Gündem Düşük bir ihtimal

Düşük bir ihtimal

12.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kedilerden insanlara geçen “Toksoplazma gondii” isimli parazitin, insanlarda şizofreni ve bipolar rahatsızlığının da dahil olduğu psikolojik sorunlar yaratabileceğini öne sürdü.

Düşük bir ihtimal

Araştırma, çocuk yaştan itibaren kedi besleyen bireylerin yetişkinlik döneminde şizofren olma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. ABD’de yapılan bu araştırmada öne sürülen psikolojik sorunları Türk uzmanlar değerlendirdi...

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tanju Sürmeli: “Kediden geçen toksoplazma paraziti yıkanmamış yeşil sebzelerle veya iyi pişmemiş ete bulaşmışsa insana geçebiliyor. Bu paraziti taşıyan insanların çoğu sağlıklı olarak hayatlarına devam ediyorlar ama bağışıklık sistemleri bozuk olanlar ve hamile kadınlar en çok etkilenenler arasında. Toksoplazma beyinde dopamin denilen kimyasal maddeyi etkilediğinden şizofreni ve bipolar hastalık yapma olasılığı ortaya çıkıyor. Eğer dopamin normalden çok artarsa bu iki hastalığın olma olasılığı artar.”

Doç. Dr. Haldun Soygür: “Şizofreni gen-çevre etkileşimi içinde ortaya çıkan, ancak oluş nedenlerini henüz kesin olarak bilmediğimiz bir ruhsal hastalıktır. Şizofreni için çevresel risk faktörleri arasında infeksiyonlara neden olan çeşitli mikroorganizmalardan da şüphe edilmiştir. Şizofreni ile ilişkilendirilen toksoplazma insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere yol açan, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde popülasyonun yaklaşık yüzde 30 - 60’ını etkileyen yaygın bir parazittir. Enfeksiyon etkeni, insanlara en sık doku kisti içeren az pişmiş etleri tüketmek ile bulaşır.

Haberin Devamı

Dr. DOĞAN ŞAHİN: “Toksoplazma gondii parazitinden dolayı şizofreni hastalığını tek başına ortaya çıktığını söylemek doğru değildir. Şizofreni ve bipolar rahatsızlığına neden olan birçok faktör sayılabilir. Göç, stres, genetik yatkınlıklar doğum travmaları vs. Toksoplazma gondii paraziti de bu rahatsızlığı tetikleyebilir fakat bu da çok düşük bir ihtimaldir. Kalkıp kedilerden geçen bu parazitin insanlarda şizofreniye ve bipolar rahatsızlığına neden olduğunu söylemek insanların hayvanlara olan ilişkisini olumsuz yönde etkileyebilir.”