Gündem Durak söküldü çimler döşendi

Durak söküldü çimler döşendi

20.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taksim’de önceki gece başlayan kazı çalışması tepkiyle karşılandı. Taksim Dayanışması üyelerinin gece boyunca nöbet tuttuğu çalışma alanında yapılan durak dün sabah saatlerinde söküldü, kazılan alan tekrar kapatıldı

Durak söküldü çimler döşendi

Taksim Cumhuriyet Caddesi üzerindeki İETT durağının Gezi Parkı’na doğru çekilmesi çalışması, sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Taksim Dayanışması üyeleri gece boyunca kazılan alanın yanında nöbet tutarken, olayın sosyal medyada duyulmasıyla kalabalık arttı. Tepkiler sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), dün kazılan alanı toprakla doldurdu ve durak Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla kaldırıldı. İBB, 2015-2019 Strateji Planı’nda yer alan Topçu Kışlası ve Taksim Meydanı Çevre Düzenlemesi Restitüsyonu hakkında başlayan tartışmalara ilişkin ise mahkemeden olumlu karar çıksa bile halk oylamasına gidileceğini açıkladı.
Kazıyı duyan alana geldi
Taksim Gezi Parkı’nda önceki gece hareketlilik yaşandı. İBB’nin parkın Cumhuriyet Caddesi tarafındaki bir bölümünü kazıp İETT durağını 2 metre parkın içine çekmesi üzerine Taksim Dayanışması üyesi bir grup, alana geldi. Olayın sosyal medyada duyulması üzerine kalabalık artarken, topluluk sabaha kadar nöbet tuttu. Sabah saatlerinde ise kazılan alan, İBB tarafından getirilen bir kamyon toprakla dolduruldu. Otobüs durağı da Kadir Topbaş’ın talimatıyla kaldırıldı. Kazılan yere de tekrar toprak dökülerek çim döşendi. Yeni düzenlemeyle belediye otobüsleri aynı noktadan yolcu almaya devam edecek ancak burada vatandaşların oturabileceği bir durak bulunmayacak.

‘İmar planında yok’
Taksim Dayanışması Sözcüsü Cem Tüzün, önceki gece yaşananları şöyle anlattı:
“Burada kendisini İETT müteahhitinin taşeronunun taşeronu diye adlandırılan herhalde hafriyat şirketinin yöneticisi. Onlar İETT’den aldıkları izinle bu çalışmayı yaptıklarını söylediler. Ellerindeki belge İETT’nin bu çalışmayı yapmak için kendilerine verdiği talimattı. Bu talimatın ekinde bir mühendis veya mimar tarafından çizilmesine asla ihtimal vermediğim, çok komik bir kroki vardı. Oklar, şu durak bu kadar metre geri alınacak diye. Proje olarak da onu gösterdiler. Biz kendilerine dedik ki bu yaptığınız çalışma usulsüzdür. Bize gösterdiğiniz belge İETT’nin bu işi yapın diye size verdiği talimat. İmar planına işli bir çalışma olması lazım. Bunlar kesinlikle yok. Her şeyden önce imar planı yok. Koruma Kurulu’ndan onay olması lazım.”

Haberin Devamı

‘Kışla için oylama yapılacak’

İBB’den yapılan yazılı açıklamada ise “Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi ile ilgili olarak, devam eden dava sonucunda mahkemeden ‘yapılamaz’ kararı çıkması halinde projenin iptal edileceği ‘yapılabilir’ kararı çıkması durumunda yeniden değerlendirmeye alınacağı, projenin devamı yönünde bir karar alınması halinde bile bunun halkoyuna (plebisit) sunulacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ifade edilmişti” denildi. Açıklamada ayrıca “Daha önceki yatırım programları ve planlarında yer alan diğer projeler gibi Taksim Topçu Kışlası Projesi’nin de 2014-2019 Stratejik Planı’nda yer alması, rutin ve teknik bir uygulamadan ibarettir” denildi.

Haberin Devamı

Yapıcı: Dava açıyoruz

İBB Meclisi’nde görüşülen 2015-2019 Strateji Planı’nda yer alan Topçu Kışlası ve Taksim Meydanı Çevre Düzenlemesi Restitüsyonu’na ilişkin tartışmalar dün de sürdü. Taksim Dayanışması Genel Sekreteri mimar Mücella Yapıcı şunları söyledi: “Artık Taksim Meydanı’na ve Gezi Parkı’na hukuk dışı, bilim dışı, toplumun istemediği hiçbir müdahale yapılamaz. Biz Taksim Dayanışması’ndaki ilgili meslek odaları olarak bu stratejik planın iptali için dava açıyoruz. Hakikaten stratejik plandı. Topçu Kışlası’nın ihyası için 12 milyon gibi biraz da komik bir para ayrılmış. Onun için bu belli ki politik bir hamle. Bu hamleler nasıl püskürtüldüyse tekrar toplum tarafından püskürtülecektir.”