Gündem Duvarı Saçılık’a yıktılar!

Duvarı Saçılık’a yıktılar!

10.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, cezaevinde oluşan hasara karşı 61 mahkûm ve tutuklunun toplam 250 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Zarar davanın tek ulaşılabilen ve olayda bir kolunu kaybeden sanığı Saçılık’tan tahsil edilecek.

Duvarı Saçılık’a yıktılar

Burdur Cezaevi’ne 2000’de düzenlenen operasyonda, duvarı delen dozer kepçesinin darbesiyle sağ kolu kopan, daha sonra yargılandığı davadan beraat edip, kamu görevinde çalışmaya başlayan Veli Saçılık’ın devlete ödeyeceği toplam tazminat 960 bin TL‘ye yükseldi. Kolu koptuktan sonra açtığı tazminat davasını önce kazanan ve 150 bin TL alan ancak daha sonra, bu parayı faiziyle 720 bin TL olarak geri ödemesine karar verilen Saçılık, kolunun koptuğu sırada yıkılan duvardan da sorumlu tutuldu. 61 mahkûm hakkında yıkılan duvarın ücretinin tahsili için açılan davada mahkumların 25 bin 360 TL’lik duvar ücretini 14 yıllık faiziyle ödemelerine hükmedildi. Faizle toplam meblağın 250 bin TL’ye yaklaştığı belirtilirken, ücretin ulaşılabilen tek “sorumlu” olan Saçılık’tan tahsil edileceği kaydedildi.
Tazminat faiziyle geri istendi
Saçılık’ın kolunun koptuğu, çok sayıda mahkumun işkenceye maruz kaldığını iddia ettiği operasyondan sonra açılan soruşturmalarda askerler, komutanlar ve gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Olaydan sonra tek dava, dozer operatörü hakkında açılmış ancak bu dava da beraatle sonuçlanmıştı. Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhinde açtığı davada mahkeme, idareyi kusurlu bularak önce 150 bin TL tazminata hükmetmiş, ancak bu para ödendikten yıllar sonra Danıştay, Saçılık’ı kusurlu bulmuştu. Saçılık’ın 725 bin TL olarak parayı geri ödemesi kararlaştırılmıştı. Saçılık’ın karar düzeltme başvurusunu Danıştay 10. Daire, geri çevirmişti. Böylece Saçılık’ın aldığı tazminatı yaklaşık beş kat fazla olarak geri ödemesi kesinleşti. Yaklaşık 725 bin TL, Saçılık’ın maaşından tahsil edilecek.
‘Adalet yok, hâkim yok’
Saçılık, bu süreçteki yargılama masraflarını da üstlenmek zorunda kalacak. Saçılık hakkında bir dava da dozerin duvarı yıkması nedeniyle açıldı ve duvar parası olarak 61 mahkumdan faiz artışları hesaplanarak 250 bin TL istendi. Bu süreçte cezaevine girmesine neden olan olayla ilgili davadan beraat eden ve kamu görevlisi olarak çalışan Saçılık, tek ulaşılabilen davalı oldu. Yasadaki “ulaşılabilenden tahsil” kuralı gereği tek başına kolunun koptuğu sırada yıkılan duvardan sorumlu tutulan Saçılık’la ilgili karar duruşması dün Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapıldı. Davanın 78. ve son duruşmasına, Saçılık ile avukatı Senem Doğanoğlu ile Maliye Bakanlığı avukatı Erdoğan Yörükoğlu katıldı. Mahkeme, davacının davasını kısmen ispatladığını belirterek, olayda ortaya çıkan zarara karşılık 25 bin 369 TL’nin 5 Temmuz 2000’den itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesine hükmetti. Karara isyan eden Saçılık “Burada adalet yok, hâkim yok, işkencecileri kollamak var” dedi.

Haberin Devamı

Veli Saçılık: İşkence işkenceyle noktalandı

Kararı Milliyet’e değerlendiren Veli Saçılık şunları söyledi: “AİHM’de daha önce cezaevinde olmama yol açan davada haklı bulundum. Burdur Cezaevi davası da AİHM’de. 1 milyon TL, toplam ödeme yapmamı istiyorlar. Kolumu geçtim, alabiliyorlarsa alsınlar. 14 yıllık işkenceye bugün nokta koydular. Son bir işkenceyle. Bu kararları verenler, bu suçlara ortaktır” dedi.
Saçılık’ın, duruşmadan kısa bir süre önce dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’le karşılaştığı da ortaya çıktı. Daha önce Türk’le, seçim çalışması yaptığı sırada sokakta karşılaşan ve tepki gösteren Saçılık, bu kez Türk’ü işyerine geldiğinde gördü. Türk’ün yanına giden Saçılık’ın, “Duvar davası var yakında. Sizden ne bu davaların geri alınmasını, ne kolumu, ne ölenleri geri istiyorum. Sizden herkesin içinde özür dilemenizi istiyorum” dediği, Türk’ün ise kayıtsız kaldığı bildirildi.

Yazarlar