Ekonomi Dünyanın en büyüğü THY olacak

Dünyanın en büyüğü THY olacak

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni havalimanıyla ilk hedefimiz, dünyanın en uç noktasına uçuş yapan THY’yi, dünyanın en büyük filosuna sahip uçak şirketi haline de getirmektir” açıklamasını yaptı

Dünyanın en büyüğü THY olacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın (THY) bu yıl 33 milyonu iç hatlar, 41 milyonu da dış hatlar olmak üzere toplam 74 milyon yolcu ile 1.3 milyon ton kargo taşımayı ve 11.8 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Külliye’de THY yurtdışı temsilcilerini kabul etti. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

- “Bugün dünyanın 120 farklı ülkesindeki 300 havalimanına sefer düzenleyen THY, ‘dünyanın en çok noktaya uçan şirketi’ unvanına sahip. 2005 - 2015 arasında 12 milyar dolar değerinde 196 uçağı bünyesine katan, 2016’da 3 milyar dolarlık bir yatırımla hamlesini devam ettiren şirketimizin önümüzdeki yıl hedefi büyük.

‘Kolları sıvayın’

- Son Fransa ziyaretimde Airbus firmasından geniş gövdeli 20+5 uçaklık bir siparişin ön anlaşmasının imzalanmasına Sayın Macron ile birlikte şahitlik ettik. Uçak filomuzu tek bir markaya bağlı kılmadan, dengeli olarak büyütmeyi sürdüreceğiz.

- THY, 2018 için 33 milyonu iç hatlar, 41 milyonu dış hatlar olmak üzere toplam 74 milyon yolcu ile 1.3 milyon ton kargo taşımayı ve 11.8 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. Özellikle İstanbul’da inşası süren yeni havalimanımızın hizmete girmesiyle THY’nin önüne çok daha büyük fırsatlar çıkacaktır.

Haberin Devamı

- Burada, şirket yönetimine 2053 vizyonu için, ‘kollarını sıvamaları tavsiyesinde’ bulunmak istiyorum. Çünkü havayolu yatırımları hem finansman hem filo hem de teknik altyapı, bunlar bizde olan şeyler değildi ama şimdi var.

Bugünden harekete geçmezsek 2053’ü hakkıyla değerlendiremeyiz. Yeni havalimanıyla ilk hedefimiz, dünyanın en uç noktasına uçuş yapan THY’yi, dünyanın en büyük filosuna sahip uçak şirketi haline de getirmektir. Yani bizim artık uçaklarımız eskal yapmadan, işte o en uzun destinasyon neresiyse biz oraya ulaşmalıyız.

- THY’nin, şirket toplantısı için Antalya’ya gideceğini öğrendim. THY Başkanı İlker Aycı’ya az önce, ‘Antalya’ya kaç uçakla gidiyorsunuz?’ dedim. ‘İki tane 777 ile gidiyoruz’ dedi. Bakın, 777 ile önce işe sizden başlıyor. Kendi ekibini 777 ile gezdirmeyen, getirip götürmeyen bir THY’den de bir şey olmaz. Son 10 - 15 yılda dünya havayolu taşımacılığında hizmet standartlarının yükselmesinde THY’nin büyük katkısı vardır.

Yer personelinden uçuş personeline, yemeklerinden dijital donanımına kadar her konuda çığır açan bir anlayışla gerçekleştirilen bu atılımlar şirketimizi bugünkü durumuna getirmiştir.”

Haberin Devamı

Dünyanın en büyüğü THY olacak

Genç yönetime güven tam

- “THY, ülkemizin en köklü şirketlerinden biri ama yönetim kurulu başkanından temsilcilerine kadar oldukça genç bir ekip tarafından yönetildiğini biliyorum. Bazıları, ‘çoluk çocuğa mı bırakıyorsun?’ diyor ya. Bir defa mesele yaşta değil baştadır.
Bunu bilmeleri lazım. Biz hayatımızın her döneminde gençlerimize güvendik. Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı ve 15 Temmuz darbe girişiminde saatler içinde faaliyetlerini yeniden yürütebilir hale gelerek, şirket ve yönetim olarak sizler rüştünüzü ispat ettiniz.

THY gibi bir dünya markasını da gençlerimize emanet etmekten dolayı en küçük bir pişmanlığımız, endişemiz yoktur.”

İlk faz bu yıl açılıyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, iç hat-dış hat yolcu sayısının, geçen yıl 193 milyon 300 bin ile rekor kırdığını belirterek, “Türkiye olarak dünyada havacılık alanında yolcu sıralamasında ilk 8 içinde, Avrupa’da ise ilk 3 içinde. Artık havacılık alanında uluslararası arenada da söz sahibi bir ülkeyiz” dedi.

Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 75’inin tamamlandığını kaydeden Arslan, bu sene içerisinde 90 milyona hizmet eden birinci kısmının açılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

SORUNSUZ TAŞINACAK

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı toplantı sonrası Antalya’ya gidip yeni havalimanına sorunsuz taşınmak için plan ve stratejilerini gözden geçireceklerini söyledi.