiliz yetkililer ise İran’ın uranyum üzerine Zimbabve ile görüşmeler yürüttüğünden haberdar olduklarını söyledi. Jeologlar da ülkede 30 yıl önce keşfedilen 45 bin tonluk uranyum yataklarının kullanıma açılmasının uzun süre alacağını ifade etti.