Gündem Dünyanın en büyük çiçek bahçesi

Dünyanın en büyük çiçek bahçesi

23.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sultanahmet’te, İstanbul Lale Festivali kapsamında hazırlanan bin 453 metrekarelik ‘lale halısı’, düzenlenen törenle vatandaşların beğenisine sunuldu.

Dünyanın en büyük çiçek bahçesi

Sultanahmet Camii ile Ayasofya Müzesi arasındaki platformda oluşturulan halının izlenime sunulması dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un rengarenk olduğunu belirterek, “Renk cümbüşünü görmektesiniz. Bu şehrin duvarlarında çiçekler açtırdık. Bunu başaran firmalar artık yurt dışından işler almaya başladı. Çiçek sektörümüz yurt dışıyla rekabet eder hale geldi” diye konuştu.
Kadir Topbaş, festival kapsamında 1-30 Nisan tarihlerinde farklı aktivitelerin İstanbullularla buluşacağını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
‘Lale vatanıyla buluştu’
“Bu yıl İstanbul’a 26 milyon 500 bin lale dikildi. Festival boyunca yaptığımız en önemli organizasyonlardan biri Sultanahmet Meydanı’nda bugün açılışını yaptığımız canlı lale halısı. İstanbul’un fetih tarihi olan 1453 yılına ithafen bin 453 metrekare ebadında ve yine İstanbul’un fethinin 564’üncü yılına ithafen 564 bin laleden oluşuyor bu canlı lale halımız. Dünyanın en büyük çiçek halısı olarak görülmekte. Hem ekolojiye katkısı hem estetiğe olan katkısıyla lale tekrar vatanıyla buluştu.” ‘Lale halısı’ 30 Nisan’a kadar görülebilecek.

Lalelere koruma timi

‘İstanbul Lalesiyle Buluşuyor’ sloganıyla başlatılan İstanbul Lale Festivali çerçevesinde Taksim Meydanı, binlerce renkli lale ile buluştu. Taksim’e hafta başında getirelen lalelerin bazı vatandaşlar tarafından kopartılarak taplanmak istemesi, bazı Arap turistlerin de içlerine yatarak fotoğraf çektirmek istemesi üzerine belediye özel güvenlik ekipleri ile korumaya aldı.
143 bin lale bulunan Taksim Meydanı’ndaki görevlilerden biri, “Burayı boş bırakırsak bir gün içinde talan olur. Bazı Arap turistler çiçeklerin içine girip resim çektirmek istiyor. Bizim insanımız da kopartıp toplamak istiyor. Festival boyunca buradayız” dedi. Vatandaşlar ise görevlilerin gözetiminde birbirinden renkli laleler ile bol bol anı fotoğrafı çekiyor. l DHA