Gündem Düşen füzeye karşı obüsler ateşlendi

Düşen füzeye karşı obüsler ateşlendi

25.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geceden itibaren ateş altında kalan Türkmen bölgesine atılan bir füze Yayladağı’na düştü. Türkiye obüslerle karşılık verdi. Gece Kızıldağ’ı kaybeden muhalifler sonra burayı geri aldı

Düşen füzeye karşı obüsler ateşlendi

Hatay’ın Yayladağı ilçesi karşısındaki Bayır Bucak Bölgesi’nde Rus uçağının düşürüldüğü ana kadar özellikle Kızıldağ için yoğun çatışmalar yaşandı. Son 24 saatte yaşanan süreçte muhalifler önce tamamen kaybettikleri tepeyi daha sonra yeniden ele geçirdi. Uçağın düşürülmesinin ardından da rejim güçleri uçağın düştüğü tepenin yeniden ele geçirilmesi için karadan operasyon başlattı.

Haberin Devamı

Bayır Bucak’ta yoğun çatışmalar önceki gece de sürerken Yayladağı’na 19.45 sıralarında Suriye’den rejim güçleri tarafından atılan bir füze düştü. Suriye sınırının yakında bulunan Kızılçat Mahallesi’deki vatandaşlar, büyük bir patlama sesi duyunca, durumu askeri yetkililere bildirdi. Patlamanın yaşandığı kırsal bölgeye sevk edilen güvenlik güçlerinin yaptığı incelemede patlamanın, Suriye tarafından atılan füzenin neden olduğu belirlendi. Angajman kuralları gereği 3. Hudut Tabur Komutanlığı’na bağlı Kızılçat Hudut Karakolu’dan hedef gözetmeksizin obüslerle karşılık verildi.

Sınırın karşı tarafındaki çatışmalar Kızıldağ çevresinde sürerken Bölgedeki Türkmen birliklerinden Sultan Abdulhamid Han Tugayı Sözcüsü Mustafa Abdullah, cuma günü rejim birliklerinin kontrolüne geçen Türkmendağı’nın en stratejik tepesi olan Kızıldağ’da dün sabahtan itibaren geniş çaplı operasyon başlattıklarını açıkladı. Kızıldağ bölgesinde üç gündür şiddetli çatışmalar yaşandığını belirten Abdullah, “Bugün (dün) 06.00 sıralarında geniş çaplı operasyon başlatıldı. Altı şehit ve 14-15 yaralımız var. Rejimin eline geçen Kızıldağ, bütün noktalarıyla bizlerin kontrolüne geçti. Sıcak çatışmalar devam ediyor, inşallah ilerleyişimiz devam edecek. Çatışmalar sırasında bir tank, 3 doçka ve bir buldozer ele geçirdik. Rejim askerleri, Şii milisler ve Mihraç Ural teröristlerinden yüzlerce ölü Kızıldağ’da kaldı. Operasyonlar devam ederken Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağı düşürüldü, pilotlar paraşütle atladı. Rejim ile bizim aramızda kalan, iki tarafın da giremediği, sıcak çatışmaların devam ettiği alana inen pilotlardan birisi mücahitlerimizin eline geçti” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Yayladağı karşısında 1 ile 4 kilometrelik uzaklıklardaki Türkmenler’in yoğun olduğu bölgelerdeki tepelerde Esad’a bağlı rejim güçlerinin dün sabaha karşı püskürtülmeye başlandığı, düşen uçağın da tam bu anlarda Türkmenlerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı anlaşıldı. Yerel kaynaklar, uçağın Türkmenler’in barındığı Yamadı kampı bölgesine yaklaşırken Murtlu ve Kepir köyleri belgesindeki Kızıldağ üzerinde düştüğünü belirtti. Pilotların yaklaşık 500 metre aralıkla bu bölge paraşütle atladığı, muhtemelen pilotların Türkmenlerin eline düşmemesi için çevresinin bombalanarak yaklaşmalarının önlendiği de belirtildi.

Haberin Devamı

Helikopterler pilotu aradı

Olayın duyulmasının ardından paraşütle atlayan pilotlara Türkmenler ulaşmaya çalışırken, Suriye rejim güçleri ve Rus helikopterleri de kurtarma amacıyla bölgede görüldü. Suriye sınırdında iki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus uçağını ve pilotlarını aradı. Ağcabayır köyü kırsalındaki arama çalışmaları köylüler tarafından cep telefonuyla da görüntülendi.
Türkmen yerel kaynakları uçağın düşmesinden 1.5 saat kadar sonra 2 pilota da ulaştıklarını, birinin yaralı, diğerinin sağlığının iyi olduğunu iddia etti. Pilotların sınır ihlali ikazını aldıktan sonra radar kilitlenmesini fark edince vurulacaklarını anlayıp atladıkları, aynı saniyelerde Türkmen Dağı tepesi semalarında ikinci uçağın görüldüğü, diğeri vurulunca dönüş yaptığı belirtildi. Türk jetlerinin angajman kuralları çevresinde Rus uçağını düşürdüğü bölgeye gökyüzünden alev topu gibi arka arkaya 2 cisim, sonra da parlayarak 2 cisim daha daha düştü. Suriye’nin Türkiye sınırındaki ormanlık alana düşen cisimlerin füze olabileceği ileri sürülürken, kimi yerel kaynaklar da vurulan uçağın pilotlarını arayan helikopterlerin vurulmuş ondan kopan parça olabileceğini ileri sürdü.

‘Paraşütte vurduk’
DHA muhabirinin Suriye’de Türkmen cephesinde görüştüğü 2. Sahil Tümen Komutanı Alpaslan Çelik, “Pilotları paraşütle inerken vurduk” dedi. Komutan Başer Molla da bölgedeki tepeleri hakimiyetleri altına aldıklarını belirtti. Esed rejimi, savaş uçağının düşürüldüğü Bayır Bucak bölgesine karadan bombardıman da başlattı. Rejim güçleri, Suriye’nin Lazkiye kentine bağlı Keseb bölgesinden de duyuldu.