Dünya Dünyadan demokrasiye destek mesajı

Dünyadan demokrasiye destek mesajı

17.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancı devlet liderleri, darbe girişimini kınarken, Türkiye’de demokratik yollarla seçilen hükümeti desteklediklerini bildirdi

Dünyadan demokrasiye destek mesajı

ABD Başkanı Barack Obama herkesi “demokratik yollarla seçilen hükümeti” desteklemeye çağırdı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de ‘Türkiye’nin demokratik yönetiminin yanında olduklarını açıkladı. Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettiğini bildirdi.
‘Türkiye önemli ortak’
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Türkiye’de hukuk kaidesine dönülmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Schulz, “Türkiye’de bu sabah hukuk kaidesine yeniden dönülmesini memnuniyetle karşılıyorum” ifadesini kullandı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, “Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye’de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz” ifadelerine yer verildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. Türkiye’deki olayları yakından ve endişeyle izlediğini belirten Stoltenberg, “İtidal, sükunet ve Türkiye’nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir” dedi.
‘Halkın cesareti’
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Tüm Alman hükümeti adına Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş hükümetini ve seçilmiş cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum. Tankların sokaklarda olması ve kendi halkına hava saldırısında bulunulması hukuk dışıdır” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ‘Türkiye’de temel demokratik düzeni şiddet yoluyla değiştirmeyi amaçlayan her türlü girişimi’ en sert şekilde kınadı. Steinmeier, demokrasiye ve anayasal düzene saygı gösterilmesini istedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, darbe girişimini kınadı ve Türkiye’nin, anayasal ve demokratik düzene darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Ayrault, “Fransa olarak Türkiye’de çok hızlı bir şekilde sükunetin tekrar sağlanmasını diliyor, ülkenin bu demokrasi sınavından başarıyla çıkmasını umut ediyoruz” ifadesini kullandı. Ayrault, Türk halkının, canı pahasına sergilediği cesaret ve onurlu mücadelesinin takdire şayan olduğunu vurguladı.
‘İstikrara tehdit’
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin meşru hükümetiyle ortak yapıcı bir çalışma yürütmek için hazır olduğunu tekrar etti. Bakanlık, “Türkiye’deki kötüleşen durum ve terör tehditleri uluslararası ve bölgesel istikrara karşı büyük bir tehlike arz ediyor” denildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İngiltere’nin desteğinin Türk hükümetinin yanında olduğunu bildirdi. Johnson, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile az önce görüştüm. İngiltere’nin demokratik olarak seçilmiş hükümete ve kurumlara olan desteğinin altını çizdim.”
ABD’de Demokrat Partili başkan adayı Hillary Clinton, Türkiye’de yaşananları “endişe içerisinde takip ettiklerini” aktardı. Yasalara ve seçilmiş hükümete saygı duyulması gerektiğini vurguladı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili olarak, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada “Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır” ifadelerine yer verildi.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi “NATO’daki partnerimiz Türkiye’de yaşanan endişelendirici kontrol dışı durum, bugün yerini, istikrarın ve demokratik kurumların üstünlüğüne bırakıyor” dedi.
‘Güç çözüm değil’
Belçika Başbakanı Charles Michel, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras: “Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen Yunan hükümeti ve halkı, güçlü bir şekilde demokrasi ve anayasal düzeni destekliyor” şeklinde konuştu.
Avusturya Şansölyesi Christian Kern “Hukuk devletinde güç kullanılması çözüm değil. Türkiye, gecikme olmadan diyalog ve hukukun üstünlüğüne geri dönmeli” dedi.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Silah zoruyla Türkiye’nin demokratik kurumlarını yıkmak için yapılan tüm girişimleri kınıyoruz” dedi.